MR-aktivisten Loreen tävlar igen

Melodifestivalen har varit urtråkig i år, inte orkat se mer än första deltävlingen och några snabba försök att titta ikapp på resten gav ingen mersmak. Men i går bänkade jag mig för att se Loreen och det skulle förvåna mig om hon inte vinner rubbet, åtminstone den svenska uttagningen. Ska nog också se den europeiska finalen, om inte annat för att se vad de gör av Ukrainas seger förra året, hoppas det kommer att märkas tydligt trots att tävlingen av väl insedda skäl går i Storbritannien som tog hem silverplatsen. Den här tävlingen har ofta handlat om politik.

Jag hade glömt att jag skrev om Loreen redan för elva år sedan när hon hade vunnit den svenska uttagningen i samma tävling (hon skulle ju som bekant vinna hela Eurovision lite senare med rekordhöga poäng). Mitt blogginlägg påminner mig om vilken medveten och modig artist Loreen kan vara, trots sin rätt flummiga framtoning. Detta märktes tydligt när hon kom till Baku i Azerbadjan för att tävla för Sverige. Såhär skrev jag då:

”Ikväll är det dags för första semifinalen i Eurovision Song Contest 2012. Jag ser med tillfredställelse att vår egen representant Loreen tar alla chanser hon kan till att kritisera regimen i Azerbadjan för brott mot mänskliga rättigheter. (Jag länkade till ett inslag i SVT som nu är borta). Hon är dessutom den enda artisten som hittills gjort det.

Man kan tycka att det inte spelar någon roll, spektaklet som drivit bort människor från sina bostäder och drabbat mängder av fattiga, kommer ändå att ge landet oförtjänt positiv publicitet. Jag tror nog ändå att det har en betydelse. Loreen är favorittippad, många journalister har jagat henne sedan hon anlände till Baku. Det blir bilder och artiklar i olika tidningar när hon väljer att skippa turistattraktioner för att besöka t ex ett kvinnocenter och kampanjen ”Sing for democracy”. Den senare vill f ö inte bojkotta festivalen, eftersom den ger dem möjligheter att föra ut sitt budskap via artister som Loreen.

Robert Hårdh på Civil Right Defenders, tidigare Helsingforskommittén, med stor kunskap om övergrepp och kränkningar i regionen berättar att Loreen och hennes manager tog kontakt med honom på ett tidigt stadium. Han nämner särskilt problemet med brist på fria medier i landet. Azerbajdzjan saknar rikstäckande fria medier och tillåter inte FN-observatörer och granskare från Europarådet.

Håller tummarna för Loreen på torsdag, här är hennes vinnarlåt  i en vacker version från Nyhetsmorgon i TV4. Tillägg 2023: Länken till Nyhetsmorgon är död men nu ligger den faktiskt på YouTube:

Det gör däremot TV4:s inspelning av hennes låt i förra årets tävling ”My heart is refusing me”, även den i en snygg akustisk version. Tillägg 2023: Nu fick ni ju förra låten också, men jag låter den här andra från 2011 också ligga kvar.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.