Shylock och antisemitismen

Jag har tidigare skrivit om diskussionerna kring Köpmannen i Venedig och den antisemitism som många menar finns i Shakespeares pjäs. Nu har det seminarium som jag deltog i på Teatervetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet kommit ut i bokform: ”Shylock och antisemitismen”. Redaktörer är Yael Feiler och Willmar Sauter, och boken går att beställa via mail teater@teater.su.se.
Mitt bidrag handlar om dagens antisemitism och är en genomgång av olika sidor av nutida antisemitiska uttryck. Den handlar alltså inte särskilt mycket om Shylock (det gör däremot flera andra bidrag i denna antologi).
Jag tyckte att inte minst Håkan Blomqvists föreläsning om antisemitismen inom arbetarrörelsen var intressant, och ser att hans bidrag verkar följa ganska väl det han tog upp.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i antisemitism, Köpmannen i Venedig, Shakespeare, Shylock och märktes , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Shylock och antisemitismen

 1. Ledsen att jag inte reagerat, missade att den här debatten tagit fart igen. z999 är en flitig gäst på den här bloggen och jag tycker jag markerat rätt flitigt mot honom hela tiden, borde definitivt göra det även denna gång. Samtidigt ser jag ett värde i att folk med helt olika uppfattningar faktiskt möts ibland, någonstans i denna segregerade värld.Men vi måste helt enkelt låta bli att anklaga alla judar för vad Israels regering hittar på. Tycker också det ligger något väldigt obehagligt i påståendet att vi bryr oss för lite om andra och för mycket om Förintelsen, har hört det förr och det gör det inte bättre. (Varför bryr vi oss så mycket om de som dog i World Trade Center och så lite om Irak …)Men så bry er om alla då, så mycket ni orkar. Man kan inte väga och mäta lidande, se på den här debatten kring Serbernas övergrepp där det rasar strider om det ska kallas folkmord eller inte (i Ordfront tidigare t ex om ni minns striderna där). Jag tycker sådana diskussioner är ovärdiga. Sedan fanns det nog mer här jag kunde kommentera, men nöjer mig tills vidare.

 2. Anja skriver:

  z999 ‘s inlägg stinker rasistiskt. Konstigt att ‘antirasisten’ Lodenius inte reagerar.Din länk ang.omskärelsen handlar om muslimer. Muslimerna praktiserar ochså omskärelse.Visst, antisemitismen är orsaktill ‘judarnas sammanhållning’.vad gäller ”sammanhållning”så finns den inte.<<.. judarnas världskongresser skapar ännu mer en känsla av judisk konspiration än vad ZOG gör.<<ge mig ett exempel med (en länk) till ngn ”världskongress”. OBS- länkar till nazistiska sajter godkänns inte.Förresten Romerna har världskongresser.Snacka om ”zigensk världskonspiration”z999 är ute och cyklar.

 3. z999 skriver:

  Charlotte:”Jag kan bara säga att jag känner ett stort obehag inför ett språkbruk som z999:s. ”Förintelsen har väl spelat in förståss med en massa propaganda som har gjort att alla judar har blvit enade och att det inte ska hända igen”…”Det beror antagligen på att jag varken är jude eller tysk, det berör alltså inte mig mer än andra folkmord. Och det har ju varit några stycken i människans historia. Under den tidsperiod som förintelsen pågick så var det ju samtidigt enormt många andra människor som led, utan att vara utsatta för någon organiserad utrotning. Sen kan man ju ifrågasätta om det verkligen var så organiserat egentligen. I Babis Jahr i forna Sovjetunionen så avlivades c:a 15.000 judar som inte var i fertil ålder. Dom kan ju knappast ha varit något hot mot den ariska rasen. ”Förstår inte heller de svepande antaganden om och domar över olika etniska gruppers och nationaliteters självbilder som görs.” Dom antagandena är hämtade från intervjuer med invandrare av diverse antirasistiska organisationer samt samtal med diverse invandrare som jag har träffat. ”Men så är jag ju inte heller Sverigedemokrat.”Jag representerar inte sverigedemokraterna. Jag är för en betydligt radikalare linje när det gäller invandringen än vad dom är. Jag har inte samma uppfattning som dom när det gäller uhjälpen heller och det finns säkert andra frågor där jag inte tycker lika som dom.Att jag backade upp SD inför senaste valet beror på att jag såg det som enda chansen att få någon opposition alls när det gäller invandringspolitiken. Det är svårt att hitta en linje när det gäller invandringen som verkligen enar ”extremhögern” i Sverige, men jag tror att SD har lyckats ganska väl med det.

