Positiva recensioner av min nya bok

9789173894838_200_vi-sager-vad-du-tanker_haftadNu börjar det ticka in recensioner av min bok ”Vi säger vad du tänker – högerpopulismen i Europa”. Torbjörn Elensky skriver uppskattande i Svenska Dagbladet: ”Anna-Lena Lodenius ger oss viktiga kunskaper och en nykter syn på förhållandena, som ger underlag för konstruktiva förhållningssätt till den radikala högerpopulismen. Jag hoppas att hon blir läst av många, inte minst bland journalister och beslutsfattare.”

Niclas Sennerteg skriver i Borås Tidning: ”Den är en brännande aktuell bok fylld av klarsynta iakttagelser kring detta svårfångade fenomen. För de som kämpar med att försöka förstå vad det är som egentligen händer är det här en utmärkt bok att börja med.”

Tidigare i veckan tog Daniel Erlandsson i ÖstgötaCorrespondenten  utgångspunkt i några av de frågor som väcktes av Knausgård om hur vi i Sverige hanterar SD i sin artikel i DN i helgen, och menade att det är ett tydligt exempel på att min bok är ”mycket angelägen” att läsa och landar just i det som händer runt omkring oss just nu.

Pär Fagerström i Dalarnas Tidningar och Arbetarbladet tycker att jag är oskarp i min ideologiska analys av partierna, huvudsakligen eftersom jag inte som Arnstad kallar dem fascister, men att boken har förtjänster i beskrivningarna och analyserna av hur verkligheten ser ut och i de konkreta iakttagelserna. Gustaf Berglund i Dalademokraten noterar att boken är rykande färsk med mycket aktuella händelser och kommentarer, men tycker den kanske är något faktatung och hade önskat sig bilder på de intervjuade för att inte röra ihop dem (hade inte varit omöjligt, jag fotograferade oftast vid dessa tillfällen och har presenterat en del foton här på bloggen).

Mest kritisk hittills är Petter Larsson som recenserat den för Aftonbladet. Han tycker boken är knepig och otillfredställande i sina slutsatser, framför allt att jag skriver att det inte fungerar längre att mobba ut SD och liknande partier, vi måste hitta andra förhållningssätt. Men han tycker också att den fyller igen en rad vita fläckar, t ex om EU-samarbetet och ”underskildrade” partier som Ukip och Alternativ für Deutchland, och att den med fördel kan användas som uppslagsbok.

Andra typer av texter. Bohuslänningen skriver om boken på sin ledarsida. Susanne Nyström tycker att partierna bör följa mitt råd och leverera mer, bättre och förnuftigare politik som ett svar på högerpopulisternas demagogi och känslor, ofta med avsaknad av ett konkret politiskt innehåll. Ska kanske också nämna att Dagens ETC skrev positivt om boken förra veckan och även intervjuade mig.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Positiva recensioner av min nya bok

  1. Kjs Windeskog skriver:

    Jag har ännu bara skummat igenom boken, men du tycks vara mer ytlig och kort än tidigare. Det verkar inte vara någon av dina bättre böcker tyvärr.

    • annalenalod skriver:

      I bokens inledning varvas centrala begrepp och förklaringar med reportageavsnitt. Sedan borrar jag mig rätt djupt ner i några utvalda partier. Så läs vidare! En faktatät sektion handlar om samarbete på Europa-nivå följt av genomgång av relationen mellan högerpopulistiska partier och Ryssland, det tycker jag själv är en av de intressantare kapitlen.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s