Vänsterattack på SD – igen

För övrigt noterar jag att vänsteraktivister attackerat SD igen. Den här gången i Eslöv. I gårdagens Aftonbladet syns bilder på krossade fönsterrutor. Att Björn Söder från SD också blev ”lindrigt” skadad (men trots allt fördes i ambulans till sjukhus, så så lindrigt var det väl inte) var enligt polisen inte avsiktligt. Han hade hamnat i kläm när han försökt stoppa aktivisternas inbrytning i lokalen.

Sådana här attacker kan bara gynna SD. Att de inte fattar det. Såhär beter man sig inte i en demokrati, framför allt inte mot partier man ogillar. Om det är något som SD inte ska ha just nu, efter framgångarna i valet, så är det en chans att putsa på sin martyrgloria. De behöver motstånd mot politiken, argument i sakfrågor och rejäla diskussioner kring vad de vill genomföra i lokalpolitiken.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, autonoma rörelsen, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Vänsterattack på SD – igen

 1. Anonymous skriver:

  Väldigt vad det är svårt att kalla en terrorist för terrorist.”… det är rädda och osäkra människor som gömmer sig bakom våldet.” (Anna-Lena Lodenius)I en TV-debatt nyligen ansåg en expert på extremism vid namn Bergman, att de här terroristcellerna har sina förebilder i Baader-Meinhoff ligan (RAF), Röda Brigaderna i Italien och deras japanska frender. Han varnade för en liknande utveckling med attentat och överfall i Sverige. Redan har terrorcellen använt dynamit mot ryska ambassaden.Som synes skiljer det sig en del i omdömet mellan de två nämnda ”experterna”.Proppen består av vänstervriden surdeg som dominerar media och orsakar den märkliga beskrivningen:” Vänsteraktivister angrep högerextremt möte.”Vi behöver återerövra orden och värderingarna för att kunna beskriva det som verkligen sker i det som synes – utifrån mediavänsterns tolkningsföreträde – ske.Men visst är de fysiska angreppen precis som de verbala spottloskorna över valresultatet till fördel för sd. ”De” tänker tydligen tillhandahålla det rep som sd symboliskt kommer att lägga om deras halsar 2010. Det är väl bara att tacka och ta emot!Kvalle i Mossatresk.

 2. Anonymous skriver:

  Det var Björn Söder med vänner som anföll motdemonstrationen. Dörren sparkades igen när Söder försökte spreja aktivesterna utanför med sin försvarssprej. Innan Sverigedemokraternas attack så hade aktivisterna endast försökt störa mötet genom att spela musik, skrika osv. Efter SD’s anfall så krossades ett par rutor.Inte för att det hade spelat nån roll om ”AFA slog först”. Aktionen bidrog hursomhelst till normaliseringen av våld som kampmetod(som är huvudsyftet med militant antifascism) samt att det motverkade normaliseringen av SD som politisk aktör.

 3. z999 skriver:

  Jag höll med dig i din träffande kritik av den borgerliga alliansen, Anna Lena. Och du har en del poänger ibland och även om jag inte håller med i vad du skriver så kan du ha intressanta vinklingar och ett eget tänkande, något som jag inte alltid upplever bland kritiker av extremhögern.Du är också insatt i den där extrem höger/vänster nivån som de flesta bara läser rubriker om. Alltså typ gatunivån. Jag tycker att det är bra att du har tagit dig tid att skriva en bok om det, det finns inte så mycket samlad information om det annars.

 4. Helt min åsikt – (för en gångs skull ? z999 som ofta diskuterar på den här sajten).Den som slår är feg. Det är hela grunden. Den som har mod vågar stå för sina åsikter och ta konsekvenserna. Det är rädda och osäkra människor som gömmer sig bakom våldet. (Om vi undtar enstaka människor med personlighetsstörningar som gör att de helt enkelt inte har någon som helst empati med andra.)

 5. z999 skriver:

  Anonymous:”Mycket bra gjort AFA! Där fick nassarna en rejäl minnesbeta!”:-)Egentligen ska man väl inte besvara alltför uppenbara internettroll, men det där var rätt kul. Att militant samhällkorrekta fjortisar med messiaskomplex skulle våga angripa nazister. Folkets marsch i somras blev ju inte attackerad och skälet är att det skulle svida för hårt i barnaskinnet. Attackerna mot moderaterna för ett tag sedan och nu mot SD beror ju på att de vet att de inte slår tillbaka, alltså samma mentalitet som de som njuter av att sparka på någon som ligger. Att Fredrik Jönsson själv till och med fegade ur och inte var närvarande ens vid attacken mot SD är ganska talande.

 6. Anonymous skriver:

  Mycket bra gjort AFA! Där fick nassarna en rejäl minnesbeta!

