Siewert Öholm sprider propaganda för Livets Ord

Det skrivs mycket om gamle SVT-räven Siewert Öholm just nu på Politikerbloggen, läs Niklas Svenssons debattinlägg här. Träffade Siewert Öholm flera gånger under hans tid som ledare för SVT Västs stora debattprogram, har en handskriven tacklapp som han skickade efter en av gångerna i någon av mina lådor. Numera arbetar han tydligen som ”näringslivsredaktör” på Livets Ords tidning Världen idag. Niklas Svensson erinrar sig att han för några år sedan kritiserat sin tidigare arbetsgivare för att de enligt hans sätt att se det “lagt sig platt för en homolobby” när Jonas Gardell och Mark Levengood utsågs till programledare för melodifestivalen.

Vet inte hur mycket man ska bry sig om gamla avdankade SVT-medarbetare, men kunde inte låta bli att kolla runt lite vad han skrivit om på sistone. Hittade bland annat en text om Diakonia som jag tycker är anmärkningsvärd. Här hävdar han att biståndsorganisationen Diakonia blivit en vänsterorganisation som går Sidas ärenden, det senare har jag svårt att se skulle vara något problem. Sida är väl till för att administrera biståndet efter anvisningar från våra folkvalda politiker, ska det vara kontroversiellt på något sätt? Nåväl, Öholm uppmanar läsarna att inte skänka pengar till Diakonia eftersom han menar att Diankonia arbetar efter en politisk agenda och inte bara vill ”ge till de fattiga, mätta de hungrande och läka de slagnas sår”.

Nu räcker det ju inte bara med mat och filtar för att göra något åt fattigdomen. För att åstadkomma förändringar krävs arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Allt sådant arbete är tydligen vänsterextremism enligt Öholms sätt att se det. Låter som han hittat hem i Livets Ord.

Se även: Expressens ledareredaktion uppmärksammar Öholms angrepp på de som vill införa dödshjälp.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i bistånd, Diakonia, homofobi, Livets Ord, Niklas Svensson, Politikerbloggen, Siewert Öholm. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Siewert Öholm sprider propaganda för Livets Ord

 1. Anonymous skriver:

  Snacka om okunnighet från Niklas och övriga ! Det är ingen hemlighet att hela ledningen för Diakonias mellanösternarbete är aktiva Kd-politiker (ex tidigare internationella sekreteraren, kampanjspecialist, pressekreterare etc..). Intressanta vänsteraktivister ??? Mänskliga rättigheter och Folkrätt är knappast vänsterideer, snarast är de nära kopplande till Judisk-Kristen etisk grund och därmed viktiga för konservativa politiker.

 2. De här uppgifterna har nämnts nu flera gånger, ser ingenting nytt i ledarkommentaren som vi inte hört förr. Självklart ska de hålla sig till korrekta uppgifter. Men en enda uppgift som kan ifrågasättas, om det nu är så, ska inte göra att vi skåpar ut en hel verksamhet. Dessutom står inte Diakonia bakom uppgifterna, de bara refererar till andra uppgiftslämnare. Att människor är trevliga och låter som om de har koll är ingen som helst garanti för att de har rätt. Har träffat många människor av alla möjliga slag genom åren, när jag arbetade i vården träffade jag även våldsverkare och flera gånger dömda. De flesta var utomordentligt trevliga människor när man mötte dem. De allra flesta tror att de gör rätt, det hindrar inte att de gör fel.

 3. Stefan skriver:

  Vad är bra med Livets Ord? Det visar sig när man kommer i kontakt med församlingsmedlemmarna att de inte är så extrema som deras rykte. Det finns mycket där som jag ogillar (t.ex. tron att homosexualitet är ett val) men man kan inte säga usch och fy om dessa människor efter att ha träffat dem. Så det bästa man kan göra är att åka dit och hälsa på.

