Jimmie Åkesson debatterar i DN

Ytterligare ett exempel på att sverigedemokraterna behandlas mer och mer som ett vanligt parti är att Jimmie Åkesson beretts plats på DN:s kultursida där han bemöter en artikelserie om islamofobi av Andreas Malm. Den tar upp många av de vanliga argumenten som sd ofta framför mot islam: kulturella olikheter, höga kostnader, ökad kriminalitet och ”svenskar snart i minoritet i sitt land”. Det vanliga retoriska knepet som sd ofta använder sig av, även här, är att de uttalar sig utifrån enstaka fall och ger en bild av att detta gäller alla muslimer. En del av de problem som lyfts fram existerar förstås, men omständigheter som inte har med islam att göra över huvud taget hänförs konsekvent till en fråga om religion.

För den som vill ha en analys av innehållet i Jimmie Åkessons text i DN rekommenderas Daniel Suhonens artikel på Tvärdrags hemsida och Kamferdroppar.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i islam, islamofobi, Jimmie Åkesson, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Jimmie Åkesson debatterar i DN

 1. z999 skriver:

  Jimmy med Y:”Sedan Z999, du får sluta blanda ihop hur jag och Jimmie stavar våra förnamn. – inte minst för hans skull =0)”Freudiansk slip bara :-)Jag kan ju inte ändra i efterhand, men om du och han byter plats så är allt frid och fröjd. …och sen tycker jag att Vavra kunde ta över ledarposten i ND.

 2. ”…frågan är ju också om sd är precis som andra partier eller om de är något väsensskilt. ”Nej Loddan, det kan inte vara frågan. Demokratins väsen skall vara objektiv, det är inte etablissemangets hållning gentemot SD eller ND.Sedan Z999, du får sluta blanda ihop hur jag och Jimmie stavar våra förnamn. – inte minst för hans skull =0)

 3. z999 skriver:

  Anna Lena L:”Det jag noterar är att man låter sd uttala sig och publicerar en artikel rakt av som är skriven av Jimmie Åkesson. Det är nytt.” Det är väl så också att internet innebär att det inte är lika effektivt i opinionsbildande syfte att utestänga icke-godkända åsikter i riksmedian längre. På BSS’s tid var det mycket effektivt.”Men sedan kanske inte sd behandlas precis som alla andra partier alltid, frågan är ju också om sd är precis som andra partier eller om de är något väsensskilt. Där finns det som bekant delade meningar.”Är andra partier något bra då? Varför skulle dom vara någon norm på något sätt? Den enda normen borde väl vara att ett parti är uppbyggt efter demokratiska principer. Nu finns det ju partier som inte accepterar demokrati och dom har också en helt annan uppbyggnad.

 4. Det jag noterar är att man låter sd uttala sig och publicerar en artikel rakt av som är skriven av Jimmie Åkesson. Det är nytt. Men sedan kanske inte sd behandlas precis som alla andra partier alltid, frågan är ju också om sd är precis som andra partier eller om de är något väsensskilt. Där finns det som bekant delade meningar.

 5. z999 skriver:

  DN uppfattar det väl som något jättestort att låta Jimmy Åkesson komma till tals överhuvudtaget. Upplägget såg ut så här. Vänsterextremisten Andreas Malm skrev artikeln partifobi som var ett försvar för islam på den nivån som man förväntar sig i någon tidning i Saudi Arabien. Jimmy Åkesson tilläts svara och kom med ett svar som var totalt överlägset Andreas artikel, trots att han censurerades och censuren handlade inte om att undvika lagbrott. DN insåg snabbt att Åkessons artikel vida överträffade vad Andreas hade skrivit och lät därför Andreas skriva ett genmäle för att ge han sista ordet samt att man tillät Andreas fritt få använda lösryckta citat, något som Jimmy Åkesson nekades.Läs mer om det härAndreas sista genmäle var så korkat så jag tror att antirasisterna försöker skapa en image av att vara underdogs och att man ska tycka synd om dom för deras bristande förmåga att kunna bemöta ”extremhögern”.

 6. z999 skriver:

  Håller 100% med Jimmie Windeskog. Så länge man utesluter folk ur fackföreningar samt ger dom sparken från lärarjobb och UD så låter det lite löjligt att snacka om att de behandlas som något vanligt parti. Taktiken mot SD har inte varit att ignorera SD utan att ha lite diffusa hot om vad som händer om man går med i partiet. Organisationer som AFA som fungerar som maktens brunskjortor ges legitimitet när riksdagspartierna (samtliga) tar med dom i samma demonstrationer. En massa larv om att inte kalla SD för rasister längre imponerar inte på mig. Obetänksamma barn kallar varandra för CP ibland, jag tror inte att så många inom ”extremhögern” bryr sig så mycket längre när självutvalda och självgoda ”antirasister” använder ordet rasist i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

 7. Jag tycker det är både orättvist och fealaktigt att säga att SD behandlas som vilket parti som helst. Mig veterligen har DN Kultur aldrig någonson angripit något parti lika rabiat och med sådan medveten osaklighet som Malm gjorde.På samma sätt, Agenda har aldrig någonsin aldrig inlett ett politiskt inslag med att ställa en fråga om det är hemskt med en politisk framgång för ett parti. Det bemötandet är det bara SD, ja och ND, som får leva med.

