Moderater kräver fildelning

Som de flesta förstås redan märkt har ett antal moderater gått ut med ett debattinlägg i Expressen där de kräver nytänkande i frågan om fildelning. Fildelning är en rättighet, är budskapet. Intressant, och lite oväntat får man väl säga.

Jag kan hålla med om att det finns en oerhört tröghet i branschen och att man för länge sedan borde ha sett över möjligheterna att tillhandahålla mer material digitalt på ett lagligt och mer lättåtkomligt sätt. Jag kan också tycka att fildelning i mindre omfattning mellan privata aktörer inte borde vara kriminaliserat. Däremot är det väl inte så konstigt att de som slåss för konstnärlig upphovsrätt reagerar, som Horace Engdahl i dagens Expressen.

Om upphovsrätten har ett värde borde den gälla även på nätet. Men man måste nog skilja på olika slags distribution av upphovsrättsligt skyddat material, vilket inte Horace Engdahl gör. Det som är kommersiellt och icke-kommersiellt t ex. Att ha lagar som man inte har kraft att övervaka efterlevnaden av är inte heller meningsfullt.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i fildelning, Horace Engdahl. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Moderater kräver fildelning

 1. zla skriver:

  skillnaden mellan immaterialrätter och fysiska föremål är att de förra går att kopiera gratis i all oändlighet. man kan då fråga sig vad syftet med just äganderätten är. om det bara handlar om den liberala ”naturlagen” så kanske man ska tänka över det en gång till. det är ju trevligt om moderåttorna skärper sig lite 🙂

 2. hassisen kone skriver:

  antingen får man betalt för det man gör och gjort eller så skiter vi i den principen. så enkelt är det.sen kan alla snålfisar och tjuvar hålla på sin semantik och hårklyverier.mitt är ditt och ditt är mitt. visst. kanske i framtiden. i en utopi. eller dystopi…

 3. z999 – nu är du väl ändå väl konspiratorisk. Moderaterna brukar vara det första partiet att ropa på fler poliser och hårdare straff (”ska inte vara några svängdörrar på Kumla och Hall”). Det här verkar handla om något annat, att man inte ser just den här typen av aktiviteter på nätet som brott.

 4. z999 skriver:

  Det var väl rätt längesen som moderaterna ansåg att tjuveri i samhället skulle man hålla efter?

 5. Nej själva fildelningen – metoden -är väl inte stöld, däremot att ta upphovsrättsligt skyddat material och dela ut. Det är klart det finns äganderätt även för immateriella ting, på allt möjligt som dataprogram, litterära verk, foton etc. Det juridiska läget ser inte annorlunda ut bara för att det som sker äger rum på Internet.

 6. Hassisen Kone: Du blandar ihop upphovsrätt och äganderätt. Fildelning är inte stöld och kan inte vara, ty det finns ingen äganderätt på immateriella ting (såsom datafiler) i svensk lag. Det ingen äger kan heller inte stjälas. Ergo är fildelning eller ”piratkopiering” inte stöld.

 7. hassisen kone skriver:

  jag tycker att det är stöld med fildelning. att det sen är komplicerat är en annan femma. det är ju intressant att moderaterna står och klappar händerna för en viss sorts tjuvnad men vill fängsla för andra tjuverier. vad blir nästa moderata steg ? ska bli spännande att se…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s