Asylshopping är den nya folksporten

Att göra teater av flyktingpolitik är svårt, jag var rädd för ängslig plakatteater. Men ”Asylshoppning” av Gertrud Larsson på Teater Scenario är en mycket tänkvärd och bra föreställning som använder humorn som redskap. Jag såg genrepet i går, på fredag är det premiär. Föreställningen kändes redan ganska färdig. Utmärkta skådespelare, bra manus, intelligent berättat, snygg scenografi.

Det handlar inte om att raljera över skålande i champagne på migrationsverket och frossande i ömmande flyktingfall. Det handlar om glappet mellan det vi säger att vi gör och det vi faktiskt gör. Pjäsen utforskar myndigheternas språk och tjänstemännens dubbla roller, att å ena sidan ha humanitet och rättigheter som arbetsbeskrivning och å andra sidan bokstavligen skicka människor in i döden. Länge är det mest underhållande, så småningom bli det svartare när berättelserna från verkligheten förs in.

Vad betyder asylshoppning? Såhär svarar Gertrud Larsson i tidningen QX:
”Asylshopping är en term som används både av politiker och av Migrationsverket, och betyder att en flykting söker asyl i flera länder samtidigt, flyktingen ”shoppar” asyl. Jag tycker att det är ett helt absurt ord!”
(Se t ex artikel i DN)

Ett annat ord som förekommer i föreställningen är återtagande. Det är en eufemism för att skicka hem folk som sökt men inte fått asyl. Språket säger verkligen någonting om vår ambivalens till hanteringen av asylärenden.

Se även: Artikel i Sydsvenskan om när delar av pjäsen spelades på Social Forum,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Asylshopping, flyktingpolitik, Teater Scenario. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Asylshopping är den nya folksporten

 1. JG skriver:

  ”Att söka asyl är en mänsklig rättighet. Man kan inte förhandla om det, du kan inte låta människor välja kring sådana kostnader. Över huvud taget kan man inte låta folk välja skattekostnader på det här sättet.”Att söka asyl är en mänsklig rättighet. Men att ge någon asyl är ingen skyldighet.Dessutom kan varje land självständigt besluta kring både omfånget om mottagandet av asylsökande, om man alls skall ha något, samt om finansieringen av en eventuell sådan.Sverige har inte minsta förpliktigelse att syssla med den vanvettiga asylpolitik som vi haft de senaste årtiondena. ATt dessutom använda skattepengar på detta vis är rena förskingringen.

 2. Tack för informationen Loddan, skall försöka kontakta dig i ärendet nästa vecka.Sedan så slarvar jag ju ibland när jag skriver på nätet, då kan det se lite knasigt ut ibland.

 3. z999 skriver:

  A-L-L:”Det finns bokstavstroende kristna också för den delen, som anser att varje bokstav i Bibeln är sann.”Ja, men dom är inte samma problem för sin omgivning som muslimerna. ”Det ni inte ser är att det finns olika slags muslimer precis som det finns olika slags kristna. Att religionerna är skapade av människor som tolkar olika.”Fast jag anser inte ändå att det finns muslimer med acceptabla åsikter. Har du någon länk eller nåt till en sån grupp eller är det bara taget ur luften? Men ok, jag har samma källor som du har plus att jag läst en del på muslimernas egna sidor och känner en del muslimer. Om du anser att muslimers åsikter och sätt att vara på är ok så är det din åsikt. Inte så mycket att diskutera.

 4. roberth skriver:

  Med tanke på at de flesta som kommer hit är anhöriga så är det en skillnad det vet vi alla!Läs boken I Sveriges väntrum eller Merit Wagers blogg så kanske ni lär er nått.

 5. Karolin skriver:

  Det är skillnad på invandring och att söka asyl. Blanda inte ihop korten. Att söka asyl är en mänsklig rättighet, det handlar inte om att ”hålla med” eller inte, enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som i princip hela världen har skrivit under så har alla människor rätt till asyl – det betyder att få skydd undan förföljelse och dödshot. Det handlar inte om vad ni som enskilda personer tycker och tänker om invandring eller flyktingar, det här är bortom er kontroll och era åsikter. Det är en mänsklig rättighet och inte förhandlingsbart. Problemet med svensk migrationspolitik idag är att människor som har flyktingskäl, dvs rätt till asyl, inte beviljas det av myndigheterna.Övrig invandring är en helt annan diskussion. Lär er att skilja på det! För övrigt såg jag föreställningen ikväll på premiären och tyckte den var fruktansvärt bra. Den handlar om hur det är att arbeta på Migrationsverket, den är inte någon ”hjärntvätt” eller propaganda. Se den innan ni uttalar er om den.

