Isprinsessan och nazismen

Apropå Sonja Henie, som jag nyligen bloggade om (se här), så är hon ytterligare en artist som anklagats för samröre med nazisterna. Sonja Henie var, till skillnad mot till exempel Zarah Leander, bosatt i Hollywood och besökte Nazi-Tyskland bara på turnéer. Men det sätt hon agerade på då var illa nog, menade många.

Hon uppträdde i Nazi-Tyskland redan under sin karriär som konståkare i tävlingssammanhang, alltså innan hon blev professionell. Sonja Henie med sitt blonda hår och sitt nordiska utseende blev snabbt en favorit bland de höga nazistledarna. Men riktigt kontroversiellt blev detta först när Henie sågs utföra en nazisthälsning inför Adolf Hitler vid en utställning i Berlin strax innan vinterolympiaden 1936, något som uppmärksammades stort inte minst av den norska pressen.

Vid olympiaden i Garmisch-Partenkirchen gick hon med på att äta lunch med Hitler. Den tyske ledaren överlämnade vid detta tillfälle ett foto med hans egen autograf och en lång dedikation. Tydligen behöll Sonja Henie kontakterna med vissa nazister även efter att hon inlett sin filmkarriär. Hon skötte personligen kontakterna med Joseph Goebbels så att hennes debut på filmduken, ”One in a million”, kunde visas även i Tyskland.

De goda relationerna med nazisterna var förmodligen en anledning till att Henies ägodelar inte konfiskerades eller förstördes vid den tyska ockupationen av Norge 1941. Men ungefär vid den tiden blev Henie amerikansk medborgare och därefter stödde hon offentligt de amerikanska insatserna i kriget. Däremot uttryckte hon aldrig några positiva åsikter om den norska motståndsrörelsen och hon gjorde heller aldrig några uttalanden mot nazismen som ideologi.

Trots norrmännens stora misstänksamhet, hon sågs självklart som en Quisling, lyckades hon vända opinionen. Under 1950-talet turnerade hon med Holiday on Ice flera gånger i sitt hemland och togs då emot med öppna armar.

Källor, förutom Wikipedia även Imdb, Dan Simmons, The Jewish Daily Forward, Pictures Celebrities.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Isprinsessan och nazismen

  1. Pingback: Film om norska isprinsessan i TV | Anna-Lena Lodenius

Kommentarer är stängda.