Sd:s förre partiledare utreds för förskingring

Politikerbloggen gick idag ut med att polisen inlett en förundersökning med anledning av anklagelserna mot sd:s förre partiledare Micke Jansson. Jansson påstås ha omvandlat sponsporpengar till partiet på 27 000 kronor till ett privat lån till honom själv. Göteborgs Posten hade en artikel redan förra året som tog upp att en person i partiet lämnat in en polisanmälan. Micke Jansson själv tillbakavisar anklagelserna och hävdar att det handlar om interna strider i partiet.

Man kan notera att det nu blåser kring ännu en person i den gamla partiledningen. Nu senast var det ju Johan Rinderheim som fick lämna sverigedemokraterna. Sd utesluter många, förmodligen fler än andra partier. Alla blir inte utkastade, ännu vanligare är att partimedlemmar känner sig motarbetade och bedömer att det är omöjligt att vara kvar.

Jag talade nyligen med några smålänningar, en hade blivit utesluten och en var på väg att begära urträde ur sverigedemokraterna. De klagade i likhet med andra jag träffat över toppstyrning och allt för starkt fokus på Skåne där sd:s maktcentrum finns. De berättade också att de hade försökt men misslyckats med att bryta loss Halland, Småland och Kronoberg från Distrik Syd som idag domineras av skåningarna. Sd:s vice partiledare Jonas Åkerlund hävdar, utan att gå in på några konkreta fall, att en förklaring till vissa uteslutningar är att det fortfarande finns personer i sd som gått med i tron att det rör sig om ett annat parti än det som finns idag. Enligt Åkesson är det främst samarbetsproblem som ligger bakom en del uteslutningar. Men jag antar att det också finns enstaka medlemmar med betydligt extremare uppfattningar än vad som sd offentligt vill skylta med idag.

Tommy Funebo har påpekat att Jonas Åkerlund var med i sd ett tag på 90-talet men gick ur rätt snabbt för att inte återvända på många år. Skälet, enligt vad han själv sagt i en intervju, är att sd först på senare år blivit ett trovärdigt alternativ i hans ögon. En annan bedömning gjorde den nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson som stannat kvar hela tiden och försökt förändra partiet inifrån. Huruvida det gör honom mer besmittad av de extremare uppfattningar som funnits i partiet överlåter jag åt andra att bedöma men det verkar inte ha försämrat relationerna mellan sd:s båda toppnamn.
(Bilden är ett gammalt flygblad som spreds under Micke Janssons sista år som partiledare.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Jonas Åkerlund, Micke Jansson, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Sd:s förre partiledare utreds för förskingring

 1. john skriver:

  Intressant Anna-Lena.Kan du inte ta reda hur många personer i riksdagspartierna som blivit utredda för förskingring också?Jag menar så vi får något att jämföra med, för vi vill väl granska partierna förutsättningslöst i demokratisk anda?Eftersom Sd:s förkastliga historia fortfarande ligger partiet till last i media sedan 1988 så måste man väl granska de övriga partierna sedan deras begynnelse för att få en rättvis bild?Ingen sd-företrädare klär väl ut sig som nazist idag, lika lite som någon socialdemokrat förordar sterilisering av vissa ej önskvärda medborgare?MvH/John

 2. Tommy, jag har flera gånger försökt förklara detta för dig, snälla läs nu denna gång!Jansson valdes enhälligt till ordförande 1995, Tina kandiderade inte till ordförandeposten utan valdes enhälligt till vice ordförande några minuter senare.Det du måste blanda ihop detta med är nog årsmötet 1993 och voteringen om vice ordförandeposten. Där blev det mycket riktigt votering mellan Tina och Bo Nilsson, vilken Tina vann med en röst marginal (en kul historia om en avgörande rösten finns föresten i boken som skall komma förr eller senare).Således, Jonas hade ingen omröstning att ta ställning i när Jansson valdes. Däremot såg han med all säkerhet positivt på Jansson. Av de kort jag tog på och efter mötet så ses Jonas sitta bredvid Jansson på middagsbordet på lördagskvällen. Jag tror nog Jonas räddsla att öppet ansluta sig snarare var kopplad till den dagliga verksamheten kring partikansliet.Så Tommy, nu hoppas jag att jag inte behöver ta detta om att Jansson valdes enhälligt 1995 fler gånger.

 3. Nu blir jag förstås nyfiken.

 4. TF skriver:

  Min fråga var mer eller mindre retorisk. Jag tror inte alls att orsaken till att Jonas lämnade SD för en period var att han inte tyckte att det brast i trovärdighet. Mer vill jag inte säga i frågan, utan tycker att han själv kan kliva ner ur elfenbenstornet och räta ut frågetecknen.