 6. Det finns bokstavstroende kristna också för den delen, som anser att varje bokstav i Bibeln är sann.Det ni inte ser är att det finns olika slags muslimer precis som det finns olika slags kristna. Att religionerna är skapade av människor som tolkar olika.Jimmy:Jag skrev första tredjedelen om Sverige, Stieg (varför skriver du så konstigt) skrev skrev andra tredjedelen om andra länder, med undantag av Norge och Danmark som jag skrev, vi skrev blandat och gemensamt den sista tredjedelen.

 7. z999 skriver:

  Här, en länk till DN där Tjetjeniens president försvarar hedersmord med att hänvisa till islam.Länk för verklighetsfrånvända antirasister, högerklicka och öppna i nytt fönsterAntirasister letar febrilt efter något exempel från kristendomen för att negligera hedersmorden inom islam (har några exempel).Som alla vet så är det bara en liten klick muslimer som är extremister. Denna lilla klick har lyckats hålla US army stången i Irak i fler år än andra världskriget varade. Denna lilla klick är dessutom utspridd globalt och driver även krig mot buddhisterna i Thailand (södra) bland annat).US army utnyttjade människor som hade en sån världssyn när de skulle invadera Irak. Man sa att irakierna skulle stå längs vägkanterna och välkomna de amerikanska befriarna ungefär som vid dagen d. US army håller naturligtvis reda på hur tankegångarna går bland antirasisterna samtidigt som de vet att att deras läsförmåga lgger strax under hjälpklassnivå. Undrar varför ”extremhögerns” debattörer aldrig får några länkar som bevisar antirasisternas teser? Om det nu är så att antirasisterna har svåra problem att läsa en dagstidning borde då inte få en personlig assistent från kommunen? Debatterna skulle bli mer intressanta då.

 8. Loddan, angående något helt annat. Var det du eller Teig som skrev delen om nordisk ”extremhöger” i er bok?Hoppas på snabbt svar…

 9. z999 skriver:

  A-L-L:”Robert har förstås också läst Bibeln från pärm till pärm och menar att allt som står där är tillämpbart på alla delar av den svenska kyrkan och andra delar av kristendomen? Nej, jag tänkte väl det.”Några skillander mellan islam och kristendomen:1) Koranen anses nedtecknad av Gud själv. Pedofilen muhammed var faktiskt analfabet. Bibeln är skriven av människor under uppenbarelse och anses därför mer öppen för tolkning. Därför så är det viktigt att ha läst koranen för att förstå muslimerna, men det gäller inte kristendomen. 2) Den kristne försöker att hitta andemeningen i bibeln. Muslimen ser koranen som en bokstavlig manual som ska följas till punkt och pricka.3) Det är ok för muslimen att döda andra människor om han i handling visar att han är beredd på samma själv (självmordsbombning).4) Muslimen kan bli syndfri genom sina handlingar i jordelivet. Det kan inte den kristne. Det är extremt farligt med en religion som lär ut något sådant och vi har fått se resultatet av det.

 10. roberth skriver:

  Anna-Lena vad är skillnaden på Islam och kristendomen? Jo att Islam lever kvar på medeltiden kristendomen har reformerats. Enligt Islam är det år 1433 och det märks ska du debattera saker som du inte vet något om? Jag har läst bibeln också!

 11. Robert har förstås också läst Bibeln från pärm till pärm och menar att allt som står där är tillämpbart på alla delar av den svenska kyrkan och andra delar av kristendomen? Nej, jag tänkte väl det.

 12. z999 skriver:

  A-L-L:”Islam är inte liktydigt med förtryck, lika lite som kyrkan.”:-)

 13. z999 skriver:

  Jag ifrågasätter varken proffessorerna eller Lars Johansson. Båda beräkningarna visar att invandringen är extremt kostsam, detta utan att beräkna alla sidokostnader för brottslighet med mera. Siffrorna är alltså ganska objektiva och är inte åsikter som är subjektiva. Sen kan man tycka att invandringen är värd det, men det är fortfarande samma siffror som gäller. Sen, det är moderaterna som har sagt att majoriteten invandrarna de sista 20 åren har gått direkt till livslång bidragförsörjning och detta har man sen sagt att man vill ändra på genom att avskaffa alla bidrag för alla. Att vara svensk i Sverige har inget värde för moderaterna och människovärdet är lika med vad du kan jobba ihop.

