Sd går till EU-val utan kända namn

Sverigedemokraterna presenterade i går listan med de tio första namnen i valet till EU-parlamentet. Den innehöll få överraskningar. Överst står Sven-Olov Sällström från Jämtland som förutom att kämpa mot överstatlighet och annat som man kan tänka sig att sd tycker också lovade att slåss för den svenska modellen på arbetsmarknaden. På min fråga om hur man ska tolka att det tidigare förekommit en hel del kritik mot MBL, LAS och liknande i partiet svarade Jimmie Åkesson att dessa lagar inte är synonyma med den svenska modellen utan är senare tillägg: Där behövs ”vissa justeringar” för att komma åt ”inlåsningar på arbetsmarknaden”, sa Åkesson. Vi ska nog inte förvänta oss att sd blir någon vapendragare till facket vid eventuell representation i Bryssel.

Katarina Bengtsdotter från Stockholm, tvåa på listan, berättade att hon hade en hund och en katt och lovade att kämpa även för djurrättsfrågor.

Andra deltagare vid den relativt glest besökta presskonferensen undrade över talet om rekryteringar av tidigare etablerade politiker från andra partier. Några sådana syntes inte till på listan till EU-valet. Någon närmare information om detta gavs inte, men det är uppenbart att värvningarna inte gått som sd hoppades.

Presskonferensen, som hölls på Ersta i Stockholm i samband med ett möte med sd:s partistyrelse, sändes också som live-TV på sd:s hemsida. Ytterligare ett tecken på att partiet satsar mer och mer på moderna sätt att nå ut. En annan sak man kan konstatera är att ingen av de ledande i partiet kandiderar för EU-parlamentet, uppenbarligen spar sd sina starkaste kort till riksdagsvalet. Frågan är om det är smart. Talade med en journalist som jag fick sällskap med på vägen mot tunnebanan om vad som händer om sd inte kommer inte i EU-parlamentet. EU-valet kan bli en språngbråda för riksdagsvalet, men då krävs nog en större satsning än den som nu verkar på gång.

Kommentarer – observera att nästan bara sd:s egna bloggare kommenterar (ytterligare några sd-bloggar har lagt ut listan med namn men de länkar jag inte till): TT, Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner, Mittenradikalen, Dagen,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i EU, EU-valet, Jimmie Åkesson, Katarina Bengtsdotter, sd, Sven-Olov Sällström, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Sd går till EU-val utan kända namn

  1. Kan det vara så att listan redan är inaktuell? Ibland kan det gå fort har jag förstått.

  2. Jag har också funderat en del över detta. Sacrédeus har ju nämnts som ett tänkbart namn. Hans ställning inom kd verkar ju också mer och mer underminderad. Men främst tror jag det är en resursfråga, de har inte råd att ta alla val och det är högre inträdesnivå i EU-parlamentet. Dessutom mindre värdefullt att komma in där. Men som en journalist jag pratade med för en tid sedan sa: Varför skickar de inte ändå fram ett starkt namn som sedan kliver åt sidan i händelse av framgångar i riksdagsvalet? Någon i fantastiska fyran? Fast de är väl totalt ointresserade av att bo i Bryssel alla fyra, misstänker jag.

  3. TF skriver:

    Det är något skumt med att SD inte ser ut att satsa hårdare än de gör. Jag tror att de väntar in något. Kan det vara en chansning, att de tror sig kunna få Lennart Sacrédeus efter 16 januari?

  4. Jag länkar aldrig till bloggar som bara citerar något. Det finns otroligt många bloggar och jag brukar tipsa om några som skriver något som är kul eller intressant att läsa. Du ser att jag tog med några sd-bloggar som gör något mer än bara publicerar namnen.

  5. Tobias skriver:

    Jag håller med om att det är problematiskt att sd inte satsar mer på EU-valet. Dock är riksdagen trots allt det allra viktigaste. Varför vill du inte länka till dessa bloggar? Det stavas förresten ”dem”.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s