En film säger mer än tusen ord

Det är ju valår, och därför har jag tagit en titt på SD:s valfilmer genom åren. Det intressantaste fyndet är onekligen den som gjordes redan 1991. Bered er på en osedvanligt trög start som går i asatrons tecken. Man får tänka in partiets förmodligen mycket begränsade budget och en annan tid. Men det är ändå slående hur mycket som hänt med partiet propagandaavdelning. Dessutom är agitationen mot invandringen betydligt tydligare än idag då det talas mer om assimilering, kulturella skillnader etc.

Notera även sekvensen strax efter 7 minuter med de tyska Republikanernas ledare Franz Schöhuber och Front Nationals Jean Marie Le Pen, en försmak av det Europasamarbete som just nu diskuteras mycket inför valet till EU-parlamentet (de återkommer även i slutet där man ser svenska besökare i den tyska publiken).

Schönhuber var för övrigt på Sverigebesök samma år, det finns en inspelning av det tal han höll under SD:s valupptaktsmöte i Stockholm den 7:e september 1991, tyvärr är det mycket dålig bildkvalitet.

Inför valet 2006 fick partierna göra egna valfilmer med hjälp av TV3-programmet ”Insider”. SD valde att göra ett anspråkslöst pastoralt bildcollage.

SD:s senaste valfilmen från 2010 var som många minns en obehaglig tävling mellan en äldre dam med rullator och burkaklädda kvinnor med burka. Den stoppades av TV4 men fick ett stort genomslag på nätet.

Sist ut en valfilm från kyrkovalet 2013, och nu börjar det likna filmer man ser från Dansk Folkeparti och Schweiziska folkpartiet. Det är proffsigt, känslosamt, barn och kvinna i nära samspel i vacker natur, på det hela taget säkert effektivt för den som inte störs av känslan av att ha hamnat i reklam för någon amerikansk frikyrka.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En film säger mer än tusen ord

  1. Lasse Andersson skriver:

    Ännu obehagligare är att vänstern är fullt upptagna med att gå på Åkesson, vilket gynnar SD, samtidigt som Moderaterna genomför sin slakt på socialförsäkringssystemet. Reinfeldt har lurat hela vänstern vilket inte är speciellt hedrande. Date: Sun, 30 Mar 2014 09:55:59 +0000 To: burkhammars@msn.com

  2. annalenalod skriver:

    SD själva undrar ofta över varför man inte tittar på de andra internationaliserna, partigrupperna etc. Det är en rimlig fråga. Men jag gissar att det är de som ser SDs partivänner som särskilt farliga och att det är därför idén om att det är problematiskt om SD beblandar sig med dessa uppstår. Jag har någon gång titta på moderaternas international och det har funnits en del rätt förfärliga partier i den också, har inte kollat närmare på EU-nivå men de flesta av de mer knepiga partierna finns nog utanför Europa.,
    Jag har skrivit om att SD har invandrare som medlemmar flera gånger i olika sammanhang.

  3. Hej Anna-Lena! Jag har inte sett filmen, men jag ska titta efter sedan jag skrivit meddelandet. Varför dras det inga parareller mellan socialdemokraterna och deras meningsfränder i andra länder? Varför dras det inga parareller mellan vänsterpartiet och deras meningsfränder i andra länder? Varför dras det inga parareller mellan miljöpartiet, kristdemokraterna och folkpartiet och deras respektive meningsfränder i andra länder? Jag undrar, varför ar det är så viktigt att vända ut och in på allt vad medlemmarna i SD har gjort? En av de främsta i SD i Uppsala är själv invandrare och det finns flera invandrare runt om i landet som stöder SD. SD vill satsa pengarna på äldrevården, sjukvården och skolan och vad jag förstår gagnar det både infödda och utlands-födda svenskar. Eivor Lundgren

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s