Bästa dansbandet på moderatdiscot är Ebba Grön

Antar att det var många med mig som studsade till inför följande mening i intervjun med Fredrik Reinfeldt i Aftonbladets söndagsbilaga igår (den tycks inte ligga på nätet):

”Jag menar en fest då det inte dansas till Staten och kapitalet är ju inte en riktig fest.”

Citatet har smugglats in sist i artikeln, för den som tålmodigt orkat sig igenom hela texten. Inga följdfrågor, inga kommentarer. Jag utgår från att det rör sig om Ebba Gröns cover, Blå tågets ursprungliga version är inte särskilt dansvänlig. (Bilden är en Ebba Grön-Poster från 1981)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Ebba Grön, Fredrik Reinfeldt, Staten och kapitalet. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Bästa dansbandet på moderatdiscot är Ebba Grön

 1. Anonymous skriver:

  Anna-Lena Lodenius sa… ”Inte särdeles akademisk heller.”Nja, tycker inte att jag kan se något av det du har skrivit hittills någonstans som ger ett annat intryck. I vilket fall som helst så vet du inte vad internationell konkurenns innebär eller hur den fungerar, hittar inte något som tyder på något annat där heller. Anna sa:”Det gäller att hitta modeller som fungerar”I Bryssel har företagen hittat en modell som fungerar, annars skulle man inte betala de över 15.000 lobbyister som verkar där. Om du vill hitta en annan modell så får du nog lägga i högre växel och gasa lite.Anna sa:”och där är vare sig ohämmad kapitalism eller kommunism lösningen utan blandformer där staten också tar mycket ansvar.”Staterna är helt överkörda i den mån de bryr sig om folk som bebor deras respektiver länder ö.h.t.Anna sa:”Det behövs starka andra aktörer som stater, organisationer, sociala rörelser, facket etc som en motvikt till kapitalet och globaliseringens negativa effekter.”Håller jag med om, var finns de starka aktörerna någonstans? I Paraguay så har Monsanto etablerat vad som kallas den ”gröna öknen”. Delvis stora monokulturer med genmanipulerad soja. Bönderna i närheten av dessa odlingar blir sjuka, deras djur dör eftersom dricksvattnet blir förgiftat och de tvingas iväg in till städernas slumområden. Regeringen har tillåtit odlingarna att växa eftersom de enligt egen utsago inte hade något val, det var redan för sent. Där har du ett exempel på Oligarki, de rika har makten att göra precis som de vill, i det här fallet ett multinationellt företag. Anna sa:”Det är i dessa forum vi har en chans att kämpa mot barnarbete, lönedumpning etc.”Jaha, kämpa på då skulle jag vilja säga eftersom kraven på lönesänkningar redan är här. Verkar väl inte vara särskilt effektivt arbete hittills. Anna sa:”Sedan har globaliseringen även mängder av positiva effekter som ni nogsamt väljer att inte se.”Vadå?När det företagande så har Z 100% rätt. Vad Sverige gör idag är att vi inte bara skänker bort naturtillgångar vi betalar också för att bli av med kunskap. När man bjuder in studenter från hela världen och ger dem en gratis utbilding så är det bara för dem att ta med sig sina projektarbeten hem efter avslutande studier och ge dem till ett företag i sitt hemland. Hur menar du att vi skall kunna konkurrera med kunskap om vi inte behåller de framsteg man gör själva? Finns mycket mer i ämnet men det behövs nog en ny tråd för det.mvhG

 2. z999 skriver:

  A-L-L:”Sedan har globaliseringen även mängder av positiva effekter som ni nogsamt väljer att inte se.”Men alltså…globaliseringen är inte lika med att vissa företag ska bestämma hur tekniken och möjligheterna ska hanteras. Jag anser att folket i landet med sina valda ombud (=politikerna) ska bestämma hur tekniken ska hanteras, alltså den teknik som för länderna närmare varandra. Det är en mycket mer komplicerad fråga än att stänga eller inte stänga gränserna. Just nu är vi på väg in i en värld där några få större företag flyttar till de länder som har minst problematisk miljökontroll och sämst löner. Eftersom västvärlden har slutat med att utbilda sig och samtidigt utvecklar den så kallade tjänstesektorn med skattesubventioner och inte inte teknik eller itsektorn så finns det ingen anledning för företag att etablera något i Sverige (och en massa andra länder).I ett land där det ses som att ställa krav när man kräver kunskaper i svenska så ska man inte hoppas på någon mer teknisk utveckling i stil med 50 och 60-talet.

 3. Pragmatiker är nog snarare det jag är, inte världsfrånvånd testuggare, vare sig åt höger eller vänster. Om ni undrar. Inte särdeles akademisk heller. Det gäller att hitta modeller som fungerar och där är vare sig ohämmad kapitalism eller kommunism lösningen utan blandformer där staten också tar mycket ansvar. Det behövs starka andra aktörer som stater, organisationer, sociala rörelser, facket etc som en motvikt till kapitalet och globaliseringens negativa effekter. Det är i dessa forum vi har en chans att kämpa mot barnarbete, lönedumpning etc. Sedan har globaliseringen även mängder av positiva effekter som ni nogsamt väljer att inte se.

