Två mördare gör ingen rörelse

Jag skriver i Svenska Dagbladet idag om rättegången mot Peter Mangs som inleds idag.

Jag skriver bland annat:

Först Lasermannen, nu Anders Behring Breivik och Peter Mangs. Är det vi ser ett nytt fenomen: Den högerextremistiske seriemördaren? Är deras handlingar rentav den yttersta konsekvensen av växande högerextremistiska miljöer och allt våldsamma reaktioner på framväxten av mångkulturella samhälle? Några sådana slutsatser låter sig knappast göras. Det rör sig om tre utomordentligt udda individer med vissa likheter, men också många skillnader. /…/

Egentligen påminner Peter Mangs mest av allt om personer ur filmens värld. Tankarna går till Taxi driver med Robert de Niro eller Falling down med Michael Douglas. En dag spricker fasaden, tålamodet är slut, något måste göras. Kriget kan börja. Till bilden, både på film och i verkligheten, hör också att en seriemördare har narcissistiska personlighetsdrag, en fixering vid sin egen uppgift och dess betydelse. Tillgången till vapen förstärker denna känsla av makt och kontroll. /…/

Det tål också att fundera över i vilken grad medierna fiktionaliserar en verklighet. I Gellert Tamas bok Lasermannen berättas om tiden kring början av 1990-talet då främlingsfientliga stämningar bredde ut sig på alla nivåer i samhället, en utveckling som i hög grad skedde i samspel med medierna. Peter Mangs har levt i ett Malmö som skildras i medierna som ett samhälle på randen till en katastrof och där allt tal om mångkulturalism sätts på prov. Denna bild, sann eller inte, kanske kan ha spelat in.

Se även en utmärkt artikel i gårdagens SvD av Göran Eriksson i samma ämne.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.