Motkrafterna mot rasism monteras ner

Häromdagen ringde Jorge Pereira från Integrationsforum i Trollhättan som jag intervjuat i samband med en artikel. Han vill lägga till en sak, som egentligen ligger helt utanför den artikeln. Han talar i egen sak, självklart. Men det han säger är förstås helt korrekt:

”Den nya regeringen har inga visioner vad gäller diskriminering och liknande frågor. De lägger ner Integrationsverket och stryper bidragen för Centrum mot rasism. Utan att berätta vad de tänkt göra i stället. Samtidigt som vi måste betala 45 miljoner till Sverigedemokraterna den närmaste mandatperioden.”

Integrationsverket har stött 22 diskrimineringsbyråer i landet. De står nu utan statligt bidrag. Det har funnits mycket kritik mot Centrum mot rasism. Men att dra in bidragen betyder att man tar bort organisationen, som ju startades med statliga pengar. Frågan är om det är rätt väg – jag tycker det inte. I synnerhet inte med tanke på valresultatet, att främlingsfientligheten fått representation i hälften av Sveriges kommuner.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Centrum mot rasism, diskriminering, diskrimineringsbyråer, integrationsverket. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Motkrafterna mot rasism monteras ner

 1. Jag vet inte om CMR:s utspel var så lysande (glassen och allt det där). Men jag tycker att det är uppenbart att den nya regeringen prioriterat ner ingrationsfrågorna och andra associerade frågor över huvud taget.

 2. Tycker du verkligen att CMR gjorde något mot rasism med sina pajasutspel?

 3. Svenning har ena benet i avgrundsvänstern….???Ja det är då inte min bild. Jag har skrivit och uttalat mig rätt ofta om hur AFA och liknande grupper hanteras i medierna och min bild är folk i allmänhet inte alls tycker som medierna i den frågan. De uppfattningar man möter ute på föreläsningar och i skolor och liknande är inte alls som på kultursidorna. Vilket i sig är intressant. Aktivist, att vara radikal, att vilja förändra. Självklart, tycker de flesta som tycker de är åt vänster. Men politiskt våld, att gömma sig bakom luvor, att agera utanför demokratin även när det går att agera inom demokratin, det har i stort sett inget stöd vad jag kan se. Utom i små kretsar.

 4. z999 skriver:

  Anonymous skrev:”Den enda större antirasistiska gräsrotsrörelse som finns i sverige är AFA och de är sannorligen inte sponsrade av staten. Frågan är varför man med statliga medel aldrig lyckats komma upp i samma antal – AFA är för all del inte så jättestora.”Ett stort fel är väl att många vuxna inte känner någon samhörighet med alla bortskämda skitungar i AFA som fortfarande lever i en värld där föräldrarna betalar allt. Lever man i en sån värld så finns ingen förståelse för invandringens kostnader och att någon måste betala.UD sparkade nyligen en sverigedemokrat därför att han inte uppgivit i sin jobbansökan att han var aktiv inom sd. Jag tror att många svenskar är rätt negativa till godtyckliga yrkesförbud. Dessutom så tror många svenskar på demokrati och yttrandefrihet och stöder till exempel regeringsformen och våra grundlagar. Sparkandet av sverigedemokraten strider mot den här lagen –”varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende.”2 kap 2 § regeringsformen (1974:152)Den enorma självgodheten och präktigheten bland antirasisterna kanske en del finner stötande också.

 5. Anonymous skriver:

  Man får tacka för upplysningarna om Yvan Blot. Noterar att han poserar på ett foto tillsammans med Björn Söder på dennes hemsida. Kopplingen mellan nyliberaler och invandringsfientliga är väl inte helt oklar. Hennix som är partiledare i ND är väl något slags nyliberal i ekonomiska frågor. Johnny Munkhammar (Timbro) var så sent som förra året också talare på ett ideologiforum för Fremskrittspartiet i Norge. http://www.munkhammar.org/?page=display_entry&ID=1084

 6. Anonymous skriver:

  Olle Svenning är själv stående med åtminstone ena benet i ”avgrundsvänstern”.Varför är det naturligt att etablerad vänster frotterar sig med väldigt radikal vänster, för att nu travestera bloggägarens inlägg om andra kanten.Om det är nödvändigt för ”makten” samarbetar sossarna gärna med ett parti i vars lokaler Lenins porträtt på sina håll hänger.Olof Palmes stora tal på spanska hemma hos Castro speglade inte bara sin tid utan även att partner inte är så viktigt att nogsamt välja om lakanen är kalla. Inget har ändrats därvidlag.Att den ena sidans löskeläge är problematiskt, medan den andras är helt OK sätter fingret på snedrekryteringen till journalistyrket och normsättningens slagsida.Det är ett demokratiskt problem med mediavänsterns monopolställning. Detta måste göras något åt.Kvalle i Mossatresk.