 4. charlotte skriver:

  Jag kan bara säga att jag känner ett stort obehag inför ett språkbruk som z999:s. ”Förintelsen har väl spelat in förståss med en massa propaganda som har gjort att alla judar har blvit enade och att det inte ska hända igen”… Förstår inte heller de svepande antaganden om och domar över olika etniska gruppers och nationaliteters självbilder som görs. Men så är jag ju inte heller Sverigedemokrat.

 5. z999 skriver:

  Charlotte:”Det här med judar som ”lobbar” för Israel förresten, det är förstås en sak med väldigt speciella orsaker, lätt att förstå med tanke på Förintelsen men komplicerad ibland med tanke på mellanösternkonflikten,” Förintelsen har väl spelat in förståss med en massa propaganda som har gjort att alla judar har blvit enade och att det inte ska hända igen. Felet med den inställningen är att dom skapar en stämning av judarna mot resten av världen och att alla icke-judar ses som potentiella nazister. ”men jag undrar varför det finns en föreställning att man på något sätt motarbetar det land man bor i genom att vilja stödja Israel.” Det är väl det att just deras lobbying har varit mer intensiv och även mer framgångsrik. Förmodligen för att dom känt sig mer hotade än andra grupper också, och sedan förintelsen i botten på det hela. Det finns ju även arabisk lobbying, men inte alls lika omfattande. Det är mer vanligt att araber som bott länge i USA känner sig mer som amerikaner än araber. Fast då har araberna inget som motsvarar förintelsen förståss.”Vi har ju också t ex alla irländska ättlingar i USA som länge stött IRA, men det finns ingen motsvarande bild av irländare som en slags främmande element i USA-kroppen vars lojalitet ifrågasätts.”Fast bland irländare så är det väl ändå vanligare att de känner sig mer som amerikaner än irländare. Sen är det väldigt märkligt att andra-generations-invandrare i Europa inte känner sig som svenskar, engelsmän, tyskar eller vad det nu kan vara.

 6. charlotte skriver:

  Nej, jag tycker inte heller att muslimsk antisemitism ska döljas. Ingen antisemitism ska döljas.Det här med judar som ”lobbar” för Israel förresten, det är förstås en sak med väldigt speciella orsaker, lätt att förstå med tanke på Förintelsen men komplicerad ibland med tanke på mellanösternkonflikten, men jag undrar varför det finns en föreställning att man på något sätt motarbetar det land man bor i genom att vilja stödja Israel. Vi har ju också t ex alla irländska ättlingar i USA som länge stött IRA, men det finns ingen motsvarande bild av irländare som en slags främmande element i USA-kroppen vars lojalitet ifrågasätts.

 7. z999 skriver:

