Film om norska isprinsessan i TV

I veckan sändes en dokumentär från 2007 i SVT om den norska isprinsessan Sonja Henie som jag tidigare skrivit om: se ”Isprinsessan och nazismen” och ”Som Esther Williams, fast på is” (där ni bland annat kan se en oerhört maffig isshow inspirerad av Carmen Miranda).

Dokumentären inriktas väldigt mycket på Sonjas bitvis sorgesamma liv med överkrav, dominanta föräldrar och oförmågan att hitta kärleken och skaffa familj och barn. Jag tycker den tar väldigt mycket hennes parti och tar alldeles för lätt på hennes flirt med nazismen. Lite snålt också med scener ur hennes filmer.

Tyvärr går det inte att få tag i särskilt många av hennes filmer på DVD. Vilket väl också hänger samman med att filmerna i sig oftast inte är mycket att ha, det är scenerna på is man vill åt. ”It´s a pleasure” är värd ett köpt framför allt för den överdådiga slutscenen som jag talade om tidigare i inlägget. ”Sun Valley Serenade” är egentligen en bättre film med en knasig historia om att Sonja Henie är ett förvirrat något överårigt flyktingbarn från Norge som adopteras av ett jazzband i ett försök att vinna sympatier. Glenn Millers orkester medverkar, vilket förstås är en bonus. Verkar just nu bara finnas som VHS.

Dokumentären finns på SVT Play till 28 april för den som missat den på TV, annars kan man köpa den på Amazon som jag gjorde.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s