Grattis Magnus!

Noterar att Magnus Sandelin nominerats till pris av tidningen Nöjesguidens Göteborgsedition för sin bok ”Extremister”. Jag citerar ur motiveringen:

”Det krävs mod och integritet att ifrågasätta mediebilden av autonom vänsterextremism som en i grund och botten god kraft som inte går att jämföra med politiska ideologier som fascism och nazism. Journalisten Anna-Lena Lodenius försökte häromåret och blev mer eller mindre lynchad på kultursidorna. Magnus Sandelin blev ihjältigen i stället. Ändå är Extremister ett av de här årets mest läsvärda – och provocerande – reportage som framför allt lever på Sandelins enastående skickliga berättande. Nöjesguiden kan bara lyfta på hatten och gratulera till en journalistisk bragd.”

Någon gång i januari meddelas vilka som fått Nöjesguidens priser. Mer information kring recensioner och annat som rör boken hittar man på Magnus Sandelins hemsida.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Extremister, magnus sandelin, Nöjesguiden. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Grattis Magnus!

 1. Hektor skriver:

  Anonym anslår en överlägsen, nedlåtande och fräck ton.

 2. Anonymous skriver:

  Har jag missat något? Kanske man kunde få ett exempel på hur massmedia skulle framställa autonoma i positiva ordalag. Den uppfattningen jag fått av det jag läst är att övergödda medelklass journalister sitter och spyr galla över dem. Ni verkar vara lite som sådana där galna konspirationsteoretiker, vilket ju i och för sig kan vara ganska underhållande.

 3. z999 skriver:

  Zla:””vanligt förekommande är nationalism, starka auktoriteter och totalitära system, militarism, antiintellektualism, antikommunism, kollektivism, korporativism, populism och motstånd mot ekonomisk och politisk liberalism.””Jag anser att han skapar starka auktoriteter genom att gynna de rika på det sätt han gjort samt prioriterat de rikaste i samhället på bekostnad av militär och polis, men även på bekostnad av svaga grupper.Neddragningar av bidrag applåderas av de som har arbete och som är friska, trots att de inte tillhör den samhällsgrupp som gynnas mest av alliansens politik. Detta skapar en motsättning mellan medelklass och underklass, samma fenomen som uppstod i Pinochets Chile när militärdiktaturen bestämde.Om man tar fascimens filosofi mycket förenklad så anses den vara den starkes rätt att dominera den svage (vi talar om ekonomi alltså, inte muskelstyrka).”När reinfeld således vänder sig från de grupper du tar upp vänder han sig ifrån fascistoida tendenser och blir mer renodlat liberal.”Det är det intryck han själv vill ge, men jag anser inte att han är liberal när han så fullständigt är inriktad på de ekonomiskt starkaste i samhället. Men jag håller med om att mitt omdöme inte grundar sig på någon objektiv analys utan väldigt mycket på personlig känsla.”Jag är inte socialdemokrat så jag menar inte på att de skulle lösa problemet. De har tappat tilltron till social ingenjörskonst. EU kan väl delvis sägas ligga till grund för detta.”Ja, det kan man väl lugnt påstå.Jag lägger också ner den här diskussionen, väl mött.

 4. zla skriver:

  Ok du måste också läsa vad fascism och feodalism innebär.

 5. zla skriver:

  Fascism ur Wikipedia:”vanligt förekommande är nationalism, starka auktoriteter och totalitära system, militarism, antiintellektualism, antikommunism, kollektivism, korporativism, populism och motstånd mot ekonomisk och politisk liberalism.”När reinfeld således vänder sig från de grupper du tar upp vänder han sig ifrån fascistoida tendenser och blir mer renodlat liberal.Jag är inte socialdemokrat så jag menar inte på att de skulle lösa problemet. De har tappat tilltron till social ingenjörskonst. EU kan väl delvis sägas ligga till grund för detta. För att svara på de internationaliserade storföretagen måste arbetarklassen knyta internationella kontakter och svara solidariskt för varandra. ett exempel i sverige där en sådan lösning var möjlig var Trollhättan – Rüsselheim. De nationella regeringarna bjöd dock över varandra för att GM skulle stanna och förstörde möjligheterna till internationell solidaritet.AFA brukar synas under EU-toppmöten där de dels försöker ”globalisera underifrån” och också stoppa toppmötena som alltså är odemokratiska.Ser du vad konstigt det blir när du citerar som du gör. Nu lägger jag alltså ned.

