Militanta antimuslimer möts i Danmark 

 

 

 

 

 

 

I morgon hålls en demonstration i danska Århus mot islam. Det är English Defence League, EDL, som hoppas på att forma en europeisk antimuslimsk motståndsrörelse. Alltså en mer enad form av counterjihad som hittills varit ett fenomen som oftast haft sitt starkaste fäste i sociala medier och på nätet.

Något annorlunda ser det ut i Storbritannien där English Defence League uppges ha tusentals medlemmar. Organisationen säger sig förespråka fredliga metoder, vilket motsägs av antalet företrädare som dömts för våldsbrott. Påfallande många har också andra domar på sig, t ex  för narkotikabrott. ( Se Expressen1 och Expressen2). Demonstrationer anordnas ibland i anslutning till fotbollsmatcher där det finns risk för sammandrabbningar, en hel del av EDL:s medlemmar har anknytning till fotbollshuliganism.

EDL och liknande organisationer lockar bl a före detta nazister, i Storbritannien även avhoppare från  det högerextrema partiet British National Party. Men trots detta finns en öppenhet för deltagare från andra länder, kulturer och religioner. Även till exempel antimuslimska judar och svarta välkomnas, onekligen en ny inriktning av hatiska subkulturer.

Det finns filialer till EDL i ett flertal länder, men oftast små med låg aktivitetsnivå. Danmark har ju varit något av ett föregångsland i angrepp på islam, minns Muhammedteckningarna i Jyllandsposten och det stora genomslag som Dansk Folkeparti haft med sin antimuslimska retorik. Möjligen är det därför EDL satsar på Danmark för detta första viktiga möte. Men Danish Defence League, DDL, verkar inte vara vid någon vidare vigör för tillfället.

Organisationen splittrades i januari (se Expo) och EDL gav sitt stöd till utbrytargruppen. Den nye talespersonen för denna avpolleterades efter tid efter att ha gjort sig skyldig till ett våldsbrott. Nu tycks även efterträdaren till denna ha hamnat i onåd. Nog går det att se paralleller till splittringarna i den kommunistiska rörelse under de första decennierna när Moskva konsekvent alltid stödde den rättrogna utbrytargruppen, vilket ofta var den med minst folklig förankring och färre medlemmar.

Trots allt kan det bli en hel del som sluter upp från andra länder i morgon, t ex Norge, Österrike och Sverige. Swedish Defence League består av en liten krets i Mellansverige varav flera är dömda för vålds- och narkotikabrott i likhet med i EDL. Gruppen gör reklam för demonstrationen i morgon på Facebook. Enligt Sydsvenskan är den danska polisen framför allt oroad över väntade sammandrabbningar med politiska motståndare.

Se även: Expressen om morgondagens möte, mer om Anders Behring Breiviks relation till EDL i Uppdrag granskningMedievärlden.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Militanta antimuslimer möts i Danmark

 1. NN skriver:

  Undrar om Hitler och Himmler skrattar eller gråter uppe i Wallhalla. (Eller var tror ni de gubbarna hamnade?) H & H hade sympatiser för islam som religion. Och båda var minst sagt negativa till kristendomen.

  Rent allmänt så verkar det gå en skiljelinje mellan de högerextrema i Europa.
  De tradtionella nationalsocialisterna verkar vara delvis pro-muslimska. Mendan de mjukare som SD, ND och allt vad dom heter är hatiska mot islam. Inte bara mot de muslimer sim finns i Europa utan även mot att det finns muslimer överhuvudtaget.

  Det finns massor med invandrare som kommer från buddistiska och hinduiska länder men om dom talar man inte alls. Men de religionerna är ju mer väsenskilda kristendomen än vad islam är.

  Vad gör alla muslimtuggare om det blir populärt hos muslimer att konvertera?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s