Nya nazistgrupper – men blir nazisterna verkligen fler?

Enligt en mätning i Expo, som bekräftas av Säkerhetspolisen, växer antalet nazistgrupper i landet. De senaste två åren har Sverige fått 17 nya nazistgrupper, totalt finns drygt 30 mer eller mindre aktiva nazistgrupper i landet. De kallar sig oberoende och fria men är ofta löst kopplade till lösa nätverk som Info-14 och Nordiska Förbundet. (Se även Svenska Dagbladet)

Jag noterar att Anders Svensson är skeptisk till att det verkligen rör sig om en reell ökning, och för en gångs skull är vi faktiskt överens. Sådana här smågrupper kommer och går och är extremt beroende av en eller ett par personer som sedan flyttar, får jobb eller familj. Alternativt degar ner sig i missbruk, kroppsbyggande, glider över i något HA-liknande gäng eller rentav övergår till renodlad kriminalitet utan politiska förtecken.

Min bild är att nazismen varit ganska konstant i Sverige i många år, tillfälligheter avgör om de syns utåt som medelålder, kvaliteten på organisatörerna samt om de kan hålla så sams inbördes att det går att få ihop bredare manifestationer som märks. Det ökningen av grupper antyder är att det kan vara en fas av nyrekrytering just nu, att leden fylls på. Vilket förstås är oroväckande. Men vi vet ju inte om de gamla fortsätter att engagera sig, det kan ju vara så att de troppar av i samma takt som det kommer in nytt folk. Även koncentrationen på ”fria grupper” som väljer nätverksformen märktes redan på 80-talet. (Bilden föreställer NSF och togs vid Folkets marsch häromåret)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Expo, Info 14, nazism, Nordiska Förbundet, Säpo. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Nya nazistgrupper – men blir nazisterna verkligen fler?

 1. Anonymous skriver:

  Nazisterna är möjligtvis mindre.Men identitära rörelsen ökar och blir större. Bara titta på Motstand.nu, där flera nya grupper har dykt upp och det rör sig knappast om ett par personer i varje, utan i många av grupperna är det stora summor med aktivister.Och som Alex sa, man kan inte kalla identitärer för nazister, då identitärerna ställer sig emot nationalsocialistiska idelogin.

 2. Greger skriver:

  Tycks ju stämma mycket väl med NSF:s egen (elitistiska) ideologi.

 3. Det låter ju oroväckande i så fall. Men vi kan väl i så fall vara överens om, om vi är överens om något ö h t, att det viktiga inte alltid är antalet utan kalibern på de som deltar.

 4. Det kanske stämmer att den svenska nazirörelsen är svagare än på länge, men om detta stämmer så får man nog säga samtidigt att den är betydligt mer aktiv än på länge.

 5. Greger skriver:

  Hursomhelst så förefaller åtminstone NSF: internetsajt ”Den Svenske” att var särdeles pigg. Skenet bedrar?

 6. Alex skriver:

  De har knappast blivit fler, snarare färre. Däremot har de ju startats massa halvt fristående lokalgrupper knutna till NF eller Info14, men att räkna dem är ju att räkna varje ”motståndsnäste” eller NSF-avdelning som en egen nazistgrupp.Sen är det tveksamt om man kan kalla identitärerna kring NF för nazister, även om de har många beröringspunkter med nazisterna. Jag tror hur som helst att den svenska nazirörelsen idag är svagare än på mycket länge.

 7. Anonymous skriver:

  Med kommentaren till ditt eget inlägg visar du verkligen att du inte kan någonting. Lägg ner.

 8. Nu stämmer det säkert att det är 17nya nazistgrupper i landet. Så jag är inte ute efter att misskreditera undersökningen. Det jag tänkte var mer om det handlar om en reellt ökning. Samt, om jag får fundera vidare, vad man kategoriserar som en nazistgrupp. Ibland kan det säkert röra sig om några killar som försöker verka häftiga genom att använda hakkors men som är rätt harmlösa på det hela taget, i andra fall om något betydligt värre.

 9. Det säger väl sig självt att man inte kan lita på Expo, i detta fall heller.Skulle Expo ge en rättvis bild så skulle det ju bara bli för tydligt att man bara jagar ett nazistiskt spöke som inte finns med sin Se-Och-Hör-journalistik.

 10. Henrik Ufjuj skriver:

  som kommunistpartierna förökar de sig genom delning. fler, men färre…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s