 6. z999 skriver:

  Zla:”även om jag inte direkt håller med i din beskrivning av reinfeld som fascistoid så kan jag hålla med i övrigt,” Fascistoid är ju ett ganska luddigt begrepp. Jag anser att han är den sämsta partiledaren som moderaterna har haft någonsin och han till och med sviker egna väljargrupper. Klassiska moderata väljargrupper har tidigare varit militärer, poliser och folk inom rättsväsendet som har velat ha hårdare tag mot kriminella. Dessa grupper har reinfeldt kört över och vänt sig enbart mot storföretagen som agerar globalt. ”kapitalismen skapar klassklyftor och reinfeld är värre än sossarna.”Ja, fast sossarnas socialism är ingen garanti för att minska klassklyftorna. Jag tror på en mer nationell politik där arbetarna inte konkurrerar lönemässigt med arbetare i andra länder. Med nuvarande utveckling kommer vi att få en grupp globala företag som bara flyttar verksamheten till det land som har arbetare med lägst krav på lön och arbetsmiljö och vad politikerna i rosenbad säger kommer till slut inte att ha någon större betydelse. ”sedan är jag tveksam till om ohämmad kapitalism leder till feodalism,” Jag syftar på när de som redan är rika börjar bekämpa andra som vill bli rika med ojusta medel från ett tryggt monopol. med ojusta medel menas när till exempel microsoft köper in svindyra advokater för att sänka konkurrenter som aldrig kan köpa in samma typ av jurister.”snarare kanske imperialism och senare till fascism eller socialism, om man ska tro på revolutionsteorier.”Det kan väl ha en viss grund anser jag.”sedan är väl inte afa den idealiska formen för kamp mot den parlamentariska högern..”I början av industrialismen så bekämpade arbetare i Sverige strejkbrytare och bolagshögern med metoder som i alla fall kan jämföras med afa. Afa var väl med i kravallerna i Götegorg och då var väl udden rikatd mot kapitalism?

 7. zla skriver:

  även om jag inte direkt håller med i din beskrivning av reinfeld som fascistoid så kan jag hålla med i övrigt, kapitalismen skapar klassklyftor och reinfeld är värre än sossarna. sedan är jag tveksam till om ohämmad kapitalism leder till feodalism, snarare kanske imperialism och senare till fascism eller socialism, om man ska tro på revolutionsteorier.sedan är väl inte afa den idealiska formen för kamp mot den parlamentariska högern..

 8. z999 skriver:

  Zla, tackar för din beskrivning av hur du ser på nazismen och nazisterna och salemvåldet.”för det första: när du citerar på sättet som du gör, delar du upp diskussionen i många smådiskussioner som gör det väldigt rörigt att hänga med, om jag skulle svara på varje sådan, istället för i en sammanhängande text.”Jag förstår. Men nu la du en sammanhängande text här som väl beskriver hur du ser på det (att jag sedan får hjärnblödning av ilska när jag läser den kan inte hjälpas :-)). Vad jag reagerar mot är att moderaterna kommer undan sitt ansvar alldeles för lätt, det är väl ändå deras politik som skapar människor som far illa? Moderaterna vill ju gärna ge sken av att de har samma människosyn som afa och annan vänster har, det var väl speciellt tydligt i senaste valet? I skymundan av eran kamp så har driver moderaterna en politik som liknar den som Pinochet drev i Chile på 70 och 80-talet, han skapade en medelklass med folk som jobbar och har det hyffsat ställt och skapar sedan motsättningar mellan medelklassen och underklassen. På det sättet fick han ett visst folkligt stöd för att trycka ner underklassen rejält i skorna.Jag tror att afa tappar en hel del på att tyngdpunkten enbart ligger mot nazismen medans ganska fascistoida människor som Reinfeldt (inte fascist alltså, men fascistoid) tryggt kan nattvandra i Danderyd med sex livvakter och framstå som folklig. Afa ska ju vara en motpol mot fascism och har en sådan historisk bakgrund (jag menar afa i Tyskland). Men afa i Tyskland slogs inte enbart mot nazister utan också mot strejkbrytare och mot Tysklands version av bolagshögern. Ohämmad kapitalism leder till feodalism och i slutänden så smyger sig fascistiska idéer fram (typ den starkes (=rikes) rätt att dominera den svage fattige).

 9. zla skriver:

  och detta baseras på vilken fakta?

 10. Buster Brown skriver:

  Medlemmarna i de antifascistiska vänstergrupperna kommer från Överklassen. Varifrån skulle de annars komma?Detta är allmänt känt.

