Transportarbetarfacket mobiliserar mot rasism

Första helgen i juni genomförde Transport ett ungdomsforum med inriktning på arbetet mot rasism, främlingsfientlighet och högerpopulism. Till det hade jag och Mats Wingborg sammanställt ett studiematerial som både tar upp fackets grundvalar och varför det fackliga löftet inte går ihop med främlingshat, och hur facket kan arbeta kring dessa frågor.

Inledningen på materialet handlar alltså om fackföreningar, vad som är själva grundtanken. Vi berättar om hur just Transport drabbas av det som brukar kallas social dumping, att arbetsgivare lägger ut jobb på till exempel bemanningsföretag baserade i andra länder för att sänka sina kostnader.

Resten av material handlar om strategier mot både vardagligare former av främlingshat och högerpopulistiska partier. Det är tänkt som en guide för alla unga medlemmar i förbundet. Avsikten är att senare utbilda ett mindre antal förtroendevalda som kan fungera som resurser för sina avdelningar kring dessa frågor.

Transport är ett radikalt förbund i dessa frågor och är det enda LO-förbund som öppet gått ut med att man utesluter Sverigedemokrater. Det innebär inte att vanliga medlemmar med en åsikt ska bannlysas, däremot vill inte Transport godkänna att förtroendevalda är medlemmar i SD. Ett inte helt okontroversiellt ställningstagande. Så sent som i februari i år stämdes förbundet av en utesluten SD:are (se Arbetet och mitt tidigare inlägg kring detta).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.