 14. roberth skriver:

  Anna_Lena det visar hur lite du vet om Islam! har du läst Koranen? Det har nämligen jag!

 15. roberth skriver:

  På tal om kostnader Danmarks invandringen kostade 40 miljarder år 2007. Sverige har hur många gånger mer invandring? Räkna och bli chockad!

 16. Att professorer är avlönas av staten är det normala, annars vore de betalda av näringslivet eller privata intressen och det vore inte att föredra om man ser till deras opartiskhet (det sker f ö allt oftare idag).Det är skillnad på att debattera kostnader och ha ett intrikat system där folk kan välja bort saker som inte passar. I praktiken är det omöjligt av praktiskt och kostnadsmässiga skäl. Men också oetiskt. Ska den som inte har barn slippa betala dagis? Den som är ung och tänker dö ung, eller lever som han tänker göra det, kan slippa äldreomsorgskostnader…Folk flyr väl inte från slöjorna utan från politiskt förtryck. Islam är inte liktydigt med förtryck, lika lite som kyrkan.

 17. Gunnar Larsson skriver:

  z999:”De två proffessorerna är betalda av staten och jag hoppas att alla fattar vad som skulle hända om dom inte räknade så mycket plus det går för invandringen.”Ståplats i Nybroviken?

 18. z999 skriver:

  Är det någon mening med att länka till hur mycket invandringen kostar?Högerklicka och öppna i nytt fönsterTvå ekonomiska proffessorer i nationalekonomi har också gjort en beräkning som ”sågar” Lars Johanssons.Högerklicka och öppna i nytt fönsterDe två proffessorerna är betalda av staten och jag hoppas att alla fattar vad som skulle hända om dom inte räknade så mycket plus det går för invandringen. Deras beräkning säger att invandringen ”bara” kostar 30 miljarder om året (detta är alltså gamla siffror från innan invandringen slog svenskt hundraårsrekord 2006).Sen är det faktiskt inte förbjudet att tänka själv. Är den nuvarande gettofieringen av Sverige ett lönsamt projekt? Angående att det skulle vara tufft att vara flykting. Det snackas om att ställa krav på flyktingarna, till exempel att de inte ska få bosätta sig på orter där det garanterat inte finns något jobb. Sjukskrivna/förtidspensionerade svenskar är tvungna att flytta enligt försäkringskassans nya regler.Muslimer som flyr från teokratiska diktaturer i mellanöstern och kommer med krav på slöjbärande och moskebyggen i Sverige borde ställa sig frågan om de har problem eller om de är problemet.

 19. ”Det här med att kostnaderna inte redovisas är trams. Det finns exakta uppgifter på allt.”Då antar jag att Maj-Lis Lööw ljög när hon i en interpelation av Sten Andersson 199 svarade att Andersson inte kunde få något svar för det var ”Ointressant” (samma svar som Hitler hade föresten när det gällde budgeten till den nya Berlin).Så månste de ljuga i alla kommunfullmäktigen där SD motionerat om Mångkulturella Bokslut, men fått nej för ”man kan inte räkna så” (om just invandrare alltså, om alla andra grupper kan man det).Onödiga lögner kan man tycka nu när Loddan avslöjar att det redan finns exakta siffror på detta, men det är bara de att ingen som sett dem.

 20. ”Du är en av de personer som jag verkligen skulle vilja skicka iväg och se pjäsen. Om det sedan skulle hjälpa vet jag inte. ”Hehehe, jo jag skulle gärna se den. Men jag tror det skulle behövas lite kraftigare hjärntvätt för att påverka mina politiska ståndpunkter.