 4. z999 skriver:

  A-L-L:”Oavsett vad globaliseringen leder till så kan vare sig du eller jag stoppa den,”Nej. Men vi kan bestämma oss för hur vi vill styra den så som man alltid har gjort. Vi har till exempel inte fritt varuinflöde.”och det sämsta vi kan göra är att stänga gränserna och sluta ta emot arbetskraft från andra länder om Sverige ska ha en chans att tävla ekonomiskt med andra länder.” Ja, om vi ska tävla med lönesättningen i uländerna. I så fall borde vi även ta bort lagarna mot barnarbete. En gång i tiden så tävlade vi med teknisk utveckling, men det är lättare för de större företagen att ”återuppfinna” gamla produkter (gäller speciellt mobilen och datorerna) och vräka ut sk-ten på en marknad som växer genom överbefolkning.”SD och ND:s ekonomiska politik vore en katastrof för den svenska välfärden och skulle minska skatteintäkterna betydligt, tvärtemot vad de säger.”SD’s och ND’s politik är totalt överlägsen riksdagspartiernas på samtliga punkter när det gäller ekonomin. Om du startar en diskussion om globalisering i en egen tråd så ska jag precisera bättre.

 5. Anonymous skriver:

  Avslutnngsvis: Allt vad du har skrivit är en typisk produkt av en verklighetsfrånvänd akademiker. Du vet lika lite som en genomsnittlig politiker idag vad konkurrens är för något. (Och det vill säga 0).”Framstegsvänliga marknader”? Vilka marknader är det? Kina, en diktatur som har arbetare boende i baracker och kallar in kriminella gäng för att spöa upp dem om de börjar kräva något annat än slavlöner? Nej, du får nog på allvar börja fråga dig om du står på den lilla människans sida eller om du vill stödja råkapitalisterna. Inte är du något till vänster i alla fall, den saken är klar.mvhJag

 6. Anonymous skriver:

  Anna sa:”Internationellt samarbete i EU, genom facket etc är enda sättet att sätta emot. Samt möjligen ibland konsumentmakt.”Morsning, internationellt samarbete inom EU?Enligt Paul Shluter så är ca 90% av beslutsunderlaget för EU;s parlamentsledamöter papper som har satts i händerna på av dem från företagslobbyister. Inom 10 år så är den ”svenska modellen” stendöd.Konsumentmakt? Vad är det, när det kommer till kritan så köper folk det de har råd med, om de nu överhuvudtaget vet vad de köper.Kul att se iofs att du springer råkapitalismens ärenden. Såg att du var med på nåt slags event på Palmecentret. Där var flera tunga namn med, bl.a. Veronica Palm. Man kan väl anta att Socialdemokraterna numer tillhör kapitalisterna och det där med arbetare bara är en tom slogan som nuförtiden är utan verkligt värde. mvhGalningen

 7. Anonymous skriver:

  Anna-Lena Lodenius sa… ”Det där skrev jag lite för att provocera er också, och det lyckades ju. Men faktiskt: om vi stänger oss hamnar vi i samma läge som östblocket förr i tiden, utvecklingen stannar, ekonomin går i stå.”Snälla lilla rara gumman, det handlar inte om att ”stänga in sig” Det handlar om att de ideér som kläcks idag i Sverige skall så långt som möjligt komma Sverige och de människor som bor här till del.Anna sa:”Försvårar vi alltför mycket för näringslivet som är internationellt idag flyttar det för gott till mer framstegsvänliga marknader.”Bullshit i kubik! Man försvårar inte ett dugg för näringslivet genom att begränsa invandringen.För ett litet företag så handar det mer om kostnaden för energi, lokalkostnader, lönekostnader (inkl. sociala avgifter).Anna sa:”Vi kan konkurrera med kunskap”Nej, det kan vi inte alls, den svenska skolan och utbildningsväsendet är i internationellt avseende under genomsnitt.Anna sa:”och ibland med närhet till vissa marknader och råvaror.”En råvara som Sverige kan stå till tjänst med är uran, antingen till kärnkraftverk eller kärnvapen utan att vi kan säga någonting om det.Anna sa:”Samt med att vitalt och öppet näringslivsklimat och det får vi knappast om vi stänger gränserna och leker Sovjetunionen.”Sovjetunionen hade ingenting med ett vitalt näringsliv att göra utan det var ett totalitärt politiskt diktatoriskt system att göra som syftade till att säkerställa makten. Om du vill se hur man når ekonomisk framgång internationellt så kan du ju titta på hur Kina agerar i Angola. Vad jag kan se av det du skriver så förstår du inte mycket av vad det innebär att driva ett företag i internationell konkurrens.mvh¨Galningen

 8. Det där skrev jag lite för att provocera er också, och det lyckades ju. Men faktiskt: om vi stänger oss hamnar vi i samma läge som östblocket förr i tiden, utvecklingen stannar, ekonomin går i stå. Försvårar vi alltför mycket för näringslivet som är internationellt idag flyttar det för gott till mer framstegsvänliga marknader. Vi kan konkurrera med kunskap och ibland med närhet till vissa marknader och råvaror. Samt med att vitalt och öppet näringslivsklimat och det får vi knappast om vi stänger gränserna och leker Sovjetunionen. Internationellt samarbete i EU, genom facket etc är enda sättet att sätta emot. Samt möjligen ibland konsumentmakt.

