"ÖB – The Movie" väcker irritation i försvaret

”En dag i ledarens liv” heter en film som Nordiska Rikspartiets ledare Göran Assar Oredsson gjorde på 70-talet för att hans anhängare skulle få en inblick i partiledarens vedermödor med att gå till posten, dra kopior av partitidningen och ordna glesa parader i mellansvenska städer med obefintligt intresse för en ny führer. Att döma av det klipp ur filmen som DN lagt ut på sin webb (man får scrolla en bit ner på sidan) påminner den rätt mycket om den film som försvaret skickade ut till sina anställda i julklapp. ÖB Håkan Syrén hugger ved, sitter mot en röd stugvägg och berättar om hur viktigt det är med fred, knappar på datorn och samtalar stelt med andra män med militära gradbeteckningar.

I stället för lax, choklad eller badlakan med försvarets emblem fick försvarets anställda en 57 minuter lång film om läget i försvaret i brevlådan. Som garanterat många valde att titta på i stället för Kalle Anka och intervjun med kungafamiljen i helgerna (inte). Kostnad för kalaset är 3,7 miljoner. I en organisation med stenhårda sparbeting. Internt går den numera under namnet ”ÖB – The Movie!”.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i ÖB, försvaret, Håkan Syrén. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till "ÖB – The Movie" väcker irritation i försvaret

  1. zla skriver:

    ja det hoppas jag också så klart 🙂 .. men med eu:s utveckling och hur debatten har vänt hitills i sverige så är vissa delar inte helt otroliga. kanske till och med troliga. då menar jag alltså från att sverige har varit neutralt till att sverige förväntas ställa upp med trupp, och helt plötsligt är vi inte neutrala längre…. nordic battle group osv. konstigt att det inte har varit någon debatt kring detta faktist.

  2. trist framtidsprognos, hoppas du har fel. men det låter ju lite bestickande..

  3. zla skriver:

    i framtiden kanske försvaret blir en ännu större kopia av nordiska rikspartiet när de kanske ska göras om till en frivilligförsvar. så kommer alla vapenkåta och våldsfixerade killar och tjejer lära sig skjuta maskingevär och försvaret isoleras ännu mer från det samhälle det ska försvara. kan tänka mig att frihetsliberalerna kommer argumentera för nazisternas rätt att ingå i det nya försvaret. ”varför ska de som gillar att skjuta inte få göra det? var person på sin plats. det handlar om ett försvar, inte om en hippierörelse.”

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s