Jemimah fick hiv av sin man

Jag träffade Jemimah Niudu när jag var på World Social Forum i Nairobi i januari. Hon är hiv-positiv och änka, lever ensam med en son. Ingen berättade för henne att maken dog av aids, det tystades ner. Hans familj gillade aldrig äktenskapet, som inte var arrangerat utan helt och hållet deras egen idé.(Han var läkare och hon tror att han kan ha smittats genom sitt jobb).
Efter hans död har hon haft svårt att klara sig, och nyligen fick hon veta att hon också är hiv-positiv och varit det länge. Hon får bromsmediciner, de kostade massor med pengar men blev nyligen lite billigare enligt beslut av Kenyas regering. Men av misstag satte de henne på nivå 2 (den nivå som man tar till när någon blivit resistent mot nivå 1-preparaten). Så när hon blir resistent, vilket händer förr eller senare, finns ingenting mer att ta till.

Jag har gjort en skrift för LO TCO Biståndsnämnd om hiv/aids. Det första utkastet hade massor med bilder på ledsna barn och liknande. Jag fick möjlighet att påverka utformningen när jag blev tillfällig inhoppare på deras informationsavdelning. Nu finns många av mina bilder på hiv-positiva och andra kvinnor som jag träffade i Kenya med (bl a den på omslaget). Ska man komma åt hiv/aids är en jämställdhet viktigt. Att kvinnor kan styra sitt liv, sin sexualitet, och sin ekonomi. Först då kan de undvika att bli offer för epidemin. De flesta som smittas i Afrika är gifta kvinnor.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i aids, hiv, Kenya, Nairobi, World Social Forum. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Jemimah fick hiv av sin man

 1. Anonymous skriver:

  Anna-Lena har valt att göra sig lustig över min formulering. Skäms!

 2. z999 skriver:

  A-L-L:”Där är folk väl knappast muslimer i första hand. I Sydafrika är det 2,5 procent ungefär som är muslimer, något mer i en del andra länder i södra Afrika.”Jag syftade på både överbefolkningen och aidsfrågan.”Däremot finns det förstås ett kulturellt betingat kvinnoförtryck i de här länderna som försvårar kvinnors situation och ökar deras utsatthet för hiv/aids.”Undrar vilka möjligheter som finns att ändra på det?

 3. Obs, problemet är störst i södra Afrika. Där är folk väl knappast muslimer i första hand. I Sydafrika är det 2,5 procent ungefär som är muslimer, något mer i en del andra länder i södra Afrika. Däremot finns det förstås ett kulturellt betingat kvinnoförtryck i de här länderna som försvårar kvinnors situation och ökar deras utsatthet för hiv/aids. Vad gäller släktforskningsförslagen kring aidsfrågan kan man väl bara säga att jag vare sig tycker att du var särskilt smart eller fyndig. Men det tycker nog inte själv heller eftersom du valt att vara anonym.

 4. Anonymous skriver:

  Enär aids och jämställdhet har manifesterat sig samtidigt kanske de rent av hör ihop. Syskon eller kusiner?

 5. z999 skriver:

  A-L-L:”Ska man komma åt hiv/aids är en jämställdhet viktigt. Att kvinnor kan styra sitt liv, sin sexualitet, och sin ekonomi. ”Det där har jag också påpekat, att det är ett kulturellt problem i första hand. Även våldtäktskulturen i större delen av Afrika är en orsak till aids, och den kulturella delen är i sin tur en utveckling av kvinnosynen i Afrika.Fast eftersom det finns en sådan enorm rädsla för att påpeka fel i den afrikanska kulturen (generaliserar grovt här) så kommer det antagligen inte att göras så mycket åt problemet. Fortfarande så anser många vita västerlänningar att det är katolicismen och påven med kondomförbud som är dne främsta orsaken till aidsspridning och överbefolkning trots att det är islam som är religionen i de delar där det är som värst. OBS! Det finns vissa mindre områden i Afrika som har en lite annan kultur än våldtäktskulturen som jag nämner.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s