 7. z999 skriver:

  Några saker som jag reagerade på Anna Lena -”Sådana här attacker kan bara gynna SD. Att de inte fattar det.” Du får det att låta som att det skulle vara ok för Björn Söder att få armen bruten.”Om det är något som SD inte ska ha just nu, efter framgångarna i valet, så är det en chans att putsa på sin martyrgloria.” Vilken martyrgloia egentligen? SD har väl inget ansvar för hur de demokratiska krafterna beter sig? På dig låter det som att SD skulle välkomna en sån här attack. Om SD’s motståndare över lag är skitstövlar, även samtliga riksdagspartier inräknade, så har ju inte SD något ansvar för hur dom beter sig eller att dom inte anser att det är speciellt märkvärdigt att företrädare för oppositionspartier får en arm avbruten när han själv inte är våldsam. Det är inte SD själva som anser att de är martyrer och dom kommer knappast att få några röster på att det är synd om dom. ”De behöver motstånd mot politiken, argument i sakfrågor och rejäla diskussioner kring vad de vill genomföra i lokalpolitiken.”Det kanske inte finns några motargument? Om man nu inte anser att löjliga invektiv (”främlingsfientlig”, ”rasist” och så vidare) är motargument. Jag undrar egentligen om en debatt skulle vara så meningsfull och givande för SD’s del? Enstaviga och substanslösa ”argument” som integration är väl egentligen inte så stor mening i att bemöta från SD’s håll.

 8. z999 skriver:

  Charlotte:”Att polisen skulle ha en tradition av att gulla med någon vänsterpöbel, det undrar jag om polisen känner igen sig i….”Det var subjektivt av hur jag upplever flathet mot diverse vänster-huliganism. Jag känner förresten samma när det gäller fotbollshuliganer så det gäller inte bara vänstern.”Göteborgshändelserna,” Där anser jag att polisen använde klart för lite våld, vilket visas av hur stor skadegörelsen blev. En av demonstranterna blev skjuten i magen (var det väl?). Han försökte kasta en sten på en livlös polis som låg på marken, något som normalt rubriceras som dråp-försök. Trots det så ansåg polisen inte att de behövde tillgripa mer våld.Att dom tappade kontrollen över händelserna beror på att dom inte använde tillräckligt med våld för att stävja det som pågick, inte på att demonstranterna var många.Jag anser att det är fel att bara lämna över notan till skattebetalarna när polisen inte klarar av att utföra det jobb de har betalt för.”misshandel av anti-eu-demonstranter i Malmö,”Jag har inte läst så mycket om just det. En sak bara. Polisen har rätt att ”misshandla” folk som inte följer polisens uppmaningar. Och det är förbjudet att fortsätta en demonstration mitt under ett upplop, dom som gör så är alltså inte oskyldiga. Polisen får naturligtvis inte straffa folk på plats, men om en person inte hörsammar vad polisen säger så får han räkna med att polisen tar till våld. ”alla gånger höger- och vänsterdemos hotat kollidera och polisen tillfångatagit sk antifascistiska aktivister men inga högerextremister,” Om du kollar in på expos sida och läser vad som står om salemdemonstrationen 2003 så får du en förklaring. Det har enbart varit bråk från vänsterhåll vid salemdemonstrationerna och speciellt 2003, det är orsaken till vänsterdemonstranterna grips och inte högern som inte ens var där när bråket urartade. ”alla gånger nazister kunnat sprida olaglig hatpropaganda utan att polisen ingripit…”Dom har blivit väldigt duktiga på att veta var gränserna går. Visserligen tänjer de rejält på dom och det är dom medvetna om. Det är svårt att lagstifta om sånt där och ändå behålla rättssäkerheten.

 9. charlotte skriver:

  Att polisen skulle ha en tradition av att gulla med någon vänsterpöbel, det undrar jag om polisen känner igen sig i…. Göteborgshändelserna, misshandel av anti-eu-demonstranter i Malmö, alla gånger höger- och vänsterdemos hotat kollidera och polisen tillfångatagit sk antifascistiska aktivister men inga högerextremister, alla gånger nazister kunnat sprida olaglig hatpropaganda utan att polisen ingripit…

 10. z999 skriver:

  Vänstern måste naturligtvis få försvara sig, här kommer en länk där en ledarperson från vänstern gör några mycket kloka och tänkvärda uttalanden.Klicka här

 11. z999 skriver:

  A-L:”Att Björn Söder från SD också blev ”lindrigt” skadad (men trots allt fördes i ambulans till sjukhus, så så lindrigt var det väl inte) var enligt polisen inte avsiktligt.”Det betyder att polisen fullföljer sin tradition att gulla med vänsterpöbeln. I en domstol så anses det som avsiktligt om en person skadas av att en annan person sparkar upp dörren.Undrar om poliserna som satt i bilen utanför och tittade på hade med sig chips och läsk?”Sådana här attacker kan bara gynna SD.” Nej, det gör det självklart inte. Det blir tomma stolar och folk som inte vågar säga vad de tycker eftersom dom vet att någon hjälp från polisen är inte att räkna med.Men egentligen är det största problemet alla som håller tyst när demokratin hotas, alltså samtliga riksdagspartier.

