Franska Rivieran sedd genom Hollywoods ögon

Just hemkommen från några sköna dagar på franska Rivieran. Det kändes helt logiskt att omedelbart se om Alfred Hitchcocks ”Ta fast tjuven” som utspelar sig just i det område jag besökte. De flesta scenerna är visserligen filmade i Cannes som jag inte varit i sedan jag tågluffade på 1970-talet. Men landskapet är sig likt, vi bodde i Nice vars blomstermarknad är med i en viktig scen och biljakterna och utflykterna sker längs en kust med höga berg och vindlande vägar som känns välbekant efter vår busstur till Monaco.

”Ta fast tjuven” har hamnat lite i bakgrund av andra av Hitchcocks filmer men innehåller många av de klassiska elementen: ljuvliga filmstjärnor som Cary Grant och Grace Kelly (som väl antagligen träffade prins Rainier i samband med inspelningen, åtminstone blev detta hennes sista Hollywoodfilm), snyggt foto, tät intrig och inte minst en hel del humoristiska vändningar. Den når inte riktigt upp till Vertigo och andra av de riktiga klassikerna, men även en mellanfilm av Hitchcock är så mycket bättre än det mesta.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s