Moderaterna är sig lika


Jag hade någonstans trott lite att Reinfeldt höll på att lyfta fram ett nytt slags parti. Men de senaste dagarnas avslöjanden har definitivt tagit mig ur den villfarelsen. Tänker framförallt på det här med Maria Borelius. Barnflickor väcker barnen när föräldrarna ”mornar sig” och lagar maten, en filippinska i källaren som tjänar några tusenlappar i månaden städar huset, hennes efterträdare av öststatsursprung anklagas för att vara lat och inte göra rätt för sig. När de köper sommarhus i Falsterbo (var annars) skriver de kåken på ett brevlådeföretag i ett skatteparadis.

De småslantar Borelius senare skickar sitt tidigare filippinska hembiträde (enligt Expressen)är ytterligare ett tecken på en gammaldags kolonial godsägarsyn på anställda. De betalas svart, och uselt, men ska ändå bindas upp i tacksamhet.

Det är inte dödsstraff på att inte betala TV-licensen, har hänt att jag inte gjort det själv (när jag var ung och flyttade mycket och ibland hade TV bara korta perioder). Men TV-avgift ska man betala om man tror på Public Service (att de sedan sviker sitt uppdrag och lägger ner bra och viktiga program kan man förstås reta sig på, men tänk tanken ta vi bara hade 3:an och 5:an och liknade kanaler att titta på).
Äntligen en kunnig nyliberal minister som vet vad hon sysslar med, kvittrade Fredrik Federley i TV-soffan i morse. Det betyder, om vi ska tala klartext, att hon är en slags högeranarkist som tycker att det allmänna ska monteras ner och allt ska vara privat och överlåtas till kommersiella villkor. Som om bra kultur någonsin överlevt utan sponosorer – det allmänna eller rika magnater. Bevare mig för en sådan kulturminister.
(Målning av Jean Baptiste Charmain föreställande ett hembiträde)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Fredrik Reinfeldt, Maria Borelius, moderaterna. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Moderaterna är sig lika

 1. z999 skriver:

  Jag som tillhör extremhögern ser en kraftig värdeförskjutning av kritiken mot SD i media. Som när SD anklagas för att ha en massa kriminella inom partiet, den kritiken är väl normal. Men numera så struntar man totalt i att ens se något klassperspektiv när det diskuteras kriminalitet, inte bara inom SD. Till och med gamla bolagshögern på 20-talet kunde åtminstone inse klassperspektivet när de talade om brott.

 2. z999 skriver:

  Håller med. Och håller med er som kommenterat också.

 3. Vacker tavla, men också lite sorglig. Jag ser en rätt kuvad tjänsteflicka, ungefär som de som bodde hemma hos Borelius. (Dessutom har upphovsmannen varit död i mer än 70 år vilket är bra om man ska hålla sig på den lagliga sidan – det betyder nämligen att publiceringar är gratis!)Annars tror jag som Charlotte – att folk röstat bort något, inte för något. Möjligen också att de gått på det här med ”de nya moderaterna”.

 4. charlotte skriver:

  Ja, jag tror faktiskt en del väljare är besvikna och undrar vad det är de egentligen röstat fram för något. Det låter kanske föraktfullt att säga att folk inte vet vad de röstar på, men Moderaterna har ju nu inför det här valet utgett sig för att vara något de inte är. Dessutom verkar en del ha röstat bort ”sossemyglet” mer än att ha röstat för en högerpolitik. Och nu ser de att den borgerliga regeringen inte alls består av hederligare, mer rakryggade människor.Vacker tavla, förresten.

 5. jkl skriver:

  Nä, jag är inte förvånad. Tvärtom. Det känns som det är precis den typen av människor som är moderaterna vänder sig till och som kommer att tjäna på deras politik. Och det lär vi bli varse om under de kommande fyra åren. Tyvärr.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s