Framgångar för SD i valet, som väntat


Det gick uppåt som väntat för Sverigedemokraterna i årets val. Riksdagsvalsrösterna är ännu inte räknade. SVT:s vallokalsundersökning – som visade sig slå ganska fel på andra partier även om de prickade in styrkeförhållanden – talar om 1,9 procent. Jag hade nog snarare gissat 2-2,5 procent. Vi får se.

Däremot lyckades partiet snarast över förväntan i kommunvalen. Andra största parti med 22,3 procent av rösterna i Landskrona skrällde väl mest. Partiets sex mandat i Helsingborg motsvarar en kommunalrådspost på 60 procent med kommunens nuvarande regler. Ska vi gissa på att dessa regler ses över snarast?

Minst 187 mandat i landet totalt i 78 kommuner, enligt den senaste beräkningen. Och en massa klirr i kampanjkassan inför nästa val. Samt tre landsting.

Jag ser SD:s fortsatta framgångar i Skåne och Blekinge som ytterligare ett tecken på att partiet betraktas annorlunda här än i resten av landet. I Skåne är SD påväg att bli en del av etablissemanget, vilket förmodligen beror på att man har en så lång tradition med andra främlingsfientliga partier i kommunerna. SD blir ett i raden, inte något helt nytt och främmande som på många andra håll i Sverige.

Moderaterna har lovat att inte samverka med SD. Löftet kom både från Reinfeldt under valnatten och från de lokala Skånemoderaterna. Återstår att se vad detta löfte är värt när det blir allvar och det börjar handla om makten i kommunerna.


I morse intervjuades jag i TV 4:s morgonprogram om SD:s framgångar.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i kommunvalet, Landskrona, riksdagsvalet, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Framgångar för SD i valet, som väntat

 1. z999 skriver:

  A.L.L:”Jag ser SD som ett uttryck för flera olika saker: De är ett populistiskt parti som går framåt”Populism betyder att man lovar att populära förslag är genomförbara trots att verkligheten säger något annat. Om jag till exempel lovade att det skulle gå bra att köra vidare med samma invandringspolitik och samtidigt lovade att jag ska minska arbetslösheten så är jag populistisk. Det finns inga siffror som säger något annat.”inte för vad de lovar att leverera och levererar – utan för att de är just ett uttryck för missnöje med de rådande makthavarna.” Men vi har ju bytt rådande makthavare nu.”Men också som ett parti som spelar på, och underblåser, människors rädsla för förändring och sådant de upplever som främmande.” SD står för en förändring som inte finns med alls i något av riksdagspartierna. Vem upplever det som en förändring att samma invandringspolitik kommer att köras i fyra år till menar du?”De målar upp ett folkhem som aldrig har funnit på det sätt de beskriver och som framför allt inte kan förekomma idag i en annan tid.” Jag har levt i det folkhemmet, jag är alltså född innan den enorma massinvandringen då invandrare var sällsynta.”Det går inte att vrida klockan tillbaka,” Nej, exakt. Den tiden då industrin bestod av jobb där det bara handlade om att vara tillräckligt många är förbi. På den tiden då arbetskraftsinvandring var lönsam så expanderade företagen och växte nästan enbart genom att anställa mer och mer folk. Nu fungerar det inte så längre.”och utan invandring och utan ett öppet mångkulturellt Sverige skulle landet gå under ekonomiskt. Det skulle helt enkelt inte bli någon välfärd att fördela.”:-)

 2. Och att SD inte har fått igenom så mycket kanske hänger ihop med det Folkpartiets gruppledare i Trollhättan, Dan Möllengård, sa:”Vi tänker röste emot SDs alla motioner hur bra de än är”.

 3. Jag skulle sakna din blogg Loddan, jag hoppas du kan ha överseende med diverse extremisters övertramp i debatten!

 4. Anonymous skriver:

  ”Jag tror visst att väljarna vet att de röstar på ett alternativ som inte åstadkommer något politiskt utan bara är en protestyttring och en markering mot det mångkulturella Sverige. Det gör det inte mindre deprimerande.”SD har gedigna program att genomföra när de fått ett tillräckligt stöd i valmanskåren, så ta det bara lugnt. Upprätthåller riksdagspartierna sin kartell i invandrings- och integrationspolitiken kommer SD med säkerhet in i riksdagen och kan dessutom bli ett av de större partierna. Sedan får vi hoppas på en dansk utveckling där de etablerade partierna anpassar sig efter SD för att inte förlora ännu fler röster och att det demokratiska underskottet på det här området därmed åtgärdas (det svenska folket vill ju ha en restriktivare invandringspolitik, dock finns inget parti i riksdagen i dag som representerar denna linje).

