Ny rapport om politiskt våld släpps på måndag

På måndag släpps en rapport om politiskt våld som jag varit med om att ta fram. Den tillkommer på uppdrag av regeringen och Nyamko Sabuni och har producerats av Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och Säpo. Jag har arbetat med de delar som BRÅ står för och de fokuserar delvis på förebyggande åtgärder. Rapporten försöker bl a identifiera vilka faktorer som gör att människor hamnar i extrempolitiska grupper och vad som är orsaken till att de senare lämnar miljön. Det finns inte särskilt mycket forskning kring detta och inte heller någon samlad kunskap kring vilka åtgärder som kan fungera för att stävja politiskt våld i olika former.

I måndag hölls ett seminarium i Almedalen om politiskt våld där Nyamko Sabuni medverkade. Vid seminariet, som arrangerades av Exit som ger stöd till avhoppade nazister och Fryshuset talade även bl a Johan Olsson från Säpo som berättade om allt fler konfrontationer mellan höger- och vänsterextremister. Det politiska våldet togs också upp i ett samtal i Gomorron Sverige där bl a Carl Wennerstrand från Exit medverkade. Där berättades att våldet även märkts under Almedalsveckan.

Bilden föreställer enligt uppgifter jag hittat på en blogg en AFA-banderoll från Salem 2008. Texten syfter på Daniel Wretström vars död blev upprinnelsen till de årliga manifestationerna i Salem. Jag tycker den är oerhört grov och publicerar den med tanke att ni som var där ska ge mig ytterligare sammanhang och förklaringar. Stämmer det här och vilka blev reaktionerna?

Läs mer: DN, GT/Expressen,

Nytt: Ambitiöst blogginlägg med fler länkar kring detta på Muslimska friskolan

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, Exit, nazism, Nyamko Sabuni, politiskt våld, Säpo, vänsterextremism, vänstervåld. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Ny rapport om politiskt våld släpps på måndag

 1. Erik skriver:

  "Ja påståendet kommer nu några år senare när kritik riktats mot hyllandet."Vilket "påstående"? Att det var så folk reagerade på den banderollen har varit känt sedan det hände, och är fortfarande sant hur många år det än går efteråt.Herregud det var ju flera 100 människor på plats som såg det. Ifall banderollen hade fått följa med i tåget så hade det ju funnits bilder på det med.Vill du hävda att den fick något annat mottagande får du ju försöka belägga det."Kanske inte fantastiskt, men det visar lite hur tragiska dessa antidemokratiska våldsverkare är."För det första så finns det ju ingenting som säger att det inte skulle kunna förhålla sig så, extremhögern granskas väl mer än extremvänstern, det är väl tom något som sådana som du brukar vilja påtala?För det andra så är det väl en ganska allmänmänskligt sätt att resonera. Folk blir t.ex. upprörda när en tidning skriver något felaktigt om deras egna stora intresse, men fortsätter ändå att tro på vad tidningen skriver om andra saker.

 2. "Redan i första inlägget jag skrev tog jag upp hur vi som kollektiv reagerade på den banderollen."Ja påståendet kommer nu några år senare när kritik riktats mot hyllandet."Så ifall vi förfinar det lite:Folk på socialism.nu tror att Anna-Lena har bättre koll på nazisterna än vad hon har på oss.Också ett fantastiskt avslöjande!"Kanske inte fantastiskt, men det visar lite hur tragiska dessa antidemokratiska våldsverkare är.

 3. z999 skriver:

  Asdor, kunde du utveckla det där lite för icke-initierade? Eller om du skriver ett inlägg i ämnet (fast för "dummies") på din blogg vore juste.

 4. Asdor skriver:

  Sådär nu är den högerpolitiska rapporten söndersmulad, den var ungefär i klass med Rosengårdsrapporten;http://ejnermark.blogspot.com/2009/07/sapo-propagandaministeriet-for.htmlhttp://ejnermark.blogspot.com/2009/07/sapo-propagandaministeriet-for_12.htmlLäs och lär! Du har just spenderat din tid med att delta i en rent politisk högerkampanj från borgarna. Självklart hakade karriärsivrare inom Säpo på och försökte iaf få rapporten till det som Sabuni ville ha, även om man faktiskt läser och tolkar statistiken så bekräftar inte rapporten det Sabuni säger. Sen märker man tydligt att DN och SVD har fått lite uppslag av Säpo-arbetare. Hur du kunde inkludera DBF i rapporten är också helt otroligt.Bakläxa!

