Med Stalin i Värnamo

Magnus Utvik är för många säkert mest känd som litteraturrecensent i SVT:s morgonprogram. Han har också gett ut ett antal diktsamlingar och romaner. Den senaste romanen handlar om tre tonår i en kommunistisk sekt.

Resultatet är både underhållande och tragiskt. Man förundras som läsare över att en världsfrånvänd ledare för en krets bestående bara av ett fyrtiotal personer kan ha ett sådant grepp över människor. I lilla Värnamo är de i stort sett två medlemmar, och fler blir de inte trots att de till och med öppnar ett bokcaféet.

Magnus Utviks roman, som har klart självbiografiska inslag, berättar något om lockelsen med att ingå i en krets där medlemmarna tror sig veta vad som är rätt och fel och har ett svar på varje fråga. Men också om rädslan att svika och kritisera som fortfarande, efter så många år, verkar prägla de som var med. Det här kunde ha gällt en sekt med en helt annan politisk eller religiös inriktning.

Tips: Per Ragnar läste två korta sekvenser vid releasefesten. Det gjorde han alldeles utmärkt och på ett sätt som lyfte de emellanåt rent absurda dialogerna. Han har även läst in E-boken.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized, vänsterextremister och märktes , . Bokmärk permalänken.