 5. charlotte skriver:

  Synd. Men jag förstår dig.

 6. Jag tror visst att väljarna vet att de röstar på ett alternativ som inte åstadkommer något politiskt utan bara är en protestyttring och en markering mot det mångkulturella Sverige. Det gör det inte mindre deprimerande.Till Charlotta:Tack för uppmuntran.Den här bloggen lockar främst folk från politikens ytterkanter.Jag har haft den en period, delvis för att fånga in lite attityder och värderingar och se hur människor resonerar.Men även jag känner att jag är rejält trött på tonen, debattläget, alla rabiata kommentarer etc.Endera dagen tänkte jag nog stänga den och se det här som ett avslutat experiment.Får fundera över vad jag lärt mig.Mest att mina fördomar om människor alltför ofta bekräftas.Tyvärr.

 7. charlotte:Försök att identifiera dig med vad som faktiskt händer kring oss istället!Sedan tror jag att LOddan som vanligt besväras av ett vänsterpersepktiv där man bagatelliserar väljare genom att antyda att de i själva verket inte vet vad de själva röstar på.Klart vi får politiskerförakt i landet med sådana analyser.

 8. charlotte skriver:

  Det är så otroligt deprimerande att läsa de här nedvärderande kommentarerna till bloggförfattaren (jag beundrar dig för att du orkar, A-L…). Ännu tristare är det förstås med Sverigedemokrater som nu känner sig bekräftade. Enbart det faktum att de nått en viss popularitet i Skåne bevisar förstås inte att de har rätt vad de än tror. ”Försök identifiera er med de ‘främmande’ istället för att bara låta er svepas med av primitiva instinkter”, det är vad jag skulle vilja säga till dem.

 9. Anonymous skriver:

  ”utan invandring och utan ett öppet mångkulturellt Sverige skulle landet gå under ekonomiskt”Lägg ner de infantila och verklighetsfrämmande klyschorna nu. Ser du inte vad de senaste decenniernas politik på området resulterat i? Här krävs en omläggning efter danskt mönster om inte problemen ska tillta. Och det är detta SD efterlyser, inte att vi ska stänga gränserna och isolera oss från omvärlden.SD fick för övrigt 2,9 % i riksdagsvalet. Riksdagen är inte långt borta nu…

 10. Monastir skriver:

  En annan grej.I gatans parlament översatte du plague till plåga. Det svenska ordet för plague är pest.

 11. vinterbadaren skriver:

  ”…. och utan invandring och utan ett öppet mångkulturellt Sverige skulle landet gå under ekonomiskt. Det skulle helt enkelt inte bli någon välfärd att fördela”Du är inte lite kokt du, har hört talas om Japan–Que??

 12. Seppo Tavi skriver:

  Nu är det guldläge att göra en TV-dokumentär, A.L.Passa på direkt innan partiledningen börjat dela ut munkavlen till alla nyvalda!

 13. Jag ser SD som ett uttryck för flera olika saker: De är ett populistiskt parti som går framåt -inte för vad de lovar att leverera och levererar – utan för att de är just ett uttryck för missnöje med de rådande makthavarna. Men också som ett parti som spelar på, och underblåser, människors rädsla för förändring och sådant de upplever som främmande. De målar upp ett folkhem som aldrig har funnit på det sätt de beskriver och som framför allt inte kan förekomma idag i en annan tid. Det går inte att vrida klockan tillbaka, och utan invandring och utan ett öppet mångkulturellt Sverige skulle landet gå under ekonomiskt. Det skulle helt enkelt inte bli någon välfärd att fördela.

 14. Robsten skriver:

  Du ser inte SD:s framgångar som att folk verkligen är missnöjda med förd politik, och att de ger uttryck för det, på ett demokratiskt sätt.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s