Flygkapare talar för SAC 1 maj

Syndikalisterna har bjudit in den palestinska politikern Leila Khaled för att tala i samband med 1 maj i Stockholm. Hon är medlem i PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse, och Palestinian National Council, Palestinas parlament och framträder ibland som talesman för dessa organisationer.

Hon är även känd som flygkapare som deltog i flera kapningar kring 1969-70. I samband med en av dessa togs den mest kända bilden av henne i palestinasjal och beväpnad med en AK47 automatkarbin. De dramatiska händelserna finns beskrivna på Wikipedia. Kapningarna gav egendomligt nog, trots den oerhörda skräck som flygpassagerarna kände, en hel del uppmärksamhet och möjligen även i viss mån goodwill för den palestinska saken. Men snart skulle japanska terrorister med kopplingar till PFLP skjuta ihjäl 28 personer på Tel Avivs flyplats och en palestinsk grupp med namnet Svarta september tog Israels trupp i München-OS som gisslan, vilket också slutade i ett blodbad.

2006 publicerade Arbetaren en artikel om Leila Khaled. En inte heltigenom positiv text som också försöker förklara myten kring henne. Leila tar fortfarande inte avstånd från kapningarna och visar inga tecken på tvivel över de våldsamma händelserna, berättar filmaren Lina Makboul från Göteborg som sökt upp henne för att göra en film som visades i SVT samma år.

2004 bjöds hon till Sverige för att tala för Revolutionär Kommunistisk Ungdom som anordnade en Palestina-konferens, men då blev hon nekad inträde i Sverige. Återstår att se hur det går den här gången. Tanken är att hon ska turnera till flera platser, bland annat Malmö. Möjligen stoppas hon även denna gång, men inbjudningen säger rätt mycket om var syndikalisterna står idag. I inbjudan beskrivs hon som en palestinsk frihetskämpe.

Man kan notera att även Ung Vänster stöder PFLP och donerade pengar 2002 (se även här). Hittar dock ingenting nyare än 2006 på deras hemsida.

Se även: Gudmundsson , SVD, min artikel i Ordfront magasin om danska Blekingegadebanden som rånade banker och skickade pengar till PFLP.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Flygkapare talar för SAC 1 maj

 1. Pingback: Flest läsare i samband med terrordåden i Norge | Anna-Lena Lodenius

 2. Jimmy Windeskog skriver:

  Dessa vänsterextrimisters bortförklaringar för deras demokratihat är ju så tröttsamt att läsa och höra.

 3. Emil Boss skriver:

  Det är riktigt. Där finns en skillnad. Nu talade hon visserligen inte om PFLP, kampen mot ockupationen eller något annat kontroversiellt ämne som gjort det viktigt att ge utrymme för kritiska frågor. Talet som hölls tillkom i dialog med förstamajkommittén och kretsade kring två ämnen: Behovet av internationell solidaritet med arbetarklassen i de länder som idag är under ockupation i mellanöstern samt behovet av en enad vänster och arbetarrörelse/vikten av att motverka splittring och sekterism. Personligen har jag svårt att se behovet av kritisk diskussion direkt på torget kring just detta.

 4. annalenalod skriver:

  Men då är de ju precis så som jag beskrev. Det är en väldigt skillnad på att låta någon sitta i ett seminarium där det finns personer som modererar debatten, fördjupar, ställer frågor och ser till att föreläsaren bevarar dessa och att göra som ni gör: låta någon prata rakt ut för tusentals personer okommenterad. Det var min poäng, och jag tycker den går fram rätt bra.

 5. Emil Boss skriver:

  Hej igen. Det kommer inte bli någon öppen frågestund direkt efter talet. Det kommer uppskattningsvis runt 3000 personer. Däremot kan man direkt efter talet gå fram till funktionärerna och be att få ställa frågor till kommittén och även till talaren, så kan de hänvisa vidare. Presstjänsten är 0762286309 och det går bra att ringa närsomhelst.