  Charlotte:”1. Ja, jag menar alltså att en förklaring av antisemitism som lägger bördan på den utpekade gruppen någonstans kopierat det antisemitiska tankesättet.”Aha, du menade på det sättet. Jo, jag tog upp sånt i den judiska livsstilen som jag tycker illa om. Fast samtidigt så anser jag faktiskt inte att judarna ska sluta med den livsstilen bara för att jag tycker illa om vissa delar av den.Det antisemitiska tänkesättet utgår från att judarna väljer att leva utanför samhället och inte blandar sig med övriga samhället samt att dom håller ihop och främjar judar istället för andra människor i det land de lever i. Sen att dom har en större lojalitet mot Israel än mot det land de lever i. Ett bra exempel är väl den pro-israeliska lobbingen i amerikanska kongressen. USA beskylls ofta för att kriga för oljan i mellanöstern, ändå är deras främsta allierade en nation utan olja. Tänk om svenskättlingar i USA såg Sverige som helig mark och bedrev lobbying i USA i frågor för att främja svenska intressen framför amerikanska. Det skulle kännas lite konstigt väl? Bördan som jag möjligtvis lägger på den utpekade gruppen är att jag tycker att dom skulle ha lite mer förståelse för icke-judar och att en del kulturella/religiösa beteenden dom har kan vara svåra för icke-judar att ha förståelse för. Och sedan tycker jag att dom skulle sluta använda religionen för att motivera rätten till Israel. Jag tycker att dom kan motivera sin rätt till eget land ändå.”2. ”Deras livsstil får dom väl rimligtvis själva stå för”…. En avslöjande formulering tycker jag.”Jaså?”Du tror att du bara gör en slags neutral beskrivning i ditt första inlägg. Vi är alla subjektiva på ett eller annat sätt, den som vägrar erkänna det står förmodligen längst ifrån verkligheten.”Det stämmer. Det är i högsta grad en subjektiv beskrivning jag gör, som du mycket riktigt påpekar. Och jag förstår att du ser det som ett sätt att försöka få förståelse för antisemitiska tankegångar. Fast det är inte riktigt vad jag är ute efter. ”3. Nej, jag menade inte SD-are. Jag menade ”svenskar”. Icke-muslimska svenskar.”Jag förstod det efteråt när jag hade skickat iväg inlägget redan.”4. Eftersom du känner till Rami känner du säkert också till hur lång tid det tog för drabbade judar att få genomslag i debatten om Radio Islam.” Tjaa, sådär. Jag har inte helt full koll på alla turer runt det där. Men jag vet att han fick härja ganska fritt.”En del debattörer, Jan Guillou och Per Gahrton t ex, ville först inte se antisemitismen i Radio Islam, och det är ganska typiskt för det svenska förhållningssättet till antisemitism tror jag.” Stämmer väldigt bra det. Det är väl på något sätt typiskt Guillou att låta judarna vara terrorister i hans böcker om Coq Rouge. Det är speciellt den första jag tänker på, som jag anser att gränsar till antisemitism. Den sista tycks följa samma stil (Madam Terror).”Man anser i princip inte att det finns helt enkelt. Finns det tror man det är förknippat med nazism eller atonhundratalsbiologism. Nu har vi det ganska tydligt uttryckt inom muslimska grupper (Anna-Lena vet mer om utbredning o så utgår jag från) och det kan fungera som ett fortsatt alibi för ”oss svenskar”.” Jo det stämmer. Många har använt muslimernas judehat som en täckmantel. Alltså att dom säger sig försvara muslimerna men egentligen är ute efter att sprida judehat. Och det är ofta personer som man verkligen inte hade räknat med att ha dom åsikterna.”Finns risk att fientlighet mot judar projiceras på muslimer o helt ses som ett muslimskt problem.”Kanske det. Men jag tycker att den muslimska antisemitismen inte får döljas bara för att man tycker synd om muslimer.

 8. charlotte skriver:

  Herr!1. Ja, jag menar alltså att en förklaring av antisemitism som lägger bördan på den utpekade gruppen någonstans kopierat det antisemitiska tankesättet.2. ”Deras livsstil får dom väl rimligtvis själva stå för”…. En avslöjande formulering tycker jag. Du tror att du bara gör en slags neutral beskrivning i ditt första inlägg. Vi är alla subjektiva på ett eller annat sätt, den som vägrar erkänna det står förmodligen längst ifrån verkligheten.3. Nej, jag menade inte SD-are. Jag menade ”svenskar”. Icke-muslimska svenskar.4. Eftersom du känner till Rami känner du säkert också till hur lång tid det tog för drabbade judar att få genomslag i debatten om Radio Islam. En del debattörer, Jan Guillou och Per Gahrton t ex, ville först inte se antisemitismen i Radio Islam, och det är ganska typiskt för det svenska förhållningssättet till antisemitism tror jag. Man anser i princip inte att det finns helt enkelt. Finns det tror man det är förknippat med nazism eller atonhundratalsbiologism. Nu har vi det ganska tydligt uttryckt inom muslimska grupper (Anna-Lena vet mer om utbredning o så utgår jag från) och det kan fungera som ett fortsatt alibi för ”oss svenskar”. Finns risk att fientlighet mot judar projiceras på muslimer o helt ses som ett muslimskt problem.