 8. Anonymous skriver:

  Skönt att Adam holm äntligen slog hål på svensk PK-medias lögner om SD!

 9. z999 skriver:

  I år är det 35 år sedan den första internationella kvinnodagen. Vem hade trott 1973 att kvinnor, framförallt från vänstern, skulle vara helt underdåniga inför den mest patriarkala religionen av alla? Igår stod det i aftonbladet om Fatima som var tvingad att gifta sig med någon hon inte älskade samt att hennes bröder dunkade hennes huvud i väggen om det var för lite salt i maten.Gudrun Schyman nämnde försiktigt för några år sedan att vi kan väl inte ha en jämlikhet för svenska kvinnor och en annan för andra etniciteter (alltså islam).

 10. Fredrik skriver:

  Jag hörde dig i radion för ett par dagar sen och fick intrycket att du har en väldigt positiv syn på invandring och mångkultur. Det är givetvis helt OK. Men för oss som har en annan åsikt och är mer kritiska så förefaller det som om du vill slå ned på allt som på nåt sätt är kritisk. Därför tycker jag inte om dig som debattör för du är just inte en sådan. Snarare en PK megafon.

 11. z999 skriver:

  Jag fick idag en förfrågan om jag vill vara med i en undersökning i DN för att göra tidningen bättre. Jag får då läsa den gratis i en månad vilket jag gör ändå eftersom jag har den på jobbet.Mina förslag är:Jag vill inte läsa censurerade artiklar av Jimmy Åkesson.Jag vill inte läsa en tidning där vänsterextremister som Anderas Malm sätter agendan.

 12. Anonymous skriver:

  Det som fanns att läsa i den upplagemässigt tunna nationella pressen för några år sen kan idag tryckas i de liberala tidningarna.Stor triumf för NSF, ND och SD samt andra liknande sanningskära organisationer.

 13. Anonymous skriver:

  Jag har större förståelse för att J. Åkesson får delta i den offentliga än A. Malm. Malm är ju notorisk för att bara komma med en massa olika anklagelser och ha noll förmåga att debattera sakligt. Åkessons debattstil är betydligt värdigare. Även om jag ej kommer att rösta på SD så finns det betydlig sämre politiker än han i riksdag och regering.Sveriges vänsternomenklatura är och har länge varit demokratifientlig. Man vill ej lyssna på vad folket tycker utan tvärtom säga till det vad det måste tycka…

 14. z999 skriver:

  Den här artikeln-klickär från göteborgsposten och inte sdkuriren. Det tycks som att muslimska somalier har låtit migrationsministern få sköta deras familjeplanering.

 15. z999 skriver:

  Kritikerna till Jimmy Åkessons artikel talar om muslimhat framdrivet av SD samt ämför med judarna i 30-talets europa, det är alltid populärt bland antirasisterna att damma av liken efter förintelsen för att förnedra dom ytterligare och utnyttja de döda i en recyclingprocess mot sd. Nu råkar det vara så att jude inte är självvalt, dom dog inte i koncentrationslägren som martyrer. Ponera, eller försök i alla fall att tänka tanken, att antirasisterna har fel och araber är inte dumma vildar som är predestinerade muslimer utan försök att se araberna som tänkande individer. Då inser man att islam är självvalt och inte kan jämföras med judendomen. Och angående hatet mot islam. Det är inte SD’s fel att muslimer i Irak bekrigar försöken att införa demokrati. Det var inte på order från SD som world trade center dådet inträffade. Det är inte SD som har mordhotat Lars Vilks. Med mera med mera…Även om muslimer oftast är mörkhyade så råder jag antirasisterna att försöka se dom som vuxna människor med eget ansvar för sina handlingar. Om inte det går så har vi större integrationsproblem än vi trodde från början.

 16. z999 skriver:

  Extremt låg nivå på ”analyserna” som du länkade till förresten.

 17. z999 skriver:

  ”Det vanliga retoriska knepet som sd ofta använder sig av, även här, är att de uttalar sig utifrån enstaka fall och ger en bild av att detta gäller alla muslimer.” Enstaka fall? :-)Om det hade funnits hälften så många kristna såna fall så hade jag ansett att kristendomen måste motarbetas av staten på något sätt.

 18. Anonymous skriver:

  Olof Lagercrantz släppte in nyvänstern i DN och själv föll han för Mao och den kinesiska varianten. Varför skall inte morgondagens politiska lansierer få vandra i samma korridorer?Kvalle i Mossatresk

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s