 6. Emil Boss skriver:

  Tack för frågan, det är dit jag vill komma: Du får gärna skriva och fråga hur SAC resonerar om du undrar över något. Anledningen till de ”ömma” tårna kan vara att du tidigare reproducerat berättelser från Näringslivets PR-konsulter om att vi skulle ha bjudit in 6000 medlemmar hem till Berns VD osv. Det är i vart fall därför jag följer din blogg. Du har ju kontaktuppgifterna, och du är alltid välkommen att maila mig på emil.boss@sac.se så kanske jag kan hitta den info du söker. Svar på din fråga: Första Majtalets innehåll är tillkommet i dialog mellan talaren och Förstamajkommittén. Stockholms LS ansvarar som demo-arrangörer för innehållet i talet. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor till Förstamajkommittén och till mig som presskontakt efter talet på plats på torget eller via tele och mail. Vi kan också förmedla kontakt med talaren innan och efter talet. Jag framför din fråga till förstamajkommittén. Jag uppfattar den som ”Kan man ställa kritiska frågor till talaren direkt efter talet, på plats”? Stämmer det?

 7. annalenalod skriver:

  Vadå ”tydlig tendens”? Skriver jag om andra saker (och mina texter om SAC är försvinnande få jämfört med de som handlar om andra ämnen) tänker folk: Hon tycker si, jag tycker så. Vi har väl yttrandefrihet. Varför vissa har mer ömma tår än ändra är något som ni kan fundera över.
  Mitt inlägg var sakligt hållet och alls inte särskilt agitatoriskt. Det handlade om SAC. Jag valde att fokusera på förstamaj-talet. Det här tjatet om ABF känns väldigt mycket ”titta fröken, det var han som började”. Vad jag förstår är det några filmare som tagit initiativet till besöket och deras film ska också visas. Jag förutsätter att det finns plats för kritiska frågor vid det tillfället. Min fråga är: gör det det när hon 1 maj-talar för er?

 8. Emil Boss skriver:

  Självklart har LS ansvar för inbjudan. Kritiken gäller att du särbehandlar LS. Du använder inbjudan som ett tydligt tecken ”på var SAC står idag” medan du ”undrar hur ABF resonerat” kring sin inbjudan. Du kollade inte heller upp att hon skulle tala på ABF och KP. Och Konsthall C ligger i Stockholm, inte Malmö. Jag kan bara svara för mina egna kommentarer och anledningen till mina ”tillrättavisningar” gäller sakligheten i din argumentation. Det här var inte så allvarligt, men det följer en tydlig tendens på din blogg. Eftersom du kallas expert är det viktigt med saklighet.

 9. annalenalod skriver:

  Nej inte alls och jag betackar mig för de sedvanliga tillrättvisningarna som man alltid får så fort man andas en kritisk tanke kring SAC (för övrigt innehöll mitt inlägg i stort sett inga värderingar, bara ett konstaterande).
  Ni tar en f d flygkapare som står för det hon gjort och låter henne tala på 1 maj. Det var vad jag skrev och så är det. Oavsett vem som bjuder hit henne och varför är det ingen som tvingar er att ha henne som 1 maj-talare. Att det är Stockholms LS är helt följdriktigt, i SAC är det ju LS som är organisationen, i stort sett. Ni agerar ju inte först och främst i centralorganisationen.

  • Per skriver:

   Som vanligt bemöter du inte kritik och frågor utan försöker få det till att man inte skulle få vara kritisk mot SAC. En typisk försvarsmekanism bland journalister som inte har tillräckligt på fötterna. Du får skriva vad du vill och hur mycket du vill om SAC och syndikalism. Men när du kommer med svepande anklagelser, grovt förenklade analyser och rena faktafel måste det väl vara ockej att reagera och påpeka? Men som vanligt får man inte andas en kritisk tanke om dina texter och åsikter.

