Även kungen har nazister i släkten

Det har talats mycket om att drottning Silvias far hade förbindelser med nazisterna i Tyskland. Men det finns ju inslag av nazism även i kungens familj. Ikväll visade Viasat History en brittisk film från 2009 om Karl Edvard av Sachsen-Coburg, kungens morfar, som var nazist och ledare för det tyska Röda korset bland annat under eutanasiprogrammet. För detta dömdes han efter kriget och satt av några år i fängelse.

Genom sin far prins Albert hade Karl Edvard, som hörde till det brittiska kungahuset, en relation till det tyska hertigdömet Sachsen-Coburg. När han bara var 16 år dog en äldre släkting som regerat där utan manliga arvingar och Karl Edvard tvingades ta över. Redan under det första världskriget hamnade han i konflikt mellan sina två länder. Han gick så småningom med i nazistpartiet och utvecklade en speciell relation till Adolf Hitler. Även i förhören efter kriget vidhöll han  att nationalsocialismen var en ”underbar idé”. Vore intressant att veta mer om vilken relation kungens mor Sibylla hade till sin far, filmen avhandlade inte alls hans relationer  till svenska kungahuset.

För den som har Viasat History visas filmen även den 5 september kl 02.00 och 10.00. Den som inte har Viasat History kan pröva You Tube, är osäker på om hela filmen ligger ute men här är i alla fall början. Se även DN:s artikel i samband med att dokumentären visades första gången i Sverige.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.