Fanns det verkligen inga muslimer med journalistutbildning?

Känns som jag är nästan sist med att kommentera Halal-TV. Så många andra gör det, jag har inte så mycket att tillföra. Att man hälsar på olika sätt i olika kulturer är ingenting som gör mig särskilt upprörd. Men för några dagar sedan besökte jag ett program i Canal 7 (Hola Hola Amigos med Victor Musa, tror inte de lagt ut det på nätet än). Där arbetade flera unga tjejer med invandrarbakgrund och de var mest upprörda över det föraktfulla i att SVT inte identiferar yrkeskunnandet utan bara ser sjalen.

”Jag känner hur många som helst som är utbildade och jätteduktiga och inte har jobb som journalister”, sa en tjej som tidigare arbetat som fotograf bland annat för Kalla fakta. Jag håller helt med henne. Det har talats mycket om att de tre programledarna är amatörer. Jag har ingenting emot att höja andelen muslimer i rutan, men varför tror inte SVT att det finns utbildade muslimer som kan berätta utifrån sitt perspektiv om en annan verklighet och samtidigt göra det på ett professionellt sätt? Det säger väl något om synen på muslimer i statstelevisionen.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Halal TV, islam. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fanns det verkligen inga muslimer med journalistutbildning?

 1. Hej monir.muhammed.Jag tror din situation liknar många muslimers, och det här med ”västfobi” är nog en ond cirkel. Man ställs utanför och ställer sig själv utanför och det blir aldrig någon ändring utan främlingsskapet befästs från båda håll. Det behövs att båda sidor försöker bryta detta.Genom att lära känna varandra kan vi lättare förstås varandra, men om vi lever i separata världar sker aldrig något sådant möte och det är ju tyvärr ofta så det är idag.

 2. monir.muhammed skriver:

  Hej Anna-Lena,Jag är muslim och älskar Sverige kanske mer än etniska svenskar (om det finns några 🙂 ). Jag Utbildad på KTH och jobbar på ett stort multinationellt IT-företag. De jag möter på mitt jobb respekterar mig och accepterar att jag inte dricker eller går ut och festar med dem. Jag trivs mycket bra på mitt jobb. Jag kan utföra mina böner när jag vill och tycker om mina arbetskamrater. Min chef tycker att jag är en av de bästa han har anställt. Jag respekterar de Kristna och Judiska högtiderna och förstår vad de går ut på samtidigt förväntar jag mig respekt tillbaka. Jag ser det svenska folket som mitt folk och Sverige som mitt hem. Det är synd att många som jag inte syns i media. Jag förstår bägge världarna och har stor tolerans mot andra. Jag tror att ju mer man förstår hur den andre är och varför han/hon är på det viset kommer man att ha större tolerans. Jag säger till er som läser detta, lär kännna muslimer. Jag vill också påpeka att det finns en s.k västfobi bland muslimer. Många muslimer är rädda att integrera sig i sammhället eller känner sig utstötta och brända och vill inte försöka igen. Många invandrare känner sig som gäster i Sverige och lever med den mentaliteten att de ska åka hem någon gång men de gör de inte i de flesta fallen. Till slut är det försent för dem att ändra den inställningen. Om man känner sig som en gäst kommer man att bete sig som en gäst och aldrig känna sig hemma och trygg. När man känner sig hemma kommer man att ta hand om det fina land vi lever i. Man känner sig mera självsäker om man känner sig hemma och man kommer att prata med folket på ett helt annan sätt. Så jag uppmanar alla muslimer att känna sig som hemma och gör Sverige till det bästa land som finns i Världen. Love Sweden.

