Davids seger mot Goliat

– Varje gång jag passerar en flygplats, nu senast i London efter semestern, hålls jag kvar två-tre timmar trots att jag är avförd från listan. Vi brukar skämtsamt säga att det är slags mobilt fängelse, berättar Abdirisak Aden, en av de från början tre svenska somalier som haft sina ekonomiska tillgångar låsta i flera år eftersom han på oklara grunder hamnade på en lista över terroristmisstänkta som sammanställdes av FN:s säkerhetsråd efter 11 september 2001 (Svenska Dagbladet).

Nu har EU:s domstol underkänt sanktionerna mot det somaliska banknätverket Al Barakaat där Aden hade sina tillgångar. Ett förvånande och glädjande besked som går emot domen i första instansen 2005. Den nya domen slår fast att EU inte får använda FN-beslut på det här sättet. Skyddet mot de mänskliga rättigheterna slås fast i EU:s grundlagar, de som drabbas måste informeras om varför och få rätt att yttra sig.

Al Baraakat företräddes av två svenska advokater, på andra sidan skranket stod ett massivt uppbåd av EU:s institutioner och länder. Att EG-domstolen väljer att stå på Davids sida mot Goliat i det här fallet är glädjande.

Abdirisak Aden säger till TT (citeras i DN).
– Vi har gång på gång sagt att vi har utsatts för ett rättsövergrepp, och domen bekräftar detta. Men gladast av alla ska EU:s medborgare vara. Detta visar att vi fortfarande lever i en rättsstat.

Bloggar:Farmorgun i Norrtälje (jag har en fastergun i Norrtälje, lustigt sammanträffande!), I Hell-mans värld, Stefan Olsson, Svensson,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Al Barakaat, EU-domstolen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Davids seger mot Goliat

  1. Kul!Har inte varit inne på din blogg tidigare, men kollade nu och den verkar intressant.

  2. Helena Duroj skriver:

    hej, har länkat din blogg. även jag skriver ofta antirasistiska inlägg. mvh / hd

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s