 7. Den typen av idoler säger ju onekligen någonting om dig. För information om Bildt hänvisar jag igen till Olle Svennings ledare – tror det var i söndags – i Aftonbladet. Hela ledarsidan var en genomgång av Bildts utrikesengagemang.

 8. z999 skriver:

  Det låter väldigt underligt att nyliberalen Carl Bildt skulle ha uttryckt sig positivt om Lega Nord. Enligt Lega Nords människosyn så har varje italienare ett unikt människovärde, enligt Bildts människosyn så är varje människa inom en nation en utbytbar produktionsenhet som de styrande inte har några speciella förpliktelser emot. Det hade varit mer troligt att Bildt hade uttalat sig positivt om Lars Ohly som han delar människosyn med.”Samarbetet mellan invandringsfientliga Sverigedemokraterna och Le Pens Nationella fronten fortsätter.”Det hedrar sverigedemokraterna. Le Pen är verkligen en av mina idoler i Europa jämte Nick Griffin i England.

 9. Hittade följande lilla notis från förra valet som kanske kan var av intresse:Sverige 12 SEPTEMBER Visa alla rubriker Publicerat kl 21:52 Fd SS-officer på Sverigedemokraters valspurtSTOCKHOLM. Samarbetet mellan invandringsfientliga Sverigedemokraterna och Le Pens Nationella fronten fortsätter. Under Sverigedemokraternas valfinal fanns både Yvan Blot från Nationella fronten och den förre SS-officeren Franz Schönhuber från Tyska folkunionen (DVU) på plats. Jean-Marie Le Pen och hans parti Nationella fronten har sedan en tid bidragit till Sverigedemokraternas verksamhet. Bland annat har man bekostat reklambroschyrer inför valet. På lördagen höll Sverigedemokraterna ett seminarium i Järfälla som slutspurt inför riksdagsvalet. Seminariet var stängt för massmedier, men såväl högerextrema Nationella fronten som dess tyska broderparti DVU fanns på plats. Gräns för friheten -Vi har samma idéer och värnar om samma värden, sade Yvan Blot, ledamot i EU-parlamentet från Nationella fronten, efter seminariet. Framför allt handlar dessa idéer om att stoppa invandringen – åtminstone från länder utanför Europa. -När invandrarna blir för många bildar de samhällen i samhället. Det är svårt för invandrare från exempelvis muslimska länder att smälta in och det leder till konflikter. Jugoslavien var ett sorgligt exempel på det, hävdar Yvan Blot. Hur stor invandring, om någon, man anser sig kunna tillåta är oklart. -Men allt måste ha sin gräns. Till och med friheten måste begränsas. Samma sak är det med invandringen, säger Franz Schönhuber från DVU. Enligt Sverigedemokraternas ledare Mikael Jansson handlar samarbetet om att dra lärdom av framför allt Nationella frontens erfarenheter. Men också om rent ekonomisk hjälp. Exakt hur mycket pengar det rör sig om är oklart, men pengarna räckte till 247 000 valbroschyrer. Daniel Berg/TT

 10. Yvon Blot skrev vi om redan i min bok ”Operation högervridning” 1988 – den bör finnas på bibliotek. Har inte följt honom särskilt efter det, men det finns ju en hel del kopplingar mellan väldigt konservativa krafter och mer etablerad höger. Så att Bildt uttryckt sig positivt om Lega Nord (läs Olle Svennings ledare i helgen om Bildts utrikesengagemang). Det här är ett ämne som helt klart vore värt att titta lite närmare på – hur sådana kontaktytor ser ut och inte minst de som går just till svenska politiker.

 11. Kul att det är just ni på vänsterkanten som förfasas över att pengar omfördelades från Centrum mot rasism till Diskrimineringsombudsmannen. Den Svenske publicerade en artikel om det: http://www.den-svenske.com/txt/EEykpulFyAcSiACxXL.shtml

 12. z999 skriver:

  På tal om rasism så råkar det mångkulturella gettot som jag bor i vara extra hårt drabbat just för tillfället.LänkOBS! Länken gäller bara fram till onsdagen den 1:a november, sedan kommer det en ny lokaltidning med fler främlingsfientliga nyheter. Man kan kanske inte lasta lokaltidningen för att den är mer främlingsfientlig än vad sdkuriren är. Dom måste ju återge verkligheten, eller?Svenskar vågar inte gå ut i den värsta delen av området just nu.Som det står i tidningen så har man valt att sätta in fler poliser för att försöka slå ner invandrarproblemen. Det brukar lugna ner det hela tillfälligt.Inne i tidningen kan man läsa om en pensionär som blivit rånad av ett ”ungdomsgäng”. Och, som sagt, jag kan ju säga att min lokaltidning ofta innehåller klart mer invandrarfientliga (?) artiklar än vad sdkuriren gör.