 10. Emil Boss skriver:

  Oavsett frågan i sig måste jag återupprepa samma uppmaning som sist : Du beskrivs som expert och sakkunnig. Då är det är viktigt, tycker jag, att du gör research innan du bloggar. Nu fick ju SAC kritik på svajig grund igen (fast du skrev att du skulle göra mer research i framtiden).

 11. annalenalod skriver:

  På förekommen anledning: Jag struntar nästan aldrig i att ta in inlägg, däremot är jag ibland sen med att klicka godkänt, om jag har mycket annat omkring mig. Jag orkar inte heller alltid svara utförligt på alla inlägg, i synnerhet inte om det kommer massor med svar på kort tid.

 12. Per skriver:

  Du får absolut reagera. Men att anspela på att detta skulle betyda att dagens syndiklaister skulle stödja terror mot civila eller liknande reagerar vi i vår tur på. En reaktion får en motreaktion helt enkelt.

  Sen:

  Vem har mördat mest civila? Israels arme eller PFLP? Rätt lätt fråga. Israels abasadör har varit en del av Israels arme då han gjorde militärtjänstgörning. Att han får vistas i Sverige säger mycket om var regeringen och liberalerna står idag. Eller ta Kinas abasadör, Colombias, Saudiarabiens med flera. Karl Bilt får vara utriesminister trots allt han gjort i Sudan, Lybien och andra länder. Södjer alla grupper som bjuder in honom som talare folkmord?

  Många men långt ifrån alla syndikalister ser PFLP som en befrielserörelse. Men hon är inbjuden, inte för att prata om PFLP eller väpnad kamp utan om klasskamp, feminism och demokrati.

 13. annalenalod skriver:

  Jag tänker att kommentarerna talar för sig, att jag inte kan säga så mycket mer än det jag sagt. Ni tycker att jag inte har rätt att reagera på att ni tar hit en f d flygkapare som fortfarande står för att det hon gjorde var rätt. Ok, jag fattar!

  • Per skriver:

   Jag ska erkänna att jag själv var väldigt skeptisk till inbjudan och ehnne som talare. Kan inte riktigt se vad det har med arbetsplatskamp i Sverige att göra. Men å andra sidan har vi tidigare haft internationella gärster av olika slag på 1 maj.

   Det jag reagerar på är antydningarna och dubbelmoralen från många kritikers håll. Att använda inbjudan av Leila Khaled som talare för att smutskasta en hel fackförening och alla des medlemar är lågt. Du har tidigare liknat en syndikalistisk konflikt vid organiserad brottslighet och gång på gång dragit alla syndikalister, alltså medlemar i olika LS, över en kam. Intrycket man får är att du likt Gudmunnson och andra högerskribenter hittar minsta lilla tillfälle att smutskasta och undergräva den fackliga organiseringen inom städ, bygg, H&R, benaning samt många andra brancher där arbetarna är som mest utsatta.

 14. Per skriver:

  ”Så ser entreprenörsandans mest extrema politiska inkarnation ut, men Maffia på export gör det fullständigt klart att där fattigdom är en skam, är rikedomen skamlös, så också hos oss.”

  Ragnar Strömberg

  Hans artikel är något du borde läsa:

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article12936867.ab

  Även i Sverige är det i stor utsträckning kriminella organiserade ”entrepenörer” som styr bygg, H&R – och städbrancherna. Även inom andra stora brancher börjar ”entrepenörerna” ta över. Men som vanligt ser ni liberaler att det är vi organiserade arbetare som är problemet. Dessama gäller våldet och förtrycker runt om i världen. Det är inte fackföreningar och arbetare som förtrycker folk runt om i världen. Det är inte heller vi som blir rika eller får makt. Vi mördas, får stryck, kallas för maffia och förlorar vår försörjning när vi kämpar och organiserar oss.

  I början och långt in på 1900-talet kallades LO också för maffia och skurkar. Nu är det SAC som sätter käppar i girighetens, nyliberalismens och konservatismens hjul. Då är det de som svartmålas.

