Kleerup kunde ju lämna tillbaks priserna också, om han nu menar allvar

Det är kanske för mycket att avkräva lite hjärnkapacitet av människor i musikbranschen. De är ju, förhoppningsvis, bra på att göra musik och det får räcka. Men Kleerups uttalande i samband med drogtestet på Grammisgalan är ju bara för bra. Känner att jag måste publicera en längre bit än vad som förekommer i de flesta artiklar jag sett, det här är från Expressen. Martyrskap och självöverskattning i skön förening:

”Jag tycker att det där är så jävla dåligt, här ska vi fira vad vi håller på med och i mitt fall fira det jag kämpat för de senaste 20 åren och så gör polisen så här. Då kan de lika gärna börja dopingtesta folk hejvilt på Idrottsgalan. Beatles ”Sgt Pepper” gjordes inte på grönt te och grönsakssoppa. Allt med sånt här blir så känsligt i det här landet. Och allt jag gjort för Sverige, all skatt, Unicef-engagemanget för svältande barn… Alla kan se drogade ut efter en kväll på champagne.”

Jag tycker:
1) Det är väl inte så konstigt att det förekommer knark, men hur kan han vara så naiv att man stoltserar med ett allvarligt lagbrott?
2) Det är en sak att göra något själv och ta ansvar för det, en annan att blotta sig för sin publik som delvis består av väldigt unga personer. Korkat!

Jag tycker också att det var bättre förr när innehav för personligt bruk inte var kriminaliserat, det är andra som borde sättas dit, inte den som själv brukar eller missbrukar. Men om vi har den lagstiftning vi har måste ju någon testas någonstans där det är troligt att det förekommer knark. Och Grammisgalan verkar ju vara ett bra ställe att leta på, att döma av utfallet hittills. Tydligen testades han positivt, det skriver i alla fall Expressen.

Det är möjligt att det är ok att ta lite kokain ibland i den värld som Kleerup lever i. Men de allra flesta svenskar ser det inte alls på det sättet och där missbedömer han situationen grovt. Det finns en viss uppmjukning kring synen på lättare narkotika som hasch, men inställningen till kokain och andra tyngre droger är fortfarande hård. Liksom uppslutningen bakom att det ska vara hårda straff för narkotikabrott.

Henrik Alexandersson påpekar att Kleerup som talar så storvulet om storebrorsmentalitet och frihet tog emot pris på Grammisgalan som anordnas av Ipfi. Alltså samma organisaion som vill kunna få ut interntanvändares identitet, ordna privata husrannsakningar och sätta in det tunga artilleriet vid blotta misstanken om att någon fildelar. Karin Olsson skriver (i en underhållande och klok krönika) i Expressen att hon tycker att han i konsekvensens namn borde lämna tillbaks Grammisarna om han menar någonting alls med det han säger. Det tror jag inte vi ska räkna med att han gör, killen talar frihet i singularis, några större visioner om hela samhället tror jag inte vi ska tro att han har.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Andreas Kleerup, Grammisgalan. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Kleerup kunde ju lämna tillbaks priserna också, om han nu menar allvar

 1. Jag tror inte det fanns någon baktanke från medierna att avskräcka någon etc. Han gjorde helt enkelt självmål när han uttalade sig på det sätt han gjorde. En otroligt tacksam nyhet att publicera som alla hakade på direkt, även jag som synes. Den hade allt: kändis, knark, korkade uttalanden, stort publikt sammanhang …

 2. Anonymous skriver:

  Jag förstår ändå att kleerup blir less. Han vet att media får reda på, och håsar upp hela grejen enormt. Däremot är det lite klantigt att ta skiten just då, eller dagar innan. Han borde ha mer vett än att droga ner sig så nära en prisutdelning att de ger utslag på snabbstickorna polisen använder.Tycker man ska låta killen vara, han gör grym musik som många lyssnar på.. varför plocka in/hänga ut en som yngre ser upp till? Tror många på fullaste allvar att det fungerar avskräckande för ungdomarna?/Kenneth.E (har tyvärr ingen registrerad anv.)

 3. I mina gamla kretsar rökte om inte de flesta så åmtinstone väldigt många hasch. Idag gör ingen det så det är inte min värld jag talar om utan en samlad bedömning av vad yngre människor jag känner berättar och vad som står i tidningarna.

 4. ”Det finns en viss uppmjukning kring synen på lättare narkotika som hasch…”Vad är det för kretsar du hänger i egentligen?

 5. Kan det ha varit så? Frågan är varför han inte gjorde det i så fall, om han var så förbannad att han struntade i det, det tror jag. För inte var det väl så att han hade någon högre mening med det, eller vad tror ni? Typ när Dan Josefsson nobbade Stora journalistpriset?

 6. Helena skriver:

  Läste i nån av blaskorna att Kleerup tydligen drog från galan utan att ta med sig priserna…

 7. Först måste jag säga att jag är förvånad över att ni håller med mig, framförallt z999. Har du någonsin tyckt att jag har haft helt och hållet rätt i någon enda fråga?Sedan tror jag man ska skilja på Stockholm och resten av Sverige. Eller rättare sagt vissa kretsar i Stockholm och landet i stort. Jag vet också att det förekommer mycket kokain i restaurangbranschen t ex och att kokainet har gått från att vara väldigt exklusivt till en lägre prissatt och betydligt vanligare drog. Men reser man ut bland vanlig svenskar är kokain knappast någon vanlig partydrog. Det går inte alls att jämföra med sprit förstås, men inte heller med hasch och att röka gräs som vad jag förstår är på väg mot liknande nivåer som förekom på 70-talet.

 8. Anonymous skriver:

  ”Det är möjligt att det är ok att ta lite kokain ibland i den värld som Kleerup lever i. Men de allra flesta svenskar ser det inte alls på det sättet och där missbedömer han situationen grovt.”Jasså? Själv tycker jag att kokainvågen i Stockholm är så stor och stark att jag inte skulle höja ögonbrynen en tum om jag i morgon hittade amsterdamkuver i ICA:s sortiment, inklämt mellan chips och läsk.

 9. Anonymous skriver:

  Instämmer med både Anna och ZFinns inte mycket (ingenting) att tilläggamvhVettvillingen

 10. z999 skriver:

  Håller med. Bra skrivet.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s