Hur mycket ska Breivik få breda ut sig?

Såhär skriver jag i nästa nummer av Ordfront magasin, under en vinjett som kallas ”Repliken” (vad det är en replik på har jag ingen aning om, var lite uppfinningsrik där när jag inte kom på vad jag skulle skriva om):

—-

Tillbaka efter ännu en morgonsoffa i TV om Anders Behring Breivik. Saknar ord när jag ska summera mina intryck av rättegången, det blir tyst en stund. Vilket är ovanligt när det gäller mig. Känns som allting har sagts, och ändå ska vi säga ännu mer.

Daniel Pohl från Expo konstaterar att de som han såg som sina vänner är mest angelägna om att hänga honom. I början av juni vittnade alla de vittnen som försvaret kallat in. Breiviks största idol Fjordman, som han ”lånat” över 300 sidor av till sitt dokument, aviserade att om han skulle dyka upp (vilket då ännu var osäkert) var han den som verkligen skulle kunna desavoera honom.

Själv fastnar jag på listan över alla de vittnen som Breivik kallat in. Där finns namn som Tore Tvedt, ledare för den dimunitiva nazistiska sekten Vigrid, en aktivist från anarkistiska Blitzmiljön, bloggare, antiislamister etc. Det mest spektakulära namnet, terrordömde islamisten Mulla Krekar, hoppar däremot av, och lika bra var väl det.

Snubblar även över namnet på min gamle meditationslärare Are Holen, tidigare ledare för ACEM, Norsk meditatsjonsskole, som jag och en vän jagade en natt på 1970-talet då han tjänstgjorde på Drammens hospital i jakt på ett försvunnut mantra. Numera är han psykiater och ska väl, eftersom han är försvarets vitttne, meddela att Breivik är frisk. Noterar att programledarna flackar med blicken när jag drar delar av denna i all avseenden irrelevanta historia.

Vi, hans fiender, gör exakt det Anders Behring Breivik vill. Vi tar honom på allvar, ventilerar hans uppfattningar, följer alla hans fånigheter i rätten med spänd uppmärksamhet. Den juridiska processen måste få ha sin gång, men ví vet vad han gjort och det finns inget försvar för det. Ingenting av det som sägs kommer att påverka påföljden det minsta. Var detta verkligen nödvändigt? Kunde ingen han rensat i kavalkaden av vittnen, om så bara för offrens skull?

—-

Inslaget som jag berättar om går att se på SVT Play. Samtalet med oss ligger precis i början av sändningen (ljudproblem i början och i intervjun från Oslo, teknikstrulet på SVT fortsätter).

Antalet vittnen som försvaret kallar har minskat, en efter en. Från början fanns 17 expertvittnen, nu återstår 11. Det visade sig att bloggaren Fjordman inte heller kommer att visa sig i rätten. Se referat från måndagen på SvD.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.