Marine Le Pen lanserar ny grupp i EU-parlamentet

SONY DSC

EU-parlamentet i Bryssel innehåller nu två grupper med EU-skeptiska och radikala partier på högerkanten. Foto: Anna-Lena Lodenius

Den oändliga följetongen med familjen Le Pens försök att bilda allianser i EU-parlamentet har fått ett nytt kapitel. I dag lanserade Marine Le Pen en ny allians vid namn Europe of Nations and Freedom. Vid sin sida har Marine Le Pen liksom vid sitt förra misslyckade försök det nederländska Frihetspartiet och dess ledare Geert Wilders, italienska Lega Nord, Österrikiska Frihetspartiet och Vlaams Belang från Belgien. Nytillskotten är Polska Nya högern (Polish Congress of the New Right, KPN) samt Janice Atkinson som uteslutits ur brittiska Ukip. Därmed har hon de sju länder och 25 ledamöter som krävs.

1622089_10152377454397060_6454085477120368100_n

Valaffisch för polska nya högern med tidigare partiledaren Korwin-Mikke.

Polska KPN är värda några rader. Partiet övervägdes för samarbete redan strax efter EU-valet maj 2014, men bedömdes som alltför extremt. Dåvarande partiledaren Janusz Korwin-Mikke har sagt att kvinnor inte ska ha rösträtt eftersom de är dummare än män, och tycker inte funktionshindrade ska få vistas på offentlig plats. Han har hävdat att Hitler förmodligen inte kände till utrotningen av judarna, och har kallat judiska försök att vinna tillbaka egendom som stals under den nazistiska regimen för en ”Förintelseindustri”. När han kallade Europas arbetslösa för negrer i september 2014 fälldes han för rasistiska uttalanden i EU-parlamentet.

Men när Ukips Nigel Farage fick problem med att få ihop sin grupp (som tappat en ledamot och riskerade att rasa ihop) valde man att ta in en enstaka ledamot av just KPN som hade partiets stöd att gå in och stötta upp Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD, där även SD sitter med. Däremot har Farage deklarerat att samarbete med Marine Le Pen och Front National är otänkbart bland annat på grund av antisemitismen i partiet.

Man kan tolka den här cirkusen som motiverad endast av viljan till mer pengar och talartid i parlamentet. I EFDD finns även en enstaka ledamot för Front national som uppenbarligen föredrar Nigel Farage framför Marine Le Pen. Nu har Marine Le Pen fått en avhoppad från Ukip så dött lopp mellan de extrema falangerna i parlamentet är väl dagsnoteringen (och så får vi börja räkna dagarna tills någon av grupperna rasar samman igen).

Korwin-Mikke avsattes som partiledare i januari 2015 och uteslöts ur KPN, vilket dock framför allt ska ha berott på att det avslöjades att han hade två utomäktenskapliga barn.

Se även: EU-Observer

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Marine Le Pen lanserar ny grupp i EU-parlamentet

  1. Pingback: Förstärkning av Marine Le Pens EU-grupp | Anna-Lena Lodenius

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s