Vänsterextremister misstänks ligga bakom butiksbränder i Södertälje

Vänsterextremister misstänks ligga bakom fyra brandattentat mot matbutiker i Södertälje i natt. Den grupp som nämns i sammanhanget kallar sig Global Intifada, ett namn som tidigare använts några gånger i samband med ett brandbombsattentat mot en bil utanför ryska och danska ambassaderna (2004 och 2005) samt mot Försvarets materielverk (2006). Tre av de fyra bränderna har totalförstört butikerna, det handlar om värden för miljontals kronor.

Global Intifada har knappast någon kontinuerlig verksamhet. Förmodligen är det nya vänsterextremister som plockat upp namnet. Ofta används tillfälliga aktionsnamn för vänsterextremistiska attentat, men vem som helst kan också använda namnen på organisationer som AFA och DBF (Djurens Befrielsefront).

Ingen har tagit på sig de senaste bränderna. Däremot sattes det upp klistermärken undertecknade Global Intifada i samband med att två andra butiker brann kring jul- och nyårshelgen i Södertälje. På dessa klistermärken spreds uppmaningar till människor att placera ut brandbomber i butikerna och det fanns även bilder på hur man själv kan tillverka en brandbomb. Den anklagelse som riktades mot butikerna var att de sålt amerikanska produkter. Knappast något ohyggligt brott mot mänskligheten, kan tyckas. Amerikanska varor säljs dessutom nästan överallt och vanliga amerikaner som arbetar med att framställa och sälja dessa produkter kan knappast lastas för USA:s utrikespolitik.

Nu ska man ju inte vara helt säker på att det ens är vänsterextremister som ligger bakom. En annan möjlighet som organisationen Svensk Handel tror på är organiserad brottslighet typ beskyddarligor och liknande som vill ta över handeln i Södertälje. Alltså småhandlare mot storhandlare. Låter rätt otroligt det också, i mina öron. Men vem vet.(Lyssna på Studio Ett.)

Gammelmedia: Svenska Dagbladet, DN, DN 2, DN 3, DN 4, Länstidningen i Södertälje 1, Länstidningen i Södertälje 2,

Bloggar: Germunds blogg, Min plats bland orden, Fredrik Malm, Dick Erixon har för sig att det rör sig om jihadister (!), sourze, Jonna Sima / ETC, Jinge,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, DBF, Global Intifada, Södertälje, vänsterextremism. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Vänsterextremister misstänks ligga bakom butiksbränder i Södertälje

 1. Nej det här med AFA och familjerestauranger och varuhus är rätt obekant för mig också. Jimmy lyckades kanske få bokstäverna lite fel för som jag minns det var det väl RAF, Andreas Baader och Gudrun Enslin, som brände varuhus?Om det nu är felaktiga tangentbord eller intag av alkohol eller något annat det beror på ska jag låta vara osagt.

 2. Greger skriver:

  Är det här bara en massa fyllesnack? Kanske det. Nu är jag trött på hela köret och lägger av. Slutar att medarbeta. Tror heller inte att någon kommer att sakna mig. Ha det så bra …..

 3. Anonymous skriver:

  AFA har inte bränt ned några varuhus. Är du full nu igen, Jimmy?

 4. Maja:Jag kan utan tvivel erkänna att SMR kan ses som en ”våldssekt”, men definitivt inte i en mindre omfattning än mordbrännarna i AFA.När man uttackerar en vanlig flygbladsutdelning, 50 man mot 20, och sedan påstår att man bara är en ”amnestyledlem” så är man faktiskt inte riktigt frisk. Och då har vi inte ens snuddat på AFA:s mordbränder mot familjerestauranger och varuhus.

 5. Maja skriver:

  Jimmy — varför är det så svårt för dig att acceptera att SMR är en vålds-sekt som knivhugger blint? Varför känner Du att Du behöver försvara och legitimera detta vansinnesdåd där en ung pojke huggs med kniv i nacken? Vad får dig som människa att stå upp säga ”hej, jag heter Jimmy och jag försvarar modförsök”? Hur långt har man sjunkigt som människa då? Svara mig, Jimmy.