 13. Tobias Struck skriver:

  Sorry, stavade Nalins efternamn fel: Skall vara Pekgul.

 14. z999 skriver:

  CMR +övriga antirasistorganisationer liknar väldigt mycket den svenska trolldomskommisionen. Och även på den tiden så försökte folk slå mynt av problem som inte existerade.1674, närmare bestämt i mars tillsätter Karl XI ytterliggare en trolldomskommision för Gästrikland och Ångermanland med landhövdingen Carl Sparre som president. Kommisionen bestod av 18 lärde och 6 bönder. Inalles 25 personer med Sparre i spetsen för sin personliga stab, ekipage och hästar skall försörjas av socknar, som återigen drabbats av missväxt. Ett missförstånd vid utseendet av kommisionen medför att den blir mycket större än avsett.”Större än avsett” medförde att den måste hitta på arbetsuppgifter för att inte bli avslöjad som helt meningslös. På samma sätt som när antirasistorganisationer hittar på en massa som ”vardagsrasism”, ”främlingsfientlighet” och annat sånt trams.Man kan ju jämföra med amerikanska medborgarättsrörelser som fanns för några decennier sedan. Dom byggdes upp därför att ett påtagligt problem existerade och behövde knappast statsbidrag. En stor skillnad mellan dom och svenska antirasistorganisationer var att de engagerade många av de som blev utsatta för rasism i USA (alltså riktig rasism, inte det den nya betydelsen av ordet som antirasisterna har hittat på och som saknar instrumentell definition). Andra skillnader gentemot amerikansk medborgarrättsrörelse var att dom (i USA) inte hittade på vad motståndarna tyckte.Antirasistorganisationerna är inget hot mot SD på något sätt och inte heller de mentala kalhyggena från AFA med messiaskomplex. Man får tänka på att AFA är uppbyggt av osäkra tonåringar som på ett militant sätt kämpar mot sin osäkerhet genom att vara extremt till lags mot alla propåer som går ut från vuxna.

 15. Anonymous skriver:

  ”I väntan på en ny bred folklig antirasism tror jag att lite visioner och stimulans från statligt håll inte vore fel.””…ny bred…?Hur kunde man missa den första? Eller förväxlar kanske skrivaren det som normalt menas med folklig opinion med en strid ström av pengar till institutionaliserade organisationer jämte de nya sammanslutningar med känsla för vinddraget som ser möjligheten att klösa åt sig en mängd sekiner?Och upphör pengarullningen blir det förstås svårare att tjäna pengar på sitt inarbetade varumärke. Det känns förstås svårt.Sossesverige har på rent sovjetiskt maner öst pengar över personer kom känt sig kallade att delta i allehanda kampanjer som passat maktelitens utspel. De administrativa kostnaderna har vida överstigit det lilla de åstadkommit rent konkret.Att en betydande hoper med parasiter nu riskerar att få försörja sig på EFTERFRÅGADE tjänster är en del av en mycket önskad normalisering av vårt samhälle. Kvalle i Mossatresk.

 16. Anonymous skriver:

  Anna-Lena!Skulle du kunna ägna några rader åt att skriva lite om Yvan Blot. Jag har sett att Timbro utgivit en bok av honom (Socialism och fascism – samma familj, 1985) och att han numera är EU-parlamentariker för Front National. Vet du något av intresse om denne man och varför Timbro utgivit en bok av honom?

 17. Anna-Lena. Jaha. CMR läggs ned. Men hys hopp, för här kommer senaste nytt från Ankdammen: Jag såg på TV att Nalin Pekul (s) skall tala ut med unga muslimska killar så att de slutar att hata judar. Unga nazister har uppenbarligen visat sig vara opratbara, så inga socialdemokrater kommer att prata med dem. Det får de unga muslimerna ta hand om. De för en ivrig diskussion. Du kan sova gott i din skyddade lilla värld. Judarna sårade och kränkte tydligen arabiska känslor redan innan 1948, eftersom de judiska bosättarna i Palestina bombades redan dagen innan Israel bildades. Ja, det är hemskt med alla dessa kränkningar och all denna islamofobi, som skapar så mycket legitim antisemitism, eller? Vissas rasism är mer (S)-PK än andras, om jag tolkar Nalin Pekuls samtalsiver rätt. För inte har hon börjat debattera med SD?