 5. Erik skriver:

  Jag har läst allt du skrivit. Återkommer med ett mail istället med kritik mot din såkallade forskning.

 6. Erik, den som senast talade: Då har du inte läst mycket av det jag skrivit.

 7. Erik skriver:

  Jag har aldrig sett dig citera någon text som ligger upp eller någon artikel som har skrivits. Förutom rubriker… Så även om du läser verkar du ju inte använda det i någon av de texter du producerar. Kanske inte stämmer överens med din slutsats som du vill få fram?

 8. Erik skriver:

  "För att lagen säger det, det är för personer som er vi har en polismakt."Så det du ville säga är att du tycker det är bra när polisen försöker stoppa oss från att begå brott (och jag tycker det är dåligt). Det var väl ingen nyhet för någon av oss? Ibland är du bara så tröttsam Jimmy…"Ledtråd; kolla in banderollen en gång till!"Redan i första inlägget jag skrev tog jag upp hur vi som kollektiv reagerade på den banderollen."Det var inte ett citat, det var en grov summering."Så ifall vi förfinar det lite:Folk på socialism.nu tror att Anna-Lena har bättre koll på nazisterna än vad hon har på oss.Också ett fantastiskt avslöjande!

 9. Din medverkan i Studio Ett var intressant, men gav kanske inte så mycket nytt. Att Petter Larsson bagatelliserar och försvarar vänstervåldet blev ju tydligt men, men något alla som läst något av honom redan fått förklarat för sig.

 10. "Varför ska vi det om vi inte är demokrater?"För att lagen säger det, det är för personer som er vi har en polismakt."Du har alltså inget argument för att det skulle förhålla sig så, utan är tvungen att låtsas som att du kan läsa tankar?"Ledtråd; kolla in banderollen en gång till!"Har inte lusläst socialism.nu, så hänvisa gärna till vart det står att loddan har 100% rätt om nazisterna och 100% fel om oss."Det var inte ett citat, det var en grov summering.

 11. Erik skriver:

  Mest tycker jag väl det är konstigt att jag behövde upprepa frågan 3 ggr innan jag fick ett svar.(du hade ju kunnat skriva "jag vet inte och jag tycker inte det är intressant" med en gång)Självklart säger ditt svar inget generellt om din kompetens på andra områden än just att kunna identifiera folk, men det kan jag tycka är nog så intressant, särskilt som det från panelen förklarades att extremisterna är så lätta att känna igen på sina kläder etc.

 12. Erik – någon av er:Om du vill testa mina kunskaper är du helt fel ute. Jag bedriver ingen åsiktsregistrering, sitter inte med arkiv över människor och pluggar ansikten etc. Jag är intresserad av idéer och mänskliga beteenden.Jag noterade att det fanns aktivister på både höger- och vänsterkanten i publiken. De utgjorde ingen majoritet och de gjorde inget större väsen av sig frånsett några ganska snälla frågor. Mitt fokus låg på att lyssna på de andra föreläsarna och ta in vad de sa och försöka göra ett bra framträdande själv.

 13. roberth skriver:

  Erik du verkar vara en 20 årig arg arbetslös kille. Du sittr säkert i en källare med dina polare och dricker folköl och skriker "död åt kapitalismen". Erik även du växer upp och ser världen som den igentligen är.

