Loreen kritiserar regimen i Baku

Ikväll är det dags för första semifinalen i Eurovision Song Contest 2012. Jag ser med tillfredställelse att vår egen representant Loreen tar alla chanser hon kan till att kritisera regimen i Azerbadjan för brott mot mänskliga rättigheter. (se SVT) Hon är dessutom den enda artisten som hittills gjort det.

Man kan tycka att det inte spelar någon roll, spektaklet som drivit bort människor från sina bostäder och drabbat mängder av fattiga, kommer ändå att ge landet oförtjänt positiv publicitet. Jag tror nog ändå att det har en betydelse. Loreen är favorittippad, många journalister har jagat henne sedan hon anlände till Baku. Det blir bilder och artiklar i olika tidningar när hon väljer att skippa turistattraktioner för att besöka t ex ett kvinnocenter och kampanjen ”Sing for democracy”. Den senare vill f ö inte bojkotta festivalen, eftersom den ger dem möjligheter att föra ut sitt budskap via artister som Loreen.

Robert Hårdh på Civil Right Defenders, tidigare Helsingforskommittén, med stor kunskap om övergrepp och kränkningar i regionen berättar att Loreen och hennes manager tog kontakt med honom på ett tidigt stadium. Han nämner särskilt problemet med brist på fria medier i landet. Azerbajdzjan saknar rikstäckande fria medier och tillåter inte FN-observatörer och granskare från Europarådet.

Håller tummarna för Loreen på torsdag, här är hennes vinnarlåt  i en vacker version från Nyhetsmorgon i TV4. Den ligger inte på You Tube, men det gör däremot TV4:s inspelning av hennes låt i förra årets tävling ”My heart is refusing me”, även den i en snygg akustisk version.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.