Ska vi hoppas på en ”Hänt i veckan” om SD?

nationellidgNationell Idag har gått in i en ny fas, vilket möjligen är värt några rader. För den som inte är bekant med tidningen kommer här en sammanfattning: Den startades av Nationaldemokraterna, ett parti som bildades 2001 av personer som då nyligen hade brutit sig ur Sverigedemokraterna som ansågs ha blivit för urvattnade och mesiga i sin iver att behaga större väljargrupper. Nationell Idag fick presstöd 2009, något som blev mycket omdebatterat och ifrågasatt. Stödet stoppades tillfälligt på grund av anklagelser om prenumerationsfusk, men sedan togs beslut om att tidningen skulle beviljas fortsatt stöd. Även internt förefaller det att ha varit en viss turbulens, tidningens chefredaktör Vavra Súk sparkades 2012 efter anklagelser om att ha förskingrat delar av tidningens kapital.

Nationaldemokraterna är nu på fallrepet, vare sig hemsidan eller Facebooksidan har uppdaterats sedan oktober. ND:s partiledare Marc Abramsson lämnade sin post som ordförande i tidningens styrelse redan förra året. Men en tidning som får så mycket pengar av staten kan förstås inte lägga ner. Nationell Idag framträder sedan en tid som ”obunden sverigedemokratisk”. Det lär finnas mycket att skriva om med tanke på det missnöje som pyr i olika hörn av SD mot bland annat toppstyrning, bristande intern demokrati etc. Kommer Nationell Idag att kunna spegla detta på ett intressant sätt, jag utgår från att de har många källor inom partiet? Eller blir tidningen snarare en kanal för svårbedömt skvaller från olika läger?

Det har såvitt jag vet bara existerat en enda tidning i Sverige som både sett sig som en del av den nationalistiska rörelsen i Sverige, och samtidigt velat skildra händelser och kommentera snett utifrån. Jag tänker på ett synnerligen anspråkslöst stencilerat blad, Aktinform, som gavs ut av fascisten Bengt Olov Ljungberg. Han hade ambitioner att täcka in hela den brokiga floran av småpartier som fanns fram till någon gång på 1980-talet, vilket väl är mer än Nationell Idag utlovat. Bengt Olov Ljungberg var medlem i Sveriges Nationella Förbund som dock klöv sig i många små bitar, en process han beskrev med yttersta precision. För oss som studerade miljöerna var hans tidning synnerligen läsvärd, och vi kallade den skämtsamt för ”Extremhögerns Hänt i veckan”.

SD har föga förvånande inte mottagit kursändringen för Nationell Idag med någon större entusiasm. Det beror säkert delvis på personerna bakom. Nuvarande chefredaktören för Nationell Idag Patrik Ehn var tidigare gruppledare för SD i Göteborgs kommun och Västra Götalands regionfullmäktige, men uteslöts ur SD i mars 2013. Före SD var han med i Centerpartiet, men på 1980- och i början av 90-talen var Ehn aktiv i nazistiska organisationer som Nordiska Rikspartiet, NRP, och Föreningen Sveriges Framtid. Enligt SD hade Ehn inte tillräckligt tagit avstånd från sitt förflutna, och även kört ett dubbelspel där han fortsatt ha vissa kontakter och framföra vissa åsikter som SD såg som kontroversiella. Inrikesredaktör är Jimmy Windeskog som uteslöts ur SD 2005 för att bl a ha kritiserat att en partikamrat hade ett adopterat utländskt barn, Windeskog har senare varit med i ND. 2011 gav han ut boken ”Non, je ne regrette rien – Ett decennium i Sverigedemokraternas ledning” som utan att vara något litterärt mästerverk ger en inblick i livet i SD innan det nationella genombrottet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.