 15. annalenalod skriver:

  Nivån på den här debatten är sådan att jag inte vet om det är någon mening att svara ö h t. Det var ju tur för henne att hon inte behövde döda någon, det kunde ha slutat betydligt värre än det gjorde för hennes del. Det gick betydligt värre i andra fall, därav de exempel som jag tar upp.
  Det är ju väldigt länge sedan, jag har inga problem att förstå frustrationen i den palestinska kampen, över Israels agerande etc. Men hon försvarar fortfarande våld och terrorism vilket är relevant att ifrågasätta när ni tänker att hon ska hålla tal för er på 1 maj.

  • Per skriver:

   Du tycker tydligen den debatt du själv skapat genom att skriva en svepande och anklagande text har blivit så låg att du inte vill svara. Mitt tidigare inlägg kom till exempel inte ens med. Man bloggar väl för att man vill skapa debatt? Om man då får svar och frågor av personer som anser att du, en etablerad ”känd” journalist och debbatör, har pekat ut dem och anklagat dem bör du då inte ha hyfs att bemöta detta sakligt? I alla fall publicera deras frågor och svar. Vi vanliga knegare utan dit inflyttande bör väl ha samma möjligheter som du att höras i debatten?

 16. Per skriver:

  Hon är inbjuden av Stockholm LS förstamajkomitté och inte av SAC. Sen har Stockholm LS redan sagt att man inte delar hennes åsikter i allt men att de anser att hon har intressanta saker att säga om arabisk aretarkamp, demokrati och feminism. Det är desutom 35 år sedan hon var del av den väpnade kampen. Varför klagar du inte när Israeliska politiker, ansvariga för tusentals människors död och dagligt förtryck, eller när politiker, som till exempel Putin, kommer på besök. Vår utrikesminister hyllar mördaren Kissinger men det har du nte mycket att säga om. Varför detta hat mot fria fackföreningar? Varför denna besathet av syndikalister? Den absolut största delen av allt våld i världen står stater, företag och paramilitära grupper knutna till stater eller företag för. Det intresserar dig inte tydligen. Samma sak med din liknelse mellan H&R syndikatet och organiserad brottslighet. Där är det ju också företag och rika kapitalägare som utgör ”maffian” inte fackföreningar, städare eller undersköterskor. Läs på lite både om organiserad brottslighet, maffian och politiskt våld!

 17. Tom O'Conell skriver:

  Än en gång har du lyckats…, skriva en helt irrelevant post. Kan du beskriva mer specifikt vad du tänker på när du omtalar det som hände i München och det Japanska attentatet, var det Khaled som utförde dessa dåd med…? Nej… Det var ju inte det.

  Även den subjektiva hållningen du har som du försöker få framstå som just objektiv blir ju endast löjeväckande, lika tråkigt som vanligt att lyssna på en liberal,
  nu tänker du säkert att jag är subjektiv själv, men det handlar inte så mycket om vad jag står i frågor och idealism, det handlar snarare om att du motsätter dig den kritik du brukar få, hur konstruktiv den än må vara, konstruktiv borde du slå upp.

  Att lyssna på dig närsom blir sedermera som att lyssna på när ett barn argumenterar, ankan är blå, nej den e gul, nej den är blå, dumma unge/illa lärd…!?

  Lika illa är när man skickar en liberal ( och från en förmögen palestinsk familj) tjej med ett intellekt som en femåring i Lina Makboul, som ställer ledande frågor och är ytterst subjektiv, men blir förbannad när man ser inslaget där Lina anspelar på att hon är palestinier inför khaled och att de just därför skulle ha ngt gemensamt, men det har de uppenbart inte, Lina Makboul är det man nog skulle definiera förrädare, ungefär som chilensk medelklass som hamnade i sverige.

