Fler berömmer min senaste bok

Kan inte låta bli att berätta att jag fått fler positiva recensioner för min senaste bok ”Vi säger vad du tänker – högerpopulismen i Europa”. I går skrev Lars Linder i DN och kallade mig en av de bästa vägvisarna man kan få i den djungel som de högerpopulistiska partierna utgör. Han skriver också att det är ”oavbrutet intressant och mycket lärorikt alltihop” och kallar mitt sätt att skriva ”lättläst och levande”.

Från den stora tidningen till ett mycket mindre forum: Biblioteket i Kungsbacka har bjudit in mig att komma och föreläsa i vinter, och publicerar samtidigt en recension: ”Anna-Lena Lodenius är påläst och noggrann, ibland blir det kanske lite för detaljerat men det är en randanmärkning. Själva upplägget, att utan beröringsskräck försöka ta reda på vad de olika partierna står för, är värt en stor eloge.”

Jo, jag vet att Sydsvenskan publicerat den mest kritiska recensionen hittills, vilket någon var snabb att påpeka. Jag tycker den är obegripligt illvillig och slarvig (vissa direkta felaktigheter som att jag jämställer Syriza med Gyllene gryning). Dessutom en ganska omotiverad jämförelse med Heléne Lööws senaste bok som handlar om en helt annan typ av mycket våldsammare och extremare partier, och dessutom bara i Sverige. Det finns väl plats för oss båda, hoppas jag.

NYTT: Ser att Hanne Kjöller i DN gör något så ovanligt som att recensera en recension, nämligen Sydsvenskans. Hon drar paralleller med Knausgårds text häromveckan och talar om ytterligare ett exempel på att vi lever i cyklopernas tid.

FLER RECENSIONER: GöteborgsPosten uppskattar mest när jag letar mig ner i partiernas rötter och skildringen av försöken att samarbeta. Barometern i Kalmar skriver: ”Lodenius bok fungera som en ögonöppnare för dem som blundat eller inte velat förstå sig på framgångarna för de populistiska partierna. Lodenius ger nycklar till förståelse genom att sätta in partierna i en bredare politisk kontext.”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fler berömmer min senaste bok

 1. Anders Romelsjö skriver:

  Här kommer en annan positiv recension, från vänsterhåll. ”Vi säger vad du tänker. Högerpopulism i Europa” – gästblogginlägg på http://jinge.se

 2. bengt lindroth skriver:

  Har läst och gillat din bok om högerpopulismen i Europa. Har också läst recensionen i Sydsvenskan (som också tog upp Heléne Lööws senaste) med den förfärliga rubriken ”Två nyanser av brunt”. Har därtill noterat att när recensionen ifråga lagts ut på webben har rubriken ändrats till ”Populismens plåga”. Något skäms ändå Sydsvenskans kulturredaktion, kan man tro. Om detta är till någon tröst. Med vänlig hälsning Bengt Lindroth

  • annalenalod skriver:

   Verkar ha varit fler som reagerat över den recensionen. Kul att du gillade boken, det har ju faktiskt – om man ska vara ärlig – merparten av de som recenserat den gjort. Så känner mig inte särskilt nerslagen.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s