Palme angav svenska vänsterextremister till CIA

Nyheten om att Olof Palme (DN igår) rapporterade om svenska vänsteraktivister för CIA verkar inte skapa någon större debatt. Det handlar om en tid som är över, om det Kalla krigets dagar. Få minns hur det var. Bilden av Olof Palme har nog också förbleknat, inte minst många yngre minns inte så mycket vem han var, mer att han dog och hur. (Vilket i sig är sorgligt, delar av hans gärning är helt klart värda att tala om i tider av ideologisk utarmning och politisk professionalisering.)

Det känns väl egentligen inte som någon nyhet att Sverige samarbetat med CIA och Nato. Vi har alltid varit en del av västblocket, ryssarna har aldrig trott på vår neutralitet. Konstigt egentligen att den bilden ändå levde så stark. Det måste ha funnits massor av sådana här kontakter med svenska makthavare, nya avslöjanden lär följa. Palmes kritik mot USA:s krig i Vietnam har många hört talas om. Men han hade också en djupt rotad avsky mot kommunismen som grundlades redan i unga år.

Det jag reagerar över är främst några detaljer. De som Olof Palme angav var flera personer i Clarté, bl a advokaten Hans Göran Franck. Clarté var verkligen ingen särskilt extrem organisation. Det fanns andra betydligt värre. Clarté var väl på det hela taget en rätt hedervärd företeelse, är min bild. Det här hände redan 1950, samma år som Palme gick med i socialdemokraterna. Franck gick f ö också senare med i socialdemokraterna och var en tid även påtänkt som justitieminister.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Detta inlägg publicerades i CIA, Clarté, Hans Göran Franck, Olof Palme. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Palme angav svenska vänsterextremister till CIA

 1. hassisen kone skriver:

  clarte var ett gäng över- och medelklassare. inte ett gäng buttra och slitna gruv- eller hamnarbetare. man kanske bara anger dem man känner till, ur sin egen sociala miljö ?

 2. Gugge skriver:

  Tror mig minnas att det handlade om en studentkongress i Prag. De svenska kommunistiska studenterna blev upprymda, tjoade med och skrek i takt Stalin, Stalin, Stalin. CIA hade naturligtvis sina ögon på den här ”kongressen”. Och ville väl veta mer, om svenskarna kanske?Palme var också som ung en övertygad antikommunist. Kanske såg han försonligare på Sovjet några årtionden efter Stalins död 1953. Sovjets agressivitet tonades ner, liksom även dess förmåga att angripa. Man hade fullt sjå med att hålla sina satelliter i styr.Praghändelserna ledde till en offentlig polemik, bl.a. i stockholmsstudenternas organ Gaudeamus.

 3. Alltså – jag tycker inte att det är särskilt bra att någon enda person anger svenska medborgare för CIA.Men om han nu gjorde det, och kom ihåg att han var ung och just hade gått med i socialdemokraterna, så kan jag tycka att det måste ha funnits mer graverande personer och organisationer att rapportera om. Men jag antar att det handlade om en direkt fråga, en konferens som han deltagit i i Prag om jag minns rätt vad som stod i artikeln.

 4. zla skriver:

  alltså jag förstår inte, å ena sidan angav palme svenska vänsterextremister, men exemplet du tar upp är clarté, som alltså är hedervärda… menar du att åsiktsregistrering å ena sidan är bra, men å andra sidan så var det synd att palme skulle ange clartéister?och du använder alltså konsekvent benämningen vänsterextremister på samtliga. jag trodde att det i dina ögon var ett negativt laddat ord, det är det i mina i alla fall..om du nu kommer med något försvar som ”att det bara var en reflektion” måste jag säga att det är vekt.

 5. Gugge skriver:

  Clarté har över tiden företrätt skilda uppfattningar. Dock alltid, alltid har man troget och träget stått till vänster.Till en början ville Clarté främst vara en fredsfrämjande rörelse, startade som ett svar på Första Världskrigets grymheter. Initiativtagaren Henri Barbusse avled plötsligt under resa i Sovjetunionen år 1935. Rätt snart kom clartéisterna att uppfatta sig själva som socialister i första hand, som fredsivrare i andra. Man ansåg nog att de båda punkterna (fred och socialism) hörde nära samman.Clarté betydde något under perioden 1919 – 1939.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s