 21. Anonymous skriver:

  Anna sa:”Däremot godtar inte en del av er de uppgifter som presenteras utan hänvisar till Lars Johansson och andra som överdriver kraftigt och räknar fel.”Räknat fel? Ja så dum jag är, jag har helt missat att pensionerna har höjts kraftigt, A-kassan har förbättrats, stadsskulden är avbetalad och borta, ingen behöver avlida p.g.a. brist på sjukvård och de äldre på äldreboenden får leva tillsammans sina sista år och behöver inte få liggsår. Obs ironi.. Anna sa:”Att söka asyl är en mänsklig rättighet.”Håller medAnna sa: ”Man kan inte förhandla om det, du kan inte låta människor välja kring sådana kostnader.”Stopp, så enkelt är det inte! De skattemedel som staten drar in är inte politikernas egna pengar att göra vad de vill med utan de är mina, dina och alla andras pengar. När politikerna använder skattepengar så är det viktigt, i en DEMOKRATI, att det finns en acceptans bland de som avstår pengar från det de tjänar in till det allmänna. Den s.k. flyktingmottagningen och invandringen har aldrig varit ett fråga som har diskuterats vid ett val. Det har aldrig varit något annat än odemokratiskt toppstyre beslutat av en självutnämnd elit. När skattepengar används till ändamål som inte skattebetalarna får ha någon åsikt om så är det inte solidaritet utan stöld.Anna sa:”Över huvud taget kan man inte låta folk välja skattekostnader på det här sättet.”Allt vad skattepengar skall användas till skall kunna diskuteras i en öppen och fri debatt! Det du skriver ovan kvalificerar dig bland de odemokratiska krafterna som styr samhället för tillfället. Du/ politikerna har ingen rätt att bara ta de pengar jag har avstått ifrån och använda dem till något som jag aldrig har varit tillfrågad om. Att göra så är stöld och inget annat.Anna sa: ”Tänk om man började med kryssrutor: vill bidra till cancervård för rökare – ja eller nej – aborter – ja eller nej – etc.”Det behöver man inte börja med men däremot så kan man diskutera det, men aldrig invandringens vara eller inte vara eller vad det kostar och däri ligger problemet. Dessutom har du ett IMO trovärdighetsproblem här som inte vi som arbetar i konkurrensmed omvärlden har och det är det att du har en stor del av din försörjning tryggad genom den förda invandrings och ”flykting” politiken. Kerstin sa:”Då man började bete sig riktigt illa mot flyktingarna, i början av 90-talet, blev jag så upprörd att jag inte visste vart jag skulle vända mig. Men sedan dess har politikernas och den allmänt omfattade människosynen förändrats, så numer misshandlas ju alla, även infödda hedenhössvenskar, som behöver samhällets hjälp och stöd, arbetslösa, sjuka ex. lika illa.”Välkommen till verkligheten! Du trodde väl inte på sagorna som politikerna och media drog för 20-30 år sedan, att Sverige skulle bli någor slags mångkulturellt ljusrosa paradis där allt skulle bli så mycket bättre än det någonsin hade varit tidigare? Kerstin sa:”Det är ett otroligt människofientligt samhälle politikerna (av alla schatteringar) har organiserat fram åt oss de senaste 20 åren.”I det globaliserade mångkulturella samhället betyder ett enskilt människoliv ingenting. Det här är precis vad ND och SD har sagt skulle bli konsekvensen av den förda politiken sedan lång tid tillbaka. Hur har du kunnat missa det? Kerstin sa:”Kunde aldrig tro att jag skulle behöva uppleva något dylikt.”Det här är tyvärr bara början, det är i värsta fall bara en tidsfråga innan välfärdssamhället kollapsar för gott och om man tycker att det är mycket våld i samhället nu så är det ingenting mot vad som då kommer att hända.Kerstin sa:”Inte konstigt att vi har fått extremhögerpartier. Det hade jag heller aldrig trott att jag skulle tvingas uppleva.”Jag hade aldrig trott att vi skulle få uppleva raslagar i Sverige, ett våld i samhället som ingen hade trott var möjligt bara för 20 år sedan osv. Men nu är vi där. Vad framtiden kommer att innebära för våra barn vill jag helst inte tänka på.mvhG

 22. Det här med att kostnaderna inte redovisas är trams. Det finns exakta uppgifter på allt. Däremot godtar inte en del av er de uppgifter som presenteras utan hänvisar till Lars Johansson och andra som överdriver kraftigt och räknar fel. Att söka asyl är en mänsklig rättighet. Man kan inte förhandla om det, du kan inte låta människor välja kring sådana kostnader. Över huvud taget kan man inte låta folk välja skattekostnader på det här sättet. Tänk om man började med kryssrutor: vill bidra till cancervård för rökare – ja eller nej – aborter – ja eller nej – etc.Sedan ”Lilla Robert” – några procent är flyktingar enligt Genévekonventionen, som inte täcker ens tillnärmelsevis alla som kan betraktas som flyktingar. Risk för hedersmord, för att ta exempel ur pjäsen, är t ex inte flyktinggrundande. Risk för dödsstraff för att man är homosexuell är det inte heller.

 23. roberth skriver:

  Lilla Kerstin inte ens 6% av alla som kommer hit är flyktingar! Sen detta med asyl om du inte får det kan du alltid söka på annan väg. Sverige där får alla Money for nothing!

