Något ruttet i Danmark

266x325-DF-en stemme+ (1)

Valannonsen sammanfattar DF:s viktigaste krav.

Ja jag vet, den rubriken har många använt förr. Kunde bara inte låta bli. Dansk folkeparti känns som vinnare, hur det än går. Kristian Thulesen Dahl sitter med alla trumf på hand i regeringsförhandlingarna med Venstre. Som ledare för största borgerliga parti kan han ställa krav på mer gränskontroller, en stramare attityd mot EU och ännu hårdare invandringspolitik (som om den inte redan dragits åt så det räcker i Danmark).

Han är extremt populär, två år i rad har han korats till landets dugligaste partiledare. Han leder ett parti som gick kraftigt framåt i valet förra veckan, och ska förhandla med en stukad extremt impopulär partiledare för liberala Venstre Lars Lokke Rasmussen. Antingen får DF igenom en mängd tuffa krav för att sitta i regering, eller så avvaktar de tills Venstreregeringen brakat ihop och steppar fram med krav på själva få leda förhandlingarna. Eller så blir det en röd-blå röra som också bara gynnar Dansk Folkeparti, åtminstone på sikt.

I samtliga fall sitter Dansk Folkeparti som vinnare. Jag skulle inte bli förvånad om Thulesen Dahl blir statsminister, om inte nu så senare.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Något ruttet i Danmark

  1. Kjs Windeskog skriver:

    Exakt vad är det som är ”ruttet”? Att väljarna vänder socialisterna ryggen när de inte levererar? Kanske man skall ge de socialistiska politikerna skulden för detta, och inte väljarna?

    Man kan ju dra detta längre. Vilka representerar dessa socialister idag? Europas största arbetarparti heter som du vet Loddan Front National. Hur behandlar man denna förändring? Ja generellt kallar man sina tidigare väljare för det ena och det andra, och tycks sedan förvånande när det inte hjälper.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s