Vilken roll spelar extremhögern i Ukraina?

VAM_(Vitt_Ariskt_Motstånd)

Vitt Ariskt Motstånd, VAM.

Iдея_Nації

Svobodas första partilogga.

Protesterna i Ukraina har satt fokus på landets extremhöger. Svoboda är ett parti som fick runt 10 procent av rösterna i senaste valet och nu sitter med fyra platser i den interimistiska regeringen (fram till valet i maj). Partiets tidigare namn anspelade  tydligt på nationalsocialismen (Social National Party of Ukraine, SNPU). Tidigare användes även en varghake i partiemblemet, en symbol som ofta förknippats med nazism, jämför exempelvis med svenska Vitt Ariskt Motstånd – se ovan.

svoboda

Svobodas nuvarande symbol.

Svoboda, som numera har en symbol i klassiska svenska färger, var tidigare bara öppet för personer med etnisk ukrainskt ursprung, det accepterade inte ateister (!) och f d medlemmar i kommunistpartiet. Medlemmarna bestod framför allt av skinheads och fotbollshuliganer.

Nuvarande ledaren Oleh Tyahnybok tillträdde 2004, och utmärkte sig visserligen tidigt genom antisemitiska och rasistiska uttalanden. Men han har också kämpat för att ge partiet en mer legal plattform och för att bli kvitt de mer våldsamma elementen. Idag hittar man snarare de rasistiska skinnskallarna i “Pravy Sektor” (kan översättas ungefär till högerblocket) som också uppmärksammats en hel del på sistone.

Vilken roll extremhögern har i protesterna förefaller svårbedömt och experterna är oense. Det finns ett antal antifascistiska debattörer i Ukraina som länge tyckt att omvärlden undervärderar landets extremhögern. Nu verkar en del snarare tycka att omvärlden övervärderar extremhögerns delaktighet i och betydelse för protesterna. Några debattörer påpekar att det ligger i Rysslands intresse att skilda protesterna som en yttring av ultranationalism och högerextremism.

Det är tänkbart att extremhögern försöker kidnappa situationen och använda den för egna syften. Situationen är hur som helst alldeles för allvarlig för att försöka sig på några enkla förklaringar, och möjligen är det också för tidigt att våga sig på någon slags bedömning. (Jag har bland annat studerat artiklar av Cas Mudde, nestor inom högerpopulism, som refererar bl a till Anton Shekhovtsov och den tyske Ukrainaexperten Andreas Umland). Som svensk kan man i alla fall konstatera att Svenskarnas parti  engagerat sig och startat ”Svenska Ukrainafrivilliga”.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vilken roll spelar extremhögern i Ukraina?

  1. Bengt Rur skriver:

    Blått och gult är Ukrainas gamla färger, treudden är en gammal symbol för det ukrainska folket. Nu ofta tolkad genom de tre fingrarna.

    Den ukrainska divisionen hos Waffen-SS hade ett lejon med tre kronor på soldaternas uniformer liksom på sina fordon. Treudden användes av den – med tyskarna samverkande – ukrainska befrielsearmén VUU.

    Varghaken förekom ju lite varstans inom den nazistiska ariska mytologin. Den motoriserade holländska Waffen-SS divisionen Nederland hade varghaken som kännetecken på uniformen. Något som naturligtvis inte utesluter ett bruk också bland ukrainska nationalister.

  2. Alve Bodén skriver:

    Välkommen ut ur tidsmaskinen! Hur var 2013?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s