 14. Erik skriver:

  (Det är alltså 2 olika Erik som kommenterar här, mina kommentarer är nr 3 och nr 6.)Anna-Lena:Varför svarar du inte på min mycket enkla fråga om publiksammansättningen?roberth och z999:AFA Sverige (det man vanligtvis menar med "AFA", de som har hemsidan anifa.se) är ett löst nätverk som som består av lokalgrupper. Man är aktiv i lokalgrupperna.Det finns inte sammanlagt 1000 personer eller ens i närheten där av så många i de lokalgrupper som sammantaget utgör AFA Sverige.De höga deltagarantal vid olika demonstrationer och aktioner bygger på att de arrangemangen är öppna och ett stort antal sympatisörer, från andra grupper eller helt oorganiserade, deltar.Jimmy:"Ni kan ju inleda med att försöka respektera demokrati, yttrandefrihet och landet lagar?"Varför ska vi det om vi inte är demokrater?"Och sedan att ni inte skulle hylla detta tragiska mord är ju bara fegt av er (eller vissa av er) att förneka."Du har alltså inget argument för att det skulle förhålla sig så, utan är tvungen att låtsas som att du kan läsa tankar?Har inte lusläst socialism.nu, så hänvisa gärna till vart det står att loddan har 100% rätt om nazisterna och 100% fel om oss./Erik1

 15. Erik:Jag det är kul att läsa moralpaniken på socialism.nu angåedne BRÅ/SÄPO-rapporten som är aktuell nu och Loddans medverkan i den. Givetvis är allt hon säger om vänstern 100 % fel, och allt som sägs som nazismen är givetvis 100 % korrekt (måste det ju vara, hon har ju jobbat med vänsterextremisten Steig Larsson – som en arg skribent på soc.nu förklarade).Det måste vara lätt att kunna skriva om verkligheten så där så att den hela tiden stämmer in på de föråldrade och hatiska dogmer som styr er.

 16. Erik: Föreslår att du lär dig att stava och skriva rätt innan du kritiserar…Nej skämt åsido, men det var ett förfärligt tjat på detta tema. Känns som jag hört det väldigt många gånger.Självklart läser jag både Motkraft och socialism.nu och använder förstås en massa andra källor med.Det som står i rapporten är att det handlar om några tusen aktivister på vardera kanten men att högst något hundratal på vardera sidan ägnar sig åt kriminella aktiviteter.Rapporten går f ö att ladda ner från Brå och Säpo:s hemsidor.

 17. Erik skriver:

  Anna lena två tips börja läs på motkraft och socialism.nu så kanske din såkallade expertuttalanden inte blir så jävla pinsamma du har noll koll, du byggar allt du skriver på intervjuer fårn 1993, tiderna förändras så även vänstern.

 18. Erik:Ni kan ju inleda med att försöka respektera demokrati, yttrandefrihet och landet lagar?Och sedan att ni inte skulle hylla detta tragiska mord är ju bara fegt av er (eller vissa av er) att förneka.

 19. z999 skriver:

  @EriK:"Haha, du hävdar väl inte på allvar att det finns flera tusen medlemmar i AFA-grupper?"Eftersom du tydligen inte vet något om afa så vet du förståss inte att det är ett löst sammansatt(?) nätverk. Hur många personer tror du att det var som slog sönder Göteborg vid dom kravallerna? Om du är för ung för att känna till GB-kravallerna så är du förståss ursäktad."Flera tusen som deltar i den autonoma rörelsens olika arrangemang, javisst, men det är ju faktiskt inte alls samma sak."Än sen då? Du delar väl inte upp folk salem efter demokrater och icke-demokrater? Och angående salem, bland civiliserade människor i ett rättssamhälle så ses inte mord som en privatsak och det är en fullgod anledning för vem som helst som vill protestera. Problemet med afa är inte de militant samhällskorrekta människorna i sig utan det är riksdagens flathet mot deras beteenden. Nyamko Sabuni sa nyligen att det är lätt att ha sympati för afa och bagatellisera våldet eftersom dom är ett stöd för vad regering och övriga makten i landet står för. Afa gör det bekvämt för den nuvarande regeringen när dom vill sätta tryck på arbetarna genom att utsätta dom för låglönekonkurrens. Förr i tiden var staten tvungen att sätta in militär men nu har dom afa istället och slipper ta ansvar trots att riksdagen enligt grundlagen är det högsta lagstiftande organet i Sverige. Om afa istället var ett hot mot överheten så skulle det nog se annorlunda ut, det märktes ju redan vid den lama "attacken" mot centerpartiet.

 20. roberth skriver:

  Erik det finns flera tusen det är noga undersökt! Dessuotm dessa kretiner ödelade Göteborg 2001. Delar av Malmö i vintras coh fortsätter. De sk blöjnazisterna är också vidriga men Afa och andra sk autonoma är ett samhällshot det är inte nynazisterna!