 9. Anonymous skriver:

  Anna-Lena Lodenius sa… ”Oavsett vad globaliseringen leder till så kan vare sig du eller jag stoppa den, och det sämsta vi kan göra är att stänga gränserna och sluta ta emot arbetskraft från andra länder om Sverige ska ha en chans att tävla ekonomiskt med andra länder.”Nej, nu dj-ar!!!Nu får du föklara dig! Menar du att svenska löntagare skall acceptera lönedumpning?!?! Hur mycket skall jag sänka min lön? 30%? 50%? Skall jag acceptera att jag skall kastas ut på gatan när exenterpressen klippt av mina sista 4 fingrar?Skall jag acceptera att mitt barn skall tvingas leva i något slags slaveri? Skall vi återinföra statarsystemet? Och du kallar dig VÄNSTER!? Sluta ta emot arbetskraft, vad ända in i längsta h-e skall denna arbetskraft syssla med? Det finns ju för bövelen inga jobb!?Det går inte att driva företag i global konkurenns med de kostnader som vi har idag. ”Det går inte att stoppa den”, vad f-n menar du med det? Är det du kallar för kampanda??? Jag tror inte att det går att få dig att förstå vad konkurenns innebär. Suck.”U know who”

 10. Oavsett vad globaliseringen leder till så kan vare sig du eller jag stoppa den, och det sämsta vi kan göra är att stänga gränserna och sluta ta emot arbetskraft från andra länder om Sverige ska ha en chans att tävla ekonomiskt med andra länder. SD och ND:s ekonomiska politik vore en katastrof för den svenska välfärden och skulle minska skatteintäkterna betydligt, tvärtemot vad de säger.

 11. z999 skriver:

  ”Staten, kapitalet. Och AFA. Är du säker?”Ja. Globaliseringen (=teknisk utveckling som kortar avstånden och möjliggör större marknader samt låglönekonkurrens med hjälp av massinvandring) är den största frågan just nu och afa +samtliga riksdagspartier och tankesmedjan i timbro har samma uppfattning i frågan men baserar den på skenbart olika synsätt. AFA och vänstern motiverar invandringen (som är en del av hur vi hanterar globaliseringen) med det kommunistiska internationella idealet. Den kapitalistiska sidan motiverar sitt stöd för massinvandring med Adam Smith’s (grundaren av kapitalism) utsagor om det internationella kapitalet.I verkligheten leder globaliseringen till lönesänkningarKolla följande länkJag citerar från länken:ILO spår i rapporten att lönerna i världens industriländer sjunker med 0,5 procent nästa år.- För världens 1,5 miljarder anställda väntar svåra tider, sade ILO:s generaldirektör Juan Somavia när rapporten släpptes för några veckor sedan. Att delar av kapitalistsidan ser detta som positivt är en sak, men när man diskuterar med vänsterfolk och dom också stöder den utvecklingen så börjar man ju undra.”Vi kanske kunde be Blå Tåget göra en ny låt på det temat, om de nu håller med om analysen. Eller vad tror du?”Blå tåget kommer från en tid då vänstern var lite mer egentänkande än idag. Jag tror inte deras stil går hem i våran värld.

 12. Staten, kapitalet. Och AFA. Är du säker? Vi kanske kunde be Blå Tåget göra en ny låt på det temat, om de nu håller med om analysen. Eller vad tror du?

 13. z999 skriver:

  Ebba Gröns låtar speglar en förståelse för sammanhang som är negativa men inte så lätta att se. Idag är det inte bara staten och kapitalet som sitter i samma båt och ror åt samma håll, även afa har anslutit sig.

 14. Herregud. Först Reinfeldt och hans kompisar, sedan SDU. Arma Thåström, föga anade Ebba Grön vilka de spelade för. Vilket kanske är tur vid närmare eftertanke.

 15. Ja varför inte? Jag minnas att vi spelade Ebba Grönts sång om Berlinmuren Die Maur rätt bra under SDU:s forna storhetstid.

 16. Fick just en kommentar via mailen om att den tydligen gick varm på Frihetsfrontens pub Trithana på 90-talet. Men att det kanske inte är så konstigt eftersom det ”handlar om det korporativa samhället, med intima band mellan stat och kapital, något som både liberaler och vänster vänder sig emot”. Så långt är jag med. Men jag tror ändå inte Thåström gillar att de buggar loss på Djursholmsfesterna till hans gamla punklassiker.

 17. Trampe skriver:

  Jag vill minnas att Reinfeldt även tidigare har nämnt att den spelas på deras fester. Och jag hamnade själv en gång på en studentfest i Djursholm där den ledde till allsång. Tja, det är ju en svängig låt 🙂

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s