 12. charlotte skriver:

  Jag blir så fruktansvärt arg på dessa nyttiga idioter som attackerar SD med våld. Det är inte okej att ge sig på folk sådär, det hade inte varit det även om det hjälpt i kampen mot främlingsfientlighet, men naturligtvis uppnår de inte ens det syftet.Vad gäller detta med terminologin – det är nog svårt att hitta något som inte trampar någon på tårna, men ett så vagt begrepp som ”vänsteranhängare” kan man ju absolut inte ta. Nästan femtio procent av väljarkåren kan betecknas som vänsteranhängare. Vad jag förstått är det AFA-anhängare som står bakom, kan man inte säga ”AFA-aktivister”? Eller rentav ”våldsaktivister”?

 13. Robsten skriver:

  Har du aldrig funderat Anna-Lena varför SD får så stort stöd i områden som ligger bredvid invandrarområden, fattiga, brottsbelastade områden. jag roade mig med att kolla valkretsar från olika områden. I Djursholm var det i princip ingen som röstade på SD, eller i Danderyd, eller i Vällinge i Skåne, där fick moderaterna enormt stöd däremot. Där är de alltså inte främlingsfientliga, så bra tycker du, de tar heller inte emot en enda flykting, de kommer till redan överbelastade kommuner, dessa kommuner tjänar som några soptippar verkar det som, priviligerade människor sätter inte sin fot där, samtidigt så kritiserar de SD allt de kan och skryter med sina lyxåsikter. Man behöver inte vara någon Einstein för att fatta att något är snett.

 14. Anonymous skriver:

  En enda fördel med denna attack kan man se och det är att normaliseringen av SD motverkas. Men det bör finnas andra och bättre sätt att uppnå det målet. Vidare tycker jag nog att ordet aktivist är neutralt till negativt (jmf ordet ”krigsaktivist”).

 15. Nisse skriver:

  I grunden är verkligen aktivist ett neutralt begrepp, men det är ändå stötande att dessa våldsverkare etiketteras neutralt samtidigt som de som angrips regelmässigt i samma media ges det beskrivande epitetet främlingsfientliga.Försöker man se på saken neutralt – och accepterar att t o m (v) förordar en mer extrem och demokratiskt tvivelaktig politik än sd – så vore det enda rimliga att det parti som har 3% av folket bakom sig omtalas neutralt, medan våldsverkarna ges det negativa epitetet.Visserligen är det de ägnar sig åt politisk terrorism, men att kalla dem terrorister skulle ändå vara att ta i. Man skulle kunna kalla dem anti-demokratiska eller kanske demokratifientliga aktivister, när nu någon form av uppfostran av media-avnämaren tycks nödvändig.Anledningen till att man traditionellt använt eufemismen aktivister om våldsverkarna borde väl vara att vissa inom rånluvevänstern också kommer från den förra regeringens samarbetspartner – vänsterpartiet – och det därför varit svårt för media att peka ut dem som ”the bad guys”, även om det varit tydligt vem som mest hotar demokratin. Det är väl också därför som media oftast kallar det för att grupper ”drabbar samman” när sd:are angripits.Men skulle media bara sluta kalla sd negativa namn, frysa ut dem och försöka lägga skulden på dem, så skulle det inte vara något större problem att låta läsaren/lyssnaren avgöra om aktivist används positivt eller negativt; som det nu är framstår deras aktivism som anti-rasism och kamp för demokratin.

 16. niklas o skriver:

  Jag tycker att aktivist är ett positivt ord – att aktivera sig för förändring – som håller på att förlora sin ursprungliga mening till att mer och mer komma att betyda ”galning”, på grund av den flitiga användningen om vänsteranhängare som tar till våld. Man skulle aldrig kalla Svenska Motståndsrörelsen för ”högeraktivister” efter att de slagit ner en bög. Jag föreslår inte att man kallar dem terrorister – sådana etiketteringar är sällan bra. Kanske ”vänsterextremister”? Eller bara ”vänsteranhängare”? Och sedan låta läsaren avgöra hur de ska sorteras efter att denne tagit del av informationen kring deras handlingar?

 17. Jag lägger inte nödvändigtvis en positiv innebörd i ordet aktivister, för mig är det ett neutralt uttryck. Man kanske skulle kalla dem något annat. Förslag?

 18. Niklas O skriver:

  Det finns en diskussion om huruvida man ska kalla människor som tillgriper politiskt våld för ”aktivister”, en i grunden positiv term för människor som vill påverka samhället genom medel som demonstrationer och flygblad. Eftersom jag ser att du använt ordet ”vänsteraktivister” om de som attackerade sd:s möte skulle jag vilja veta hur du tänker kring detta.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s