Litterär återanvändning höjer schlagern

Melodifestivalen har väl inte gästats av en ”riktig författare” sedan Lars Forsell skaldade om ”dina bröst är som svalor som häckar”. Men ingen kan ha missat att Björn Ranelid deltar i årets final. Han framför dessutom sin egen text i tävlingen, och den är något av de egendomligaste jag hört i detta sammanhang.

Den kan enklast beskrivas som en slags litterär återanvändning, han sjunger att ”kvinnan är det första könet”, titeln på en av hans romaner från 2003, och citerar sina egna favoritfraser som ”att leva är att simma från stranden jag till stranden du i havet vi” och ”kärleken har världens största händer men den väger ingenting”. Lägg till ett antal sökta liknelser som ”kärleken är den första atombomben” och ”nu kommer kärleken, nu kommer soldaterna, nu kommer armén”. Här och där skjuter han in ett ”herregud” eller ett trosvisst ”ja så är det” vilket förstärker intrycket av väckelsemöte i schlagerfabriken. Bisarrt.

Till sin hjälp har Ranelid, icke att förglömma, Sara Li som till vardags är sångerska och servitris på Wallmans salonger. Detta verkar inte bara journalisterna ha svårt för att komma ihåg. Även Björn Ranelid ignorerade henne fullständigt när det stod klart att hans bidrag gått direkt till final.

Vi som brukade gå på numera nerlagda Klubb Sunkit som hyllar udda och mer eller mindre uppseendeväckande musik, gärna med folkliga kvaliteter, har tidigare sjungit och dansat till melodifestivallåtar som ”Symfonin” med Loa Falkman och ”I love Europe” med Christer Sjögren. Mirakel har alla förutsättningar att bli en klassiker av samma kaliber.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Litterär återanvändning höjer schlagern

 1. skaraborg76 skriver:

  Hoppas Ranelid vinner.

  För då kanske man tänker om och gör tävlingen mindre. Inte som idag, hela våren går åt att se och höra detta spektakel. Ja undertecknad som inte ens äger en TV tvingas ändå genom löpsedlar, IT och radio ta del av detta elände. En eller två tävlingar borde räcka.

  Däremot fyller den stora tävlingen en funktion. Det är ju enda gången hela Europa plus Israel gör något gemensamt. Och det är en nyttig påminnelse för alla som gillar EU att EU och Europa inte är samma sak!

  När Lordi vann slutade Carola att vråla. Och vi kan kanske med lite tur med Ranleids hjälp slippa en del festivalstrams i framtiden.

  Lite kul att Ranelid med sitt ”kärleksprat” retar så många.

 2. Skaraborg76 skriver:

  Trodde bara du hade koll på vitmaktmusik…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s