 11. zla skriver:

  för det första: när du citerar på sättet som du gör, delar du upp diskussionen i många smådiskussioner som gör det väldigt rörigt att hänga med, om jag skulle svara på varje sådan, istället för i en sammanhängande text.för det andra: att mörda en 14åring är inte antifascism, är man 14 är man ett barn, man anses inte vara rättskyldig för sina handlingar på samma sätt som en vuxen. Killen som gick runt med en kniv och mördade honom var inte en antifascist, han hade ett antisocialt beteende. Han hade bland annat misshandlat en tjej tidigare också om du läser länkarna. Skillnaden mellan AFA (som alltså är ett nätverk) och olika nazistiska organisationer är att de senare drar till sig antisociala personer i stor utsträckning. Det i sig kan kanske inte kan förklara helt varför så många människor har blivit skadade och mördade av nazister i Sverige. En annan förklaring är att den nazistiska ideologin gå ut på att stämpla vissa människor som icke-önskvärda i samhället. Även om nazister i exempelvis Salem-marchen kan gå tillsammans med en nazistisk serb, och jackie arklöw tilläts som nazist är det med det uttalade målet att man inte ska blanda sig, jackie var fel från början även om hans ”kompisar” inte tyckte att det var riktigt hans fel. (han har själv berättat att det enda sättet han kunde bli accepterad i bekantskapskretsen var att vara ”mer” nazist än de andra.) Socialismen är ett modernistiskt projekt som nazismen med sina svärmerier och romantiska idéer om en forntid som aldrig existerat aldrig kan bli. Socialismen bygger på tanken att det finns klasser i samhället, nazismen som samlar upp antisociala personer kan inte ha den ideologin eftersom de kommer ur flera olika samhällsskikt. Därför tvingas man att välja ”nationen” som den samlande kraften. Alla problem mot nationens perfekta idé skylls på utsidan. På invandrare, homosexuella, och värst av alla kommunisterna och anarkisterna. När klassklyftorna ökar slås fler människor ut, människor slåss mer i samhället om resurserna och särskilt på bottenskiktet. Eftersom kommunisterna och anarkisterna inte erkänner nazisternas bild av den perfekta nationen anfalls de. Det är därför AFA har bildats. AFA kommer inte kunna lösa klassproblematiken i sig, men skyddar de organisationer som försöker göra det. De nazister som ser klassproblematiken (som ju finns kvar även i ett nazistiskt samhälle men kuvas av den hierarkiska korporativismen) ses som strasserister – den inre fienden. (Jag tror att tjejen som blev kidnappad blev det av nazister eftersom hon var hbt-förespråkare och här kunde de slå två flugor i en smäll genom att skylla på AFA. att nazister hotar varandra med AFA är för övrigt en välkänd metod.) Det är klart att också andra organisationer är antisociala. Tydligast är ju de kriminella nätverken dit många nazister har gått där de utan problem helt plötsligt kan umgås med rasfiender. Det är alltså broderskapet de eftersträvar. (förmodligen också de är så rädda för homosexuella eftersom de är rädda att de är det själva). Anledningen till att AFA inte kolliderar med dessa organisationer är förmodligen att de är så välbeväpnade men också att de inte är på öppen konfrontationsnivå mot röda som ju nazisterna är.AFA är inte antisociala vilket Anna-lena ser som ett bevis på att AFA är medelklass. Det är därför jag tidigare skrev att AFA fyller en polisiär funktion. Allra helst skulle nazister aldrig behöva uppleva det utanförskap som gör dem till nazister, något mer realistisk är att de skulle kunna samlas upp av ett skyddande samhälle. När de inte gör det och blir farliga för sin omgivning måste de slås ned. Fysiskt. Tyvärr.

 12. z999 skriver:

  Zla:”ja media har ju knappast beskrivit det som att en antifascist låg bakom.”Det jag syftade på var att han som utförde det frågade James om han var rasist innan han stack kniven i honom. Alltså såg han sig själv som antirasist. ”att afa står för våldet under salem är för att de vill ha bort nazistmarchen. polisen ger ju nazisterna tillika barnarövarna tillstånd att plocka poäng på ett tragiskt dödsfall år efter år.”Jag vet inte hur mycket du följer diskussionerna inom extremhögern. I alla fall så är det för tillfället en stor spricka mellan info14 och NSF eftersom NSF anser att de blir censurerade vid Salem. Orsak? De får inte skylla mordet på demokrater så som de vill och de tillåts inte att propagera mot judarna under Salem. Salemfonden och info14 vill göra om det till en marsch som ska locka alla svenskar som är negativa till invandringspolitiken och som känenr sig frustrerade över brottsutvecklingen.Dom anser att dom har lyckats med det vid senaste Salem, men antalet demonstranter sjönk eftersom NSF inte ställde upp. marchstopp var något som lyckades i lund 91. sedan dess har lund varit mer eller mindre nazifritt, och ses av många som en av den bästa kommunerna man kan bo i i sverige, har hört detta och kan tyvärr inte styrka det sistnämnda. men det var väl bra va?”för övrigt skjuter du ju dig själv i foten lite när du skriver att mediebilden av afa är dålig.”Det där är ju alltid risken när man ska skriva och inte tala :-)Men mediebilden är relativt dålig eftersom företrädare för riksdagspartierna inte vill bli sammankopplade med AFA. Men du menar förståss att den är orättvis och missvisande antar jag.