  Varför påpekar du inte relevanta saker istället, är det inte tillräckligt snaskigt?
  Leila Khaled dödade inte ngn i detta s.k ”attentat”, ( man kan ju undra varför hin lever om dom nu gjort en kamikaze-attack), varför skriver du inte om den palestinska saken och deras kamp och metoder som bör ses som legala mot det mördande och sjuka Israel, där har du riktig terror.

  Som folk har nämnt här, nu är ju sossar till ”extremvänstern” rörelser som stödjer terrorism, det gäller att va konsekvent, jävla ABF vad dom ställde till det för dig nu.

  Varför länkar du till siter som inte är vetenskapligt exakta, du kan ju inte beskriva ngt abstrakt subjektivt och sen be wikipedia eller andra att vara den enda rätta vägen i att framstå som en riktig källa, det blir ju ungefär lika värt som att läsa aftonbladet etc och säga att allt var sant.

  Jag och många andra hoppas att hon tillåts komma in i Sverige för att tala, det vore absurdum att inte släppa in henne, vi släpper in krigsförbrytare, fascister, men skickar tillbaks folk som lider, flyr från krig och riskerar döden, neutrala sverige ?! skitsnack, här har vi ngn som kämpar som gjort det hela livet och som vi kan lära ifrån.

  Leila Khaled för en progressiv kamp där man kämpar för livet, du är reaktionär och uppehåller massa myter, samt ljuger ihop en hel del av det du skriver…
  Minns du när du på just ABF ( just det din hycklare ) stod och pratade om ”extremvänstern” med din ful och fel skrivna bok, jag skulle våga mig på att definiera den som ett falsarium, då angav du siten Flashback som källa, berättare du personligen intervjuat och annan tillgänglig redan skriven ”fakta”…

  Intressant när jag rört mig i den sortens vänsterkretsar under alla de år du beskriver och inte har upplevt det som du återberättar från löst ryckta ord då du de facto inte var där, intressant eller inte , men det var ju fint i samma vända att de enda som höll med dig möjligtvis var gammalt folk från RS, ( som inte ens vänstern vill ha att göra med), Säpo samt sandom snutar och några andra semi fascister som höll med dig under hela föredraget och det är just sådant folk som hyllar dina böcker.

  Du beskriver ju till och med de högerextrema kretsarna helt fel och det säger ju en hel del när jag som ”arbetarevänster” kan uttala mig om det. Sluta skriva sensationsprosa nu och kom med ngt relevant för en gångs skull.

  Vi välkommnar Leila till Sverige och önskar henne all lycka på resan hit.
  Vi önskar att ngn kunde kapa ”Knäckehäxan” Lodenius skrivande.

 18. annalenalod skriver:

  OK, det får jag i så fall kolla upp, har ingen aning om hur ABF resonerat. Men ni som jag antar är syndikalister: varför låter ni henne prata för er på 1 maj? 1 maj-talar gör ju någon som man menar står ens egna uppfattningar väldigt nära, att hålla en föreläsning kan man ju faktiskt låta alla möjliga och omöjliga människor göra, bara de är intressanta.

  • Emil Boss skriver:

   Stockholms LS har har en tradition av att varje år bjuda in en
   internationell talare på första maj. SAC förespråkar demokratisk facklig kamp och våra egna talare på första maj berör olika aspekter av arbetsplatsorganisering. Genom att också lyssna till en extern röst från en annan social rörelse kan vi få en påminnelse om att kampen mot följderna av nyliberal kapitalism, globalisering och patriarkat kan ta sig vitt skilda former. Vi har genom åren haft allt från kristna statssocialister till anarkister som externa talare.

 19. Ben skriver:

  Hett tips: Hon är även inbjuden att tala för ABF.

 20. Patrik skriver:

  Leila Khaled skall även delta i en helkväll på ABF. Hon skall tala på Konsthall C. Hon är inbjuden via IASPIS. Lodenius vill som vanligt bara känga syndikalisterna. Eller säger Khaleds ABF- kväll ”mycket om var ABF står nuförtiden”?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s