Svenska motståndsrörelsen attackerade antirasister

Under lördagen samlades cirka 200 antirasister i Ludvika för en manifestation med anledning av en dödsmisshandel straxt före jul av en tvåbarnspappa. Händelsen har använts i rasistisk propaganda, budskapet antirasisterna ville förmedla var att våldet saknar nationalitet, det är individer som slår och man ska inte skuldbelägga grupper.

Efteråt begav sig en del av deltagarna till ungdomslokalen Haffas i Folkets hus där de utsattes för ett angrepp av medlemmar i Svenska motståndsrörelsen. Enligt de som befann sig i lokalen var dessa rustade med knivar och flaskor och uttalade även mordhot, en person blev slagen i huvudet så det började blöda. Tre av nazisterna greps av polis. (Se DalademokratenDalarnas Tidning, Expo) En tragisk händelse i ett samhälle där det finns ett starkt patos mot rasism. Jag deltog själv i höstas vid antirasistiska dagar som anordnades just i Folkets hus och på andra platser i kommunen, ett årligt evenemang som lockar många människor.

Bland demonstranterna fanns bland andra socialdemokrater, vänsterpartister, olika ungdomsförbund samt Dalarna mot rasism. ABF bjöd på fika efteråt i Folkets hus, och deltagarna hann bilda ett ” Ludvikabor mot rasism” innan tumultet utbröt. Svenska motståndsrörelsen har inte oväntat en delvis annorlunda bild av förloppet (se Patriot.nu) men förnekar inte att det förekom våldsamma sammandrabbningar. (se även Nationell.nu)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i ABF, antirasism, nazism, Svenska motståndsrörelsen och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Svenska motståndsrörelsen attackerade antirasister

 1. Jimmy Windeskog skriver:

  Men Loddan, du måste faktiskt förstå en viss tveksamhet även mot dig på ämnet. SSU stör ofta möten, du har skrivit för dem. AFA skall vi inte tala om, och även om det var mot din vilja så hände det utan motreaktion. Ja sedan har vi hela Stieg-dilemmat (skall jag vara lite konspirationisk kan jag ta ett gammalt och långsökt Hubinette-exempel också, men det avstår jag från)

  Sedan är ju, eller har i alla fall varit, detta med en fixering vid SD (och andra nationalister) något som ganska susbekta individer fastnat vid och du var ju med ganska tidigt i detta. Journalistiken är bättre iaf men långt ifrån felfri numera dock.

  Det jag menar är att alla som besöker din sida inte har följt din karriär på ämnet lika nära som mig och därför kan vara mer skeptiska till din hållning.

  Men som du säger, du var nog bland de första som kritiserade AFA i PK-media också men det är ju inte lika känt som din SD-journalistik av flera skäl.

 2. annalenalod skriver:

  Nej, jag har aldrig någonsin försvarat vänstervåld. Redan 1994 gjorde jag mitt första reportage om AFA i programmet Striptease. Du kan anklaga andra, men inte mig på den punkten.

 3. skaraborg76 skriver:

  Efter göteborgskravallerna för många års sedan var det många journalister som försvarade just vänsterns våld. Ja visst har vi vetat om att de använt våld, men de bekämpar ju nazism och rasism.
  Även Anna Lena verkar genom åren tillhört dom som ansett att man får se lite mellan fingrarna när det gäller vänstervåld.

 4. annalenalod skriver:

  Nej det är aldrig ok att spöa någon om du frågar mig. Jag tycker man ska se lika på lika och det är det fler som gör numera, många har insett att även extremvänstern är ett hot mot demokratin och använder sig av våld ibland.

 5. skaraborg76 skriver:

  Och som vanligt. Är det en antirasist som spöar en nazzist då är det mer okej. För vänsterpersonen är ju ofta en välutbildad ung person från medelklassen som vill bekämpa orättvisor. Och sådana anser samhället innerst inne vara s.k eldsjälar!

 6. Kjs Windeskog skriver:

  Nej, de verkar själva med kraft arbeta för att inte få folkligt stöd.

 7. annalenalod skriver:

  Så länge de beter sig såhär behöver vi nog inte befara att det här blir någon massrörelse!

 8. Kjs Windeskog skriver:

  Detta är ju fullkomligt lysande av SMR. Här har man lyckats få lite folkligt stöd i en stad, så sabbar man det direkt genom att ge sig på en rätt fredlig demonstration helt i onödan. Smart!!!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s