 9. z999 skriver:

  Charlotte:”Herr(?)”Ja.”z999:s kommentar följer i sig självt ett tankemönster som lutar åt antisemitism:” ? Vadå för tankemönster? Jag försökte förklara uppkomsten av antisemitism.”det är judarnas eget fel, de är ”främmande”, håller ihop osv.” Skrev jag att jag anser att det är en anledning att trackassera dom på något sätt? Deras livsstil får dom väl rimligtvis själva stå för?”Sen påstår man samtidigt att antisemitismen inte finns – i de egna leden i alla fall.”Stämmer bra det om du menade bland sd:are. På samtliga forum som jag känner till så stöder SD Israels politik i mellanöstern och flera Sd:are har bannern ”proud friend of israel”.”Nu har vi alltså i Sverige i alla fall äntligen börjat tala om antisemitism utan den ständiga kopplingen till Tredje riket.” Jo, det stämmer, just nu är det muslimerna som sprider antisemitism i Sverige och i Europa. NSF, nationalsocialistisk front har inbjudit muslimen Achmed Rami till en rad föreläsningar om judar.”Bra o befriande, jag ska absolut läsa den där boken.”Den är säkert bra. Fast jag tycker att det är mer fascinerande hur judehatet har kunnat leva vidare genom decennierna ända in i våra dagar.

 10. charlotte skriver:

  Herr(?) z999:s kommentar följer i sig självt ett tankemönster som lutar åt antisemitism: det är judarnas eget fel, de är ”främmande”, håller ihop osv. Sen påstår man samtidigt att antisemitismen inte finns – i de egna leden i alla fall. Nu har vi alltså i Sverige i alla fall äntligen börjat tala om antisemitism utan den ständiga kopplingen till Tredje riket. Bra o befriande, jag ska absolut läsa den där boken.

 11. Nej, självklart var inte antisemitismen bara i arbetarrörelsen. Men den som fanns där har inte varit så omskriven, bl a därför blir hans bidrag intressant. Mitt bidrag handlar bl a om de nya formerna av antisemitism som är kopplade till det som händer i mellanöstern idag.

 12. z999 skriver:

  Antisemitism kan väl knappast ha varit/är begränsat till arbetarrörelsen?En orsak till antisemitismen är väl vissa sedvanor som judarna har som inte följer den västerländska kulturtraditionen. Som omskärelse av vidskpeliga skäl och inte medicinska.Läs om sånt härJudarnas sammanhållning trots att de levt i andra länder i kanske hundratals år är väl också en orsak till antisemitism. Själv blir jag alltid lika förvånad när judar i Sverige påstår att de skäms för illdåd begångna av Israel. Varför det? En del av dom är födda i Sverige men deras uppfostran gör att dom känner en starkare koppling till Israel än till Sverige ändå. En jude som skriver kolumner i metro har berättat om just det fenomenet för en tid sedan.Något ZOG är väl inte så lätt att bevisa men judarnas världskongresser skapar ännu mer en känsla av judisk konspiration än vad ZOG gör. Tänk om svenskar runtom i världen höll världskongresser och diskuterade hur de skulle främja Sverige genom att påverka det land de bor i, oavsett om det råkar vara på andra sidan jordklotet. Antisemitismen var väl ganska utrotad i Sverige fram tills för c:a 30 år, men nu har vi importerat nya judehatare, muslimerna.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s