 3. Anonymous skriver:

  Varför är du så anpasslig för? Jag kan inte för en sekund förstå varför vi i Sverige ska vara så tillmötesgående i sådana här frågor. Jag såg debatt och där satt Zaida Catalan från mp och gav uttryck för samma uppfattning som du. Att människor hälsar olika är inte någon stor sak. Hon kunde minsann kindpussas eller acceptera den muslimska hälsningen. Däremot tyckte hon alls inte om att Hamilton sagt åt en av tjejerna att hon skulle ta honom i hand. Han hade till och med dristat sig till att vidröra en flickas hand. Det var däremot, självklart, mycket opassande!Jag förstår inte. Vi svenskar ska acceptera alla typer av hälsningsformer. Ortodoxa muslimer ska dock respekteras för att de inte tar det motsatta könet i hand. Dessa muslimer har inte det minsta lilla bondvett i kroppen. Födda och uppvuxna här i landet är de. Men ta i hand säger de nej till. Allt detta p.g.a. av att Islam har fastlagt vissa regler baserat på en unken sexualsyn.Varför ska jag acceptera en sådan hälsning i mitt hemland för? Dessa människor visar ingen som helst respekt. Jag blir bara förbannad på att något så jävla dumt ska få förekomma och att folk accepterar det. Den där jävla ökenreligionen och dessa anspråk på sanning och rätt… Fy fan säger jag bara.

 4. Jag tycker frågan om att tjejerna inte hälsade har blåsts upp. Jag tycker man får hälsa hur man vill om man berättar varför. Människor får klä sig hur de vill, ha vilka religioner de vill etc, det enda intressanta är om man skadar andra människor. Däremot är det trist som jag skrev att SVT har en så stereotyp bild av islam att man inte går ut och letar professionella människor som kan göra samhällsprogram på ett mer genomarbetat och medvetet sätt.

 5. Anonymous skriver:

  ”Att man hälsar på olika sätt i olika kulturer är ingenting som gör mig särskilt upprörd.”Vilken trivialisering av sakfrågan. Det handlar inte om att man hälsar olika inom olika kulturer. Det upprör mig inte det minsta att det är kutym att hälsa med kindpussar i länder som exempelvis Italien. Den här saken handlar om något helt annat. Kvinnor och män av muslimsk tro hälsar inte på människor av motsatt kön med handskakning för att religionen är präglad av en sexualneuros. Den bakomliggande tanken är att om en kvinna tar en främmande man i hand kan det uppväcka känslor hos henne som kan leda vidare. Detta är ingenting annat än en galen sexualneuros. Samma sak gäller ju detta med slöjan och förbudet mot gemensam bön i moskéerna. Alla dessa religiösa regler handlar i grunden om sexualsynen inom Islam.Varför ska vi här i Sverige acceptera dessa sexualneurotiska regler för? Jag tycker det är stötande att man inte kan ta varandra i hand. Jag tycker det är stötande att kvinnor beslöjar sig. Tar vi detta med beslöjningen ser jag det som ett hån mot mig som man att kvinnor klär sig på det viset.För om vi fördjupar oss i bakgrunden till att kvinnor styr ut sig på det viset är det frågan om ett uttryck för en förlegad sexualsyn. Tanken är att män är svaga varelser som inte kan kontrollera sina impulser och kan falla för frestelsen att göra något dumt om inte kvinnor skyler sig. Detta är en sexualsyn som grundligt har söndersmulats och förkastats av genusinriktade rättsvetare här i landet. För detta är frågan om den korta kjolen upphöjt i 10. Som man förolämpas jag därför av att kvinnor beslöjar sig. De riktar i grunden en outtalad anklagelse mot alla män i samhället när de klär sig på det viset. Enda ursäkten är väl att många bär denna klädedräkt oreflekterat eller p.g.a. socialt tryck. Men ser man till den religiösa grunden och orsakerna så är det hela mycket osmakligt. Tyvärr så trivialiserar du saken som så många andra elittryckare. Det är beklagligt.

 6. z999 skriver:

  Tror du på allvar att det skulle tillföra något? Trots det där larvet med olika hälsningssätt och att en av programledarna tydligen tyckte att stening av våldtagna kvinnor var ok så har inte titarsiffrorna varit speciellt stora på halaltv. Ingen större reaktion från extremhögern heller tycker jag. Nyhetsuppläsare och journalister har dessutom för smala ramar för att det skulle kunna komma fram något nytt synsätt. Mer muslimer i TV tror jag att enbart skulle innebära en massa trams om hur kränkta dom är. Muslimer passar inte in i ett samhälle med ett så öppet synsätt som vi tillsvidare har i Sverige. Till och med kristna kan ju ha problem trots att kristna är långt mer toleranta än vad muslimer är (gäller även Åke Green). ”Tidningen” gringo är väl bästa exemplet på det.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s