Svensk självöverskattning i schlagerfestivalen


Den svenska självöverskattningen firar nya triumfer i schlagersammanhang. Dåliga förlorare, det är vad vi är. Nu har östeuropa tagit över tävlingen, och genast muttras det om att vi ska lämna tävlingen. Men var det inte Finland som vann sist – öster om Sverige, visst, men Östeuropa? Året innan var det väl Grekland som vann, om jag inte minns helt fel. Klart vi grannröstar. Det gör alla, vi fick nästan alla våra poäng av Norden. En hel del poäng faktiskt. Gästarbetarna i Tyskland röstar alltid på Turkiet, och att Sverige alltid skickat många poäng till Balkan beror förmodligen delvis på många invandrare från de länderna. Så kompisröstandet kan se lite olika ut.
En klar fördel vore förstås om vi också delat upp oss så att Skåne, Götaland och Lappland kunde rösta på varandra. Och om dom där andra nu gillar varandra varför ska dom vara så många olika länder? (Obs skämt)
Förr var det väst som styrde. Det gick inget vidare för Sverige då heller, det var England, Frankrike och andra större länder som dominerade. Nu kommer de sist.
Sverige har aldrig varit alltings mittpunkt. Men det kan väl vara kul att vara med ändå. Jag tittar ändå, oftare nu än förr. Jag tycker det är jättekul att fattiga länder som folk knappt vet namnet på deltar på samma villkor och förmår visa upp bidrag som folk röstar på. Man blir nyfiken på gaybarerna i Kiev efter att ha sett Ukrainas bidrag (bilden föreställar artisten i en annan flippad mundering), och vem visste att det fanns häftig techno i Georgien. Dessutom kommer turkdisco som alltid hamnade sist förr i tiden numera rätt högt upp, ibland t o m överst. (Alla bidragen finns här för den som vill lyssna och titta igen.)
Så småningom lär vi få med Nordafrika som också är med i samma TV-union. Då blir det häftig rai-musik och liknande. Rent musikaliskt har tävlingen bara blivit bättre och bättre (och även bottennappen har blivit mer underhållande och oväntade än förr).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i schlagerfestivalen, Ukraina. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Svensk självöverskattning i schlagerfestivalen

 1. Tror du har en poäng i att The Arks låt inte var så stark. Gillar bandet, men detta är inte deras bästa låt. De som ser våra bidrag har ju oftast inget förhållande till artisten och bedömer bara hur det låter. Serbiskans hade en väldigt vacker sång och en stark sångerska. Ukrainas bidrag har jag hittat på nätet och terroriserat familjen med. En helt vansinnig och rätt kul låt – fast bör inte överdoseras. Sätter sig dock på 2 sekunder, vilket är vikigt i sammanhanget. Varför kan inte Palestina vara med om Israel är med? Kulturellt skiljer sig även delar av Europa åt, dessutom skickar vi olika slags låtstilar redan idag. Frankrike skickar ofta etno inspirerat bl a deras nordafrikanska invandring. Så jag ser inget hinder. Däremot bör man väl dela upp tävlingen i omgångar om det blir fler länder. Men helst inte regionalt, det tror jag blir för trist att se på.

 2. Robsten skriver:

  Hmmm…Och jag gick tydligen i rakt motsatt riktning vid denna tillställning;-)Ärligt talat så tycker inte jag att The Arks låt var något bra, alla höjer den till skyarna, men jag tycker fortfarande inte om den. Just refrängen på The Arks låt har vi som är lite äldre hört hundratals ja tusentals gånger i olika varianter, den är för, vanlig helt enkelt. The Ark har gjort enj del OK låtar men denna låt var specialdesignad för schlagerfestivalen och är därmed den sämsta de någonsin gjort. Trodde Ola Salo att han skulle vinna bara för att han var utklädd till bög? Tyvärr, resten av Europa är inte lika politiskt korrekt som Sverige. se där, nu hamnade jag väl åter i rätt politiskt fack?

 3. En tävling i musik av detta slag är omöjlig om alltför skilda kulturkretsar och därmed smaker kommer in.Tar man in Nordafrika och Palestina, som är intresserade, då blir det rena polska riksdagen.Kan möjligen röstningen ändras på något sätt, eller semifinaler som följs av en final? Spektaklet får inte bli för stort.Kul ändå att hela kändiseliten plötsligt blev sverigedemokrater i sina kommentarer till utgången. Vid sådana här tillfällen skippar folk tungomålstalandet och säger vad de egentligen tycker – som i Janne Josefssons valstugereportage. Uppfrikande med oförställda människor.

 4. Robsten skriver:

  Ja du har en del poänger Anna-lena. Dessutom så är musiken så mycket bättre nu för personer som gillar rockigare musik, det var olidligt för med dessa smöriga schlagers

 5. Charlotte W skriver:

  Jag håller med du Anna-Lena! Skönt med nån som faktiskt har ett fungerande minne dessutom (många som kommenterat ESC tycks redan glömt Finlands & Greklands segrar).

 6. Gugge skriver:

  Anna-Lena! Tack för en bra essä om schlagertävlingen. Har aldrig själv tittat/lyssnat på något som jag har tyckt mest lämpade sig för yngre och äldre småbarn. Nästa år tänker ja´ oxå va´ me´. Titta, lyssna och lära.Sverige har idag inga biländer av något som helst slag. Därför bör vi propsa på att Färöarna och Grönland, Jan Mayen och Svalbard samt Åland skall få räknas som ”stater”.Närmast föregående stycke är menat som ett oförargligt skämt. Obs! Obs! Obs!

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s