 6. Anonymous skriver:

  Dick Erixons rätt eller fel har mindre betydelse när både dessa Vänsterextremister och fundamentalistiska muslimer nu fortfarande finns därute med sin förvridna livsinställning som enbart hänvisas till en ännu mer förvriden religion.Löss kliar alltid som värst innan man sprayar dom och ser dessa löss falla döda ner.Pelle

 7. Att jag hade lite knas på mitt tangentbord (köpt ett nytt nu) vette fan om det säger så mycket om min koll på modersmålet. Däremot visste inte heller jag att jag tydligen blivit vald till ledare i SD.Hoppas de informerar mig om det snart.

 8. ”@Rasist-Jimmy: ”Global Intifada” != AFA…. Eller du menar att man kanske kan säga att ”det är smart att Sverigedemokraterna knivhugger svenskar” när den nazistiska våldssekten SMR attackarerar inte ont annande förbipasserande lördagsflanörer när de delar ut flygblad?”Jo det var ju hemskt det där när en harmlös brottsling i AFA attackerade en enkel flygbladsutdelning och hans ligistkamrater kallade honom för ”Amnsetymedlem” av alla påhitt.Så skall vi inte glömma att samma människor gjort tre mordbränder i natt i Södertälje.

 9. APSE skriver:

  Det var nån som sa att Global Intifada härstammar från vänsterpersoner som i första hand stödjer palestiniernas sak och är emot USA för att de stöttar Israel. Men att det i så fall skulle gå från det till att bränna ned livsmedelshallar i Södertälje verkar konstigt. Men det är nog som du säger A-L att det i så fall är nya människor som utnyttjar namnet. Och kanske ungdomar som lätt dras med?

 10. spanbinge skriver:

  Anna-Lena: Du skriver i kommentaren här att ”ingen har en aning”, polisen och Svensk Handels säkerhetschef säger ungefär samma sak: Bara spekulationer. Varför skriver du då att ”vänsterextremister misstänks”?Att en del bruna kommentatorer nu hetsar upp sig och drar långtgående slutsatser är väl en sak, men själv tycker jag man ska vänta och se vad polisutredningen leder till.Dessutom: har du läst något program från denna ”grupp”, som leder dig till att ens kalla dem vänster?

 11. DunderMinnet skriver:

  Anonym borde läsa mera om SD tycker jag.Jag som trodde att det var Jimmie Åkesson som var partiledare.Kunskap öppnar ögonen.”Du stavar fel, dina argument är värdelösa”Över till själva innehållet: Jag hoppas verkligen att polisen får tag i dessa pyromaner, de borde sitta bakom lås och bom oavsett vart dom kommer ifrån!

 12. Anonymous skriver:

  Smått fantastiskt! Ledaren för Sveriges största rasistparti klarar inte av att stava på sitt modersmål, alternativt är kalasfull kl. 18 på en torsdagseftermiddag.

 13. Alltså jag vill betona det jag skriver i inlägget: ingen har en aning om vem som brände ner butikerna. Det behöver inte vara vänsterextremister, det behöver inte vara något som kallas Global Intifada. Vi vet inte ens om det existerar något sådant som Global intifada.Vi vet inte om det är samma gärningsmän, även om det verkar rimligt. Motivet vet vi inte heller. Polisen verkar nästan mer luta åt beskyddarligor vad jag förstod på killen från Svensk Handel. Allt är möjligt.

 14. ”@Rasist-Jimmy: ”Global Intifada” != AFA…. Eller du menar att man kanske kan säga att ”det är smart att Sverigedemokraterna knivhugger svenskar” när den nazistiska våldssekten SMR attackarerar inte ont annande förbipasserande lördagsflanörer när de delar ut flygblad?”Jo det var ju hemeskt det där när en harmlös i AFA attacjerade en enkel flutgbladsutdenin och hans ligistkamrater kallade honom för ”Amnsetymedlem” av alla påhitt.Så skall vi inte glömma att samma människor gjort tre mordbränder i natt i Södertälje.

