SD och Dansk Folkeparti lockar runt var femte väljare

Bert Karlsson ny s-rådgivaredansk flaggaOpinionsmätningarna slår verkligen åt olika håll numera, och det är svårt att veta vilka siffror man ska tro på, alla har olika mätmetoder förstås. Men många är osäkra och bestämmer sig sent vad de ska rösta på, vad människor tycker mellan valen ska man nog ta med yttersta försiktighet. Jag har sagt i många år att SD har en potential på runt 20 procent, och det är vad partiet får i Yougovs senaste mätning i Metro. Känns ändå trist att säga: Vad var det jag sa.

Skulle SD verkligen kunna få 20 procent i ett allmänt val? Antagligen inte än, men vad vet man. Det beror förstås helt på vilka frågor som kommer upp, och hur andra partier agerar, samt händelser i omvärlden som kan föra partiet mot centrum eller periferi.

Osäkerheten är stor även i det danska valet, som går av stapeln idag. Det röda och det blåa blocket har legat jämnt, senast jag tittade var det en liten övervikt för det blåa blocket som varit störst tidigare under valrörelsen, men häromdagen var plötsligt det röda störst. Dansk Folkeparti har inte synts så mycket det senaste halvåret, men ligger över 18 procent i opinionsmätningarna. En annan senare fråga är förstås om ett blått block kan tänka sig att ta med DF i en eventuell regering (partiet har f ö närmat sig även vänstern, även om det förstås framför allt är ett högerparti).

I valrörelsen (som i Danmark bara varar några veckor) har DF kommit med några utspel kring asylpolitiken. Men skillnaden mellan var DF och de andra partierna står i sådana frågor är som bekant mycket mindre i Danmark än mellan SD och resten av de svenska borgerliga partierna. Kristian Thulesen Dahl är mer nertonad jämfört med föregångaren Pia Kjaersgaard. Skillnaden handlar egentligen inte om sakfrågorna, det är mer i tonläget och debattstilen som de märks. Allt kan hända, och rekordmånga väljare hade inte bestämt sig dagarna innan valet. Det nya Alternativet, som är ett grönt entreprenörsparti med viss hippievarning, enligt belackarna, är ett osäkert kort och väntas få röster som nätt och jämnt räcker för representation. Snart vet vi, och jag kan lika lite som någon annan (verkar det som) sia om hur det går.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till SD och Dansk Folkeparti lockar runt var femte väljare

 1. Kjs Windeskog skriver:

  ”Skulle SD verkligen kunna få 20 procent i ett allmänt val? Antagligen inte än, men vad vet man.”

  Fast blir inte denna gissning lite märklig i perspektiv av att SD:s valresultat alltid blivit större än i undersökningar?

  • annalenalod skriver:

   Jo jag vet att SD ofta hamnar högre, men opinionsmätningar tycks bli allt osäkrare och siffrorna ligger väldigt olika mellan olika mätningar. Så säkert vet vi inte förrän nästa val.

 2. johnnytycker skriver:

  Jag följer det danska valet på DR1 och det är mycket svårt att sia om utgången. Danske Folkeparti har haft en nertonad valrörelse i asylfrågan med slogans typ: ”Vi behöver inte säga något. Ni vet ju vad vi tycker.” Det verkar finnas stor enighet även över blockgränsen om en stramare asylpolitik och lägre ersättningar till asylsökande, som inte arbetar. Om man ska sia om framtiden, kommer vi att ha ett liknande läge i Sverige, om inte till nästa val, så till valet därpå.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s