 21. Erik skriver:

  Anna-Lena:Är det du själv som godkänner kommentarerna här på bloggen? Isåfall kan du väl iaf slänga in en snabb höftning om publik-sammansättningen?Jimmy:Tja, sådana rannsakan gör vi väl till och från (även om den verksamhet du påstår gå ut på att "hylla ett mord" självklart inte syftar till något sådant. Hade inte nazisterna tagit mordet som ursäkt för att hålla sin marsch hade det aldrig skett någon antifascistisk mobilisering till Salem) och kommer vanligtvis fram till att det i grund och botten är helt i sin ordning, även om en hel radda saker självklart kan förbättras."Nåja, så är ni ju inte demokrater heller…"Nej, precis.roberth:Haha, du hävdar väl inte på allvar att det finns flera tusen medlemmar i AFA-grupper?Flera tusen som deltar i den autonoma rörelsens olika arrangemang, javisst, men det är ju faktiskt inte alls samma sak.

 22. roberth skriver:

  Fryshuset och Exit är pinsamma. De åker runt med Jonny"Puma" Höglin som enligt dem var en höjdare inom nazismen. Han var bara en underhuggare och dessutom blev han så sent om i mars fälld för vapeninnehav(tårgas) och misshandel. Det finns kanske 1000 sk nazister i landet. Det finns flera tusen engagerade och organiserade galningar i Afa som förstör hela stadsdelar vilka är värst?

 23. "det kan ju vara läge att rannsaka oss själva om vilken stämning man har byggt upp inom rörelsen när folk ens kan komma på tanken att ha med en sådan banderoll"Ni tycker inte att ni bör rannsaka det faktum att ni varje år samlas för att hylla ett mord, begå mordbränder och bagatellisera att en ung svensk blev mördad på grund av sin etnicitet och politiska hållning?Nåja, så är ni ju inte demokrater heller…

 24. Erik skriver:

  Tjena loddan! Var ju riktigt trevligt i Visby.Som ett litet test av dina extremistkunskaper undrar jag hur många autonoma respektive nazister du bedömer fanns i publiken under extremism-seminariumet?Ang din bild:Folk har väl flera gånger tidigare förklarat att det här i kommentarerna på bloggen? Ja, den där banderollen hölls upp under samlingen innan motdemonstrationen i Salem ett år, de som höll upp den blev omgående tillsagda att ta ner den av arrangörerna och andra deltagare på plats och den fick inte vara med i demonstrationståget.Banderollen är inte undertecknad av någon AFA-grupp eller AFA Sverige nätverket.De som hade den visade verkligen prov på en väldigt osmaklig jargong (och det kan ju vara läge att rannsaka oss själva om vilken stämning man har byggt upp inom rörelsen när folk ens kan komma på tanken att ha med en sådan banderoll) men fortfarande är den inte på något sätt representativ för varken de specifik antifascistiska grupperna eller den autonoma rörelsen i stort.

 25. z999 skriver:

  Expo skrev ju rakt ut att dom var besvikna på media vid salem 2003 därför att dom belyste det vänsterextrema våldet det året.Samtliga riksdagspartier har inget emot att demonstrera tillsammans med afa.

 26. Välkommen tillbaka Loddan! Vi har saknat dig.Skall bli en intressant rapport att läsa, men tyvärr är jag säker på att vänservåldet även denna gång kommer at underdrivas och bagatelliseras som vanligt. Vad det gäller politiskt vål på sistone så har vi i stort sett inte fått läsa något alls om det som unga SDare drabbades av på Almedalsveckan – precis som vanligt med andra ord och det drörjer nog länge innan något händer på den fronten. Och varföör skulle det göras det? Uppenbart så finns det delar av etablissemanget, också toppolitiker, som inte bara tyst stödjer detta utan ibland även öppet gör det – se bara på Expo."Stämmer det här och vilka blev reaktionerna? "Givetvis stämmer det. Vad det gäller redaqktionerna blev det väl uppskattning och intern beundran kan man tänka med tanke på hur dessa människor agerar varje år.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s