 13. zla skriver:

  för övrigt skjuter du ju dig själv i foten lite när du skriver att mediebilden av afa är dålig. här håller jag med dig. men det är ju knappast vad magnus sandelin vill framhäva 🙂

 14. zla skriver:

  ja media har ju knappast beskrivit det som att en antifascist låg bakom.http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=320329&previousRenderType=6http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=320329&maNo=0http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=320074http://www.aftonbladet.se/nyheter/article233782.abhttp://www.aftonbladet.se/nyheter/article233781.abatt afa står för våldet under salem är för att de vill ha bort nazistmarchen. polisen ger ju nazisterna tillika barnarövarna tillstånd att plocka poäng på ett tragiskt dödsfall år efter år. marchstopp var något som lyckades i lund 91. sedan dess har lund varit mer eller mindre nazifritt, och ses av många som en av den bästa kommunerna man kan bo i i sverige, har hört detta och kan tyvärr inte styrka det sistnämnda. men det var väl bra va?

 15. z999 skriver:

  Zla:”tycker inte mediebilden är särskilt fördelaktig för antifascister. baseras det på någon fakta tro?”Tänker du bekämpa mediebilden av afa menar du? Då har du verkligen att göra. Enligt media så har afa stått för allt våld under salemdemonstrationerna varje år och nu under senaste så förhärligades mordet på Daniel Wretström med åtminstone ett plakat. James Whait i Sollentuna mördades av en person som ansåg sig vara antifascist, hur ska media beskriva det tycker du? Jag tror att afa invaggas i någon sorts falsk trygghet bara för att ssu demonstrerar tillsammans med dom, nu senast i salem. Och för att afa tilläts gå med i pridedemonstrationen tillsammans med riksdagspartiernas företrädare. Men det innebär inte att övriga samhället är lika positiva till afa och ssu sviker direkt om man frågar deras företrädare hur de ser på afa.

 16. Känns som jag sagt det förut, jag brukar inte jämställa nazister och vänsterextremister.Däremot kritiserar jag gärna både de förra och de senare, av olika skäl.Formuleringen får stå för Nöjesguiden.Noterade mest att de även nämner mig i sammanhanget.

 17. zla skriver:

  tycker inte mediebilden är särskilt fördelaktig för antifascister. baseras det på någon fakta tro? skulle det förhålla sig så är det inte mer än rätt eftersom afa inte mördar, och går heller inte på harmlösa änglar. afa har heller aldrig gått på förbipasserande som nazis gör. nazis är livsfarliga. därför ska de inte jämställas.

 18. Fast jag tror nog att du har rätt, i princip. Han är frilansare, vad jag har förstått, och det är säkert enklare för oss att skriva den här typen av böcker.Min bok kom ut på Ordfront. Egentligen ännu märkligare, kan man tycka, eftersom Ordfront har en vänsterprägel. För Ordfronts del handlade det om att värna om yttrandefriheten. Men många där hade nog, trots mina varningar, inte insett vilken het potatis det är att diskutera den här typen av frågor.

 19. Robin Goodfellow skriver:

  Såg just nu att Sandelins bok hade kommit ut på DN:s eget förlag. Kanske mina styggord om DN m.fl. i det föregående borde balanseras?Likväl misstror jag fortfarande tidningarnas och övriga medias ”kulturredaktioner”. Tänk så ledsna de blev när den numera ökände skojaren Jesus Alcala avslöjades.

 20. Robin Goodfellow skriver:

  Magnus Sandelin förefaller att vara en kompetent och orädd journalist. Att han är frilans har väl också sin betydelse. Har svårt att tänka mig att boken hade kunnat ges ut om Sandelin exempelvis hade nöjt sig med att vara tjänstledig från någon etablerad tidning (typ Expressen, DN, Aftonbladet) något halvår eller så för att kunna skriva.Anna-Lena har visat vägen för dem som vill ta itu med såväl det nazistiska våldet som det vänsterextremistiska.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s