Förstärkning av Marine Le Pens EU-grupp

Marine Le Pens grupp i EU-parlamentet Europe of Nations and Freedom, ENF (se mitt tidigare blogginlägg) har förstärkts med ytterligare en ledamot. Det betyder att gruppen nu består av ledamöter från 8 länder, vilket förstås gör den snäppet stabilare (7 länder är minimum). Gruppen har nu 38 ledamöter, 25 är minimum (och enbart Front national har 24).

PRUNytillskottet Laurentiu Rebega från Rumänien satt tidigare i den socialdemokratiska gruppen och har tillhört det konservativa partiet,  som han nu lämnat för det nationalistiska partiet PRU (Partidului România Unită). Exakt varför Laurentiu Rebega lämnar ett mainstream-parti för en mycket marginellare position är oklart. Vissa rumänska debattörer kallar honom en opportunist som bara söker uppmärksamhet.

europarlamentare 2014Det har funnits rumäner tidigare i samarbetet mellan extremnationalistiska partier i EU. Efter att Rumänien kom med i EU inviterades Storrumänska partiet (Partidul România Mare, PRM) till en EU-grupp under ledning av Jean-Marie Le Pen (Identitet, Tradition och Självständighet, ITS, 2007). Men spänningarna inom gruppen, inte minst mellan de italienska och rumänska ledamöterna, blev snabbt så stora att gruppen rasade samman efter bara några månader. Bråken handlade bland annat om synen på de rumänska migranterna i Italien.

Sedan dess har det gått utför även med PRM som fick mindre än 1,5 procent av rösterna i det nationella valet 2012 (att jämföra med nästan var femte röst 2000). Partiet har inga platser vare sig i det nationella parlamentet eller i EU-parlamentet. Det är ett ofta förbisett faktum att det går dåligt för många nationalistiska partier i östra Europa, samtidigt som många liknande partier har framgång i väst-Europa. PRM grundades 1991 av Corneliu Vadim Tudor som fortfarande är den formella partiledaren (även om han trätt tillbaka och delvis lämnat över  till andra krafter). Tudor var känd som en slags hovpoet till  tidigare kommunistdiktatorn Nicolae Ceaușescu.

PRU verkar vara ett helt nytt parti, grundat hösten 2014 om google translate lotsat mig rätt i de rumänska artiklar jag hittat på nätet. Partiet har inte ens fått en egen sida på Wikipedia än. Grundare och partiledare är den tidigare socialdemokraten Bogdan Diaconu.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s