 5. Tommy: Har du ställt frågan? Annars kan jag väl tänka mig att det kan ha funnits annat han reagerade på och inte gillade. Sd har uteslutit bra många sedan 1995, i den mån de inte lämnat frivilligt. Vore kul att veta hur många som är kvar. Dessutom var ju partiet betydligt mindre då, även om man gärna plussade på en del när frågan om antalet medlemmar kom upp.

 6. TF skriver:

  En annan intressant poäng i sammanhanget är ju vad Åkerlund inte tyckte var trovärdigt. Han var med som riksårsmötesombud från Uddevalla till RÅ 1995 och försvann sedan in i skuggorna. Gillade han inte att Jansson vann över Tina?

 7. Anonymous skriver:

  Anna sa:”Extrema rasistiska åsikter i miljöpartiet och sossarna är då ingenting som jag stött på.”Jaså, jag för min del tycker att det är definitivt extremt rasistiskt att advokera och upprätthålla lagar som baserar sig på etnisk tillhörighet, (se lagen om hets mot folkgrupp eller de lagar på arbetsmarknaden som baseras på etnicitiet.) Hur kan det komma sig ”att du inte stött på” det?Kan det bero på att du inte vill se det?mvhGalningenPS: Jag skriver Galningen i fortsättningen så att jag inte behöver använda alla epitet du har tillskrivit mig tidigare, ok så?

 8. Tack z999, du är inte den enda som föreslagit detta men jag måste känna att jag verkligen kan birdraga med något och göra det ganska ofta om det skall vara någon idé.Vi får väl se hur studierna går och om jag är klar till sommaren, innan dess är det dock knappast aktuellt.

 9. z999 skriver:

  Jimmy The One and Only with Y:”nu är ju politiken bara ett av många kriterium när man väljer parti dock.”Jo, det är verkligen sant. Och på tal om det så borde du öppna en blogg igen. Men bara om du har tid att hålla den igång och sådär förståss, inte bara för sin egen skull.

 10. Då tycker jag du ska ge mig några exempel på detta, vem och var, och inte bara påstå det såhär. Extrema rasistiska åsikter i miljöpartiet och sossarna är då ingenting som jag stött på.

 11. Anonymous skriver:

  Hej Anna-Lena!Vill du leta efter sympatisörer med extrema rasistiska åsikter kan du börja vänstern. Mp- och s-sympatisörer säger de mest hårresande saker jag någonsin hört.Maria

 12. z999:Ja det är ju rätt många aktiva i SD som menar att ND rent politiskt är ett bättre parti, nu är ju politiken bara ett av många kriterium när man väljer parti dock.

 13. Nåja, så mycket till ”valupptakt” var det ju inte, snarare ett vanligt styrelsemlöte, med extremt dålig organisation och förarbete.

 14. z999 skriver:

  ”Men jag antar att det också finns enstaka medlemmar med betydligt extremare uppfattningar än vad som sd offentligt vill skylta med idag.”Jag har extremare uppfattning än vad Sd har. Men demokrati bygger ju på att man måste kompromissa lite och fundera över vad man egentligen vill uppnå. Fast som privatperson med ett alias så behöver jag inte kompromissa förståss, det vore stor skillnad på hur jag uttrycker mig om jag företrädde något parti. Då har man ju liksom ett förtroende att förvalta.Åsiktsmässigt ligger jag närmare Nd än Sd. Men jag vill gärna se framgångar för båda.

 15. Absolut. Men jag tyckte om det här med att TF kände till att bilden var tagen vid kyrkovalsupptakten i Vetlanda. Sådan information kan man inte få för mycket av.

 16. …skapat 2001, tryckt 2002 precis som jag sa. Ge dig inte ut på för djupa vatten i för liten båt när du inte kan simma Tommmy.Och ja, visst är det tryggt att det finns människor som sa,lar på så mengslös information A-L!

 17. TF skriver:

  Flygbladet är valflygbladet från 2002, och den inklippta bilden på Jansson är tagen av Björn Söder sommaren 2001 vid kyrkovalsupptakten utanför Vetlanda.

 18. Skönt att det finns SD-historiker att tillgå!

 19. Ja, Ny Demokrati påverkar fortfarande svensk politik….Som SD-historiker måste jag dock påtala att bilden är betydligt äldre än 2005, jag vill minnas att vi skapade det 2001.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s