 18. Anonymous skriver:

  Integrationsverket var ju en fullständigt vidrig Kafka-skapelse. En statlig myndighet som skulle bedriva opinion för något som det svenska folket aldrig tillfrågats om de vill ha (en omvandling av nationalstaten Sverige till en mångkulturell stat). Något som bl a ledde till att myndigheten beställde en rapport om ett demokratiskt parti i Sverige (!), sverigedemokraterna, av några vänster-”forskare”, där partiet tillskrevs åsikter det aldrig hyst, och som sedan slogs upp stort på DN-debatt och där en av dessa ”forskare” nu valsar runt i media om en av alla dessa ”experter” på SD. Tänk om något riksdagsparti skulle utsättas för samma behandling…http://www.sverigedemokraterna.net/artikel.php?action=fullnews&id=677

 19. Anonymous skriver:

  ”SD:s framgångar talar väl annars sitt tydliga språk om att rasismen är fast förankrad hos många svenskar.”Absolut inte. Svenskarna torde vara världens minst rasistiska folk. Och det är ju inte rasism SD står för, utan en invandringskritisk linje. Och du menar väl inte att invandringskritik är lika med rasism? Accepterar man inte att Sverige för en fullständigt vansinnig massinvandringspolitik är man rasist?

 20. Robsten skriver:

  SD har i alla fall lyckats ta sig till denna position utan statsbidrag, de började väl ramla in för 8 år sedan först? SD har enligt de uppgifter jag fått mig till del, EN heltidsanställd person, Jimmie Åkesson, som kvitterar ut en svindlande lön på 12.000 per månad, räck upp handen den som vill jobba heltid för den lönen. Skulle någon från CMR jobba för den lönen? Det vet vi allihopa att ingen skulle göra, den förmenata ”antirasismen” har blivit en födkrok. Personer som Kurdu Baksi har hela sitt liv levat på den. Jag tycker i.o.f.s. att det är synd att CMR läggs ner, den organisationen gjorde mycket för att framställa det politiskt korrekta i löjlig dager.

 21. Stefan skriver:

  Om Centrum för rasism är en livsduglig förening, dvs. har en verksamhet som engagerar folk och för ut ett budskap som många är villiga att lyssna till, så kommer den att klara sig utan statsbidrag. Många andra föreningar som utför ett minst lika värdefullt arbete som Centrum för rasim klarar sig på egen hand. Därför är det rimligt att denna förening gör det också.Det är nåt fel med föreningar som startats av staten och underhålls av staten. Engagemanget i en sådan rörelse känns inte övertygande.

 22. Anonymous skriver:

  SD:s framgångar talar väl annars sitt tydliga språk om att rasismen är fast förankrad hos många svenskar. Tala med vilken misslyckad egenföretagare som helst så får du se…

 23. Anonymous skriver:

  ”I väntan på en ny bred folklig antirasism tror jag lite visioner och stimulans från statligt håll inte vore helt fel.”Öhh. Är inte folk i allmänhet starka motståndare till rasism? Inte så att folk dräller på stan i olika demonstrationer och så. Men de flesta är i själ och hjärta antirasister.

 24. Att SD växer är förstås inte borgarnas fel, men det betyder inte att det är OK att överlåta problemet på AFA (då lär det bli etter värre). CMR är en statligt initierad NGO, vilket i sig är konstigt, och Integrationsverket har haft rätt luddiga uppdrag. Men det betyder inte att kampen mot rasism kan överlåtas på marknadskrafterna (och AFA då).I väntan på en ny bred folklig antirasism tror jag lite visioner och stimulans från statligt håll inte vore helt fel. Det sker på andra jämförbara områden och det här är inte mindre viktigt, tvärtom.

 25. Anonymous skriver:

  Snacka om ”guilt by association” här.Det är knappast den tillträdande regeringens fel att SD får 45 miljoner. Det är svenska folkets (och i viss del den avgående regeringen och riksdagen) som står för det.Så den biten kan du ju släppa ganska snabbt.Sen är det min fasta övertygelse att svenska staten varken kan eller ska spendera en massa pengar bed att försöka skriva svenskarna på näsan vad de ska tycka och tänka.Och ang Centrum mot rasism. att dra in deras stadsbidrag var en välgärning och ett bidrag till antirasismen. Det stället bidrag kraftigt till främlingsfientligheten i sverige genom att göra sådana idiotiska saker som ”nogger black” kampanjen.

 26. Anonymous skriver:

  Antirasism kan inte vara statsfinansierat utan att det blir pannkaka av alltihop – det handlar om solidaritet och en borgerlig regering kan knappast stödja något sådant, samtidigt som en socialdemokratisk regering helst gör den till något ofarlig. Typ galor i Globen.Den enda större antirasistiska gräsrotsrörelse som finns i sverige är AFA och de är sannorligen inte sponsrade av staten. Frågan är varför man med statliga medel aldrig lyckats komma upp i samma antal – AFA är för all del inte så jättestora.Kan det vara att det inte låter sig göras – antirasism måste byggas underifrån, det är okontrollerbart – vilket nog inte gör det intressant för någon regering.Att CMS går mot sin grav är sannorligen på tiden. Hoppas de tar all spektakel-antirasism med sig.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s