SD vill ha mer gränskontroll

Skärpt gränskontrollen var ämnet för en debatt i riksdagen i tisdags, initiativtagare var SD och Kent Ekeroth inledde. Bakgrunden är att EU-kommissionen inlett en översyn av reglerna på begäran av Frankrike och Italien eftersom tusentals tunisiska flyktingar tagit sin in i EU via Italien och sedan fortsatt till Frankrike. Kent Ekeroth hävdade att öppna gränser gynnar brottslingar som vapen- och drogsmugglare, flyktingsmugglare och individer som sysslar med människohandel. Ta del av hela debatten i snabbprotokollet, eller läs sammanfattningen på Rapport.

SD fick förstås mothugg i detta av de övriga partierna som menade att frågan är långt mer komplicerad. Mycket av det som Ekeroth tog upp, till exempel vapensmuggling, sker från länder utanför EU och påverkas alltså inte av skärpta kontroller inom Schengen.

Socialdemokraternas Marie Granlund hyllade den fria rörligheten. Hon påminde också om att bara 25 000 av de totalt 1 miljon människor som är på flykt i norra Afrika tagit sig till EU. Resten har rört sig i regionen. Hon kritiserade också hur regeringen i andra länder, till exempel Danmark, ger efter för högerextremisternas krav i denna fråga:

Att vrida klockan tillbaka till en tid då Europa präglades av tydliga nationsgränser är inte rätt väg att gå. Vi måste ha en solidarisk flyktingpolitik och en stark yttre gräns, där alla blir rättvist bemötta och får pröva sin asylansökan. När man sedan är i Schengen måste det vara fri rörlighet. Allt annat måste bekämpas…Vi socialdemokrater kan aldrig ge efter för högerextrema partier som vill diktera hur den fria rörligheten ska se ut i Europa. Jag skulle gärna vilja att justitieministern kommenterade detta.

Hon gav även en känga till Alliansregeringens vankelmodiga inställning till frågan om gränsskydd. Tobias Billström har tyckt att det här är en bra åtgärd medan till exempel Maud Olofsson har framfört negativa uppfattningar. Marie Granlund efterlyste klara besked från justitieministern. Beatrice Ask meddelade att det inte var otänkbart att återinföra kontroll vid inre gränser mot en annan Schengenstat men att det måste göras med stor försiktighet och bara kan ses som ett absolut sista steg.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Sverigedemokraterna och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.