 15. Greger skriver:

  Effekten av dessa attentat blir sannolikt obetydlig. Kanske kommer poltikerna nu att bli mer hågade att ta itu med vänsterns anonyma busar.Får Folkfronten mer vatten på sin kvarn? Tror nog det, även om effekten även här sannolikt blir ytterst blygsam.Helt säkra kan vi dock inte vara på att det rör sig om politiska motiv. Det finns sjuka personer somtänder på för att komma åt svåra inre spänningar, stilla sin ångest osv.Anarkisten Marinus van der Lubbe (som brände ner Riksdagshuset i Berlin i förtret över Hitlers maktövertagande) var ett gränsfall mellan ett någorlunda begripligt politiskt syfte och psykisk sjukdom. Han trodde att branden skulle bli en fackla (”fanal”) som skulle egga de missnöjda massorna till att revoltera mot nazister och kapitalister.Kommunisterna tog avstånd från van der Lubbe. Sedan torgfördes idén att det skulle ha varit nazisterna själva som hade anlagt branden. Särskilt Hermann Göring brukade utpekas.

 16. Alex skriver:

  ”Ja det är ju strålande intelligent av AFA att börja bränna ner svenska egenföretagares butiker.”Nej, Jimmy, det är inte ett dugg intelligent. Faktum är att det så vitt jag kan bedöma inte finns någon logik eller ideologisk konsekvens bakom attentaten ö.h.t. Så vitt jag kan bedöma så finns det inga politiska motiv alls. Om Global Intifada ville markera mot USA så kan de väl som tidigare bränna en ambassadbil och därefter släppa ett pressmeddelande? Mindre risk och mycket bättre resultat.Och om det nu är AFA, varför bränner de butiker i Södertälje där de inte har någon lokalgrupp? Varför inte i Stockholm t.ex? Och varför skulle AFA bränna matvarubutiker ö.h.t? Ingen logik.Den enklaste slutsatsen är oftast den bästa, så jag sätter mina fem cent på att det rör sig om pyromaner.

 17. Bengan skriver:

  Till Jimmy: Eller som när AFA ”kidnappade” en SDU-medlems flickvän och det hela visade sig vara ett upptåg av dem själva?

 18. Anonymous skriver:

  @expert-anna: citerar dagens DN.se ”DN: Det säga ofta att det är medelklassens barn som samlas inom extremvänstern. Expert-anna: ‘…det är inte undersökt. Jag bygger åsikten på mina samtal med aktivister, poliser och föräldrar'”Jag måste ge dig en eloge att du faktiskt kommit så långt i din personliga utveckling att du kan erkänna att det är din åsikt du uttrycker. (Även om jag anser att den är felaktig.)@Rasist-Jimmy: ”Global Intifada” != AFA…. Eller du menar att man kanske kan säga att ”det är smart att Sverigedemokraterna knivhugger svenskar” när den nazistiska våldssekten SMR attackarerar inte ont annande förbipasserande lördagsflanörer när de delar ut flygblad?

 19. MX skriver:

  Mest förvånande är nästan att båda kvällsblaskorna skriver i klartext att det är ”vänsterextremister” som ligger bakom.Annars brukar det heta ”autonoma grupper”, ”motdemonstranter”, ”vänsteraktivister” m.m.Man får iaf hoppas detta blir en väckarklocka för etablissemanget, så de inser att vänsterextremister är minst lika samhällsfarliga som högerextremister, om inte mer, just p.g.a den legitimitet de får i etablerad media.Hur skulle det se ut om media kallade nazister för ”högeraktivister”. Tror aldrig jag sett det en endaste gång faktiskt.Såg häromdagen ett klipp från SVTs Rapport, på Youtube.Det var ifrån Dresden i Tyskland, där nazister och vänsterextremister drabbat samman.På bilderna kunde man se en stor AFA-flagga i folkhavet samt vänsterextremister som kastade gatsten på polisbilar.Ändå beskrev nyhetsuppläsaren de båda parterna som ”nynazister” och ”högerextrema grupper” resp. det lite harmlösare ”vänsterdemonstranter”.

 20. Ja det är ju strålande intelligent av AFA att börja bränna ner svenska egenföretagares butiker. Ungefär lika smart som när de skulle bränna ner McDonalds i Nyköping.

 21. Anonymous skriver:

  Vänsterns USA-hat överrider allt!Varken förnuft eller logik hjälper./WR

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s