 24. Kerstin skriver:

  Ledsamt att jag inte kan se pjäsen, men å andra sidan vet jag redan, pga mina år som sfi-lärare under 70-talet och senare halvan av 80-talet samt början av 90-talet, hur illa många flyktingar behandlas av svenska myndigheter, från dåvarande invandrarverket, till kommunala flyktingmottagare. Jag anar att det har blivit värre sedan dess.Då man började bete sig riktigt illa mot flyktingarna, i början av 90-talet, blev jag så upprörd att jag inte visste vart jag skulle vända mig. Men sedan dess har politikernas och den allmänt omfattade människosynen förändrats, så numer misshandlas ju alla, även infödda hedenhössvenskar, som behöver samhällets hjälp och stöd, arbetslösa, sjuka ex. lika illa. Det är ett otroligt människofientligt samhälle politikerna (av alla schatteringar) har organiserat fram åt oss de senaste 20 åren. Kunde aldrig tro att jag skulle behöva uppleva något dylikt. Inte konstigt att vi har fått extremhögerpartier. Det hade jag heller aldrig trott att jag skulle tvingas uppleva.

 25. Anonymous skriver:

  Vore väldigt enkelt att ta reda på vad ”flykting” politiken egentligen kostar varje skattebetalare. Sen redovisar man det på varje skattebesked, en kryssruta bredvid med antingen Nej om man inte vill eller Ja om man vill vara med och betala vad det kostar. Då skulle vi få se hur mycket allt snack om ”solidaritet” egentligen var värt.Och visst kan jag gå och se föreställningen men jag ändrar inte uppfattning ändå. Den nuvarande ”flykting” politiken är, orättvis, kontraproduktiv, föråldrad, tjänar inget långsiktigt syfte utom att bryta ner allt vad välvärd heter en gång för alla. Anna, ditt sätt att se problemen med globalisering, fattigdom är föråldrat, det är bara gamla idéer som många håller fast vid för egen vinning, jag menar inte att du gör det men att asylindustrin och bidragsindustrin sysselsätter alldeles för många.Man måste våga tänka i nya banor någon gång, att bara tugga om gamla teser i all evighet hjälper ingenstans.mvhG

 26. z999 skriver:

  A-L-L:”Det handlar om glappet mellan det vi säger att vi gör och det vi faktiskt gör.”Ja, det där är en viktig del av varför ”flykting”-politiken kan fortsätta. ”Vi” (=antirasisterna i det här fallet) säger ”vi har råd med…” samtidigt som man låter kalaset betalas genom att slå mot folk som verkligen inte har råd. Lars Johansson har skrivit en känd bok om hur regeringar bekostade ”flykting”politiken under 90-talet.Sen talar ”antirasisterna” ofta i visioner. Under 20 år så har antirasisterna snackat om att orsaken till problemen är svenskarnas rasism och visionen är att allting ska lösa sig om svenskarna blir mindre rasistiska. Det finns inget som stöder den visionen, snarare tvärtom, men antirasisterna tillämpar principen att den som skriker högst har rätt och en möjlighet att skrika högst är att som moderaterna vägra att ens ta någon debatt (enligt reinfelt själv).

 27. Du skulle kanske också se pjäsen.Det är väldigt svårt att få asyl, det räcker nästan inte hur tunga skäl du har. Det är ingen semester att vara asylsökande och att fly på det sätt som människor gör. Vore det så kul och bra skulle betydligt fler göra det.

 28. roberth skriver:

  I Sverige kan du säka asyl både 6 och 7 gånger. Jimmy har helt rätt Merit Wagers blogg läs den Anna-Lena!

 29. Du är en av de personer som jag verkligen skulle vilja skicka iväg och se pjäsen. Om det sedan skulle hjälpa vet jag inte. Jag kanske kunde ordna grupprabatt om intresset blir stort bland er som brukar kommentera mina inlägg. 😉

 30. ”….och rättigheter som arbetsbeskrivning och å andra sidan bokstavligen skicka människor in i döden.”Ahh, är det detta att en del av de människor som kommer till Sverige utan flyktiskgstatstus, asylskäl och flyktingskäl ibland får åka hem (om de inte stannar och får automatisk amnesti och fri sjukvård alltså)?Detta är ju bara ännu ett bevis på hur vänsterns ”kulturintellektuella” fulölständigt lever i en egen värld som inte har något alls gemensamt med dagens Sverige.”Ayslshoppning” är säkert ett absurt ord – mer passande är ”asylturism”.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s