 4. Anonymous skriver:

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?ID=10967Fortfarande fullt förtroende för Diakonias verksamhet i de palestinska områdena?Johanna

 5. Så vad är det som är så bra med Livets Ord? Är av idel öra. Själv har jag lite till övers för Livets ord, inte för att det är konstiga utan för att de står för en elitistisk kristendom som är väldigt långt från det kärleken och förlåtelsens budskap som jag uppfattar som kärnan i en god kristendom.

 6. Stefan skriver:

  Varför är du så misstänksam mot Livets Ord? En gång i tiden var jag också mycket misstänksam mot denna församling. Men det gick över, inte minst genom att tala med sådana som är med i den församlingen. De lever inte riktigt upp till sitt rykte. Däremot avviker de ganska kraftigt från vad som är normalt svenskt. Det är alldeles riktigt. Jag rekommenderar ett studiebesök. Det är annorlunda vad mot vad man tror. Konstigt, ja, galet, nej.

 7. Tack Egon, har kollat din blogg.Mitt intryck av Diakonia är överlag också gott.

 8. egon berglund skriver:

  Jag håller med dej Anna-Lena. Sievert Öholm Israelinställning är bara att beklaga. Jag beundrar och stöder Diakonia med gåvor varje månad. Se min blogg skev aldeles nyss om Diakonia själv.

 9. Anonymous skriver:

  Hej igen! Du verkar läsa rätt slarvigt när det gäller andra saker med. SIDA-bistånd t.ex.http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.6157043Seriösa bloggare brukar också tydligt markera när de inför en rättelse, inte bara ändra i grundtexten.Men av någon som tycker att Diakonia ger en balanserad bild av konflikten kanske man inte ska vänta så mycket. Johanna – En vanlig svensk som också passerat genom en och annan gränspostering på Västbanken och som är tacksam för ”muren” som räddat hundratals liv.

 10. Helt rätt, jag läste slarvigt och har ändrat i inlägget. Tack för påpekandet!Diakonias material finns här: Rollspelshandledning http://www.diakonia.se/documents/public/GET_INVOLVED/CAMPAIGNS/Spring_campaign_2007/Rollspel_Mellanostern.pdf och rapportenhttp://www.diakonia.se/documents/public/GET_INVOLVED/CAMPAIGNS/Spring_campaign_2007/ppt_Israel_Palestina_ver3_070507.pdfDet här med att de ska bära judestjärnor reagerar jag också på. Palestinasjal är också rätt klyschigt. Problemet är att de försöker hitta ett enkelt sätt för deltagarna i spelet att visa vilken sida de hör till. Men det är faktiskt det största problemet med materialet. Såvitt jag kan se försöker författarna ge en balanserad bild av Mellanösternkonflikten, och de kritiserar båda parter. De beskrivningar som jag fått från personer som varit vid muren har gett mig en betydligt svartare bild av vad som händer och hur det drabbar befolkningen än man får i det här materialet.

 11. Anonymous skriver:

  Siewert Öholm går ut och kritiserar iden om dödshjälp i mycket hårda ordalag. Det får Anna-Lena till att bli att han stödjer dödshjälp.Anna-Lena, hallå?!Johanna

 12. Anonymous skriver:

  Bekymrar det inte dig, Anna-Lena, att Diakonia går ut i skolorna och uppmanar barn att spela rollspel om Mellanösternkonflikten. ”Judarna” får ha sig sk judestjärnor och de spelar den onda parten. ”Vi står på människornas sida”, står det i deras infomaterial. Halva sidan svart, halva sidan en bild på en palestinsk kvinna.Göbbels kunde inte ha gjort det bättre.Konstigt att det bekymrar en sverigedemokrat som jag men inte en vänstersolidarisk journalist som du…Johanna

 13. Per: Det du säger om Diakonia bekräftas varken av mina egna erfarenheter eller deras hemsida, nitisk som jag är kollade jag faktiskt särskilt om det dykt upp något som jag inte kände till.Alla biståndsorganisationer sysslar även med information om mänskliga rättigheter, demokrati och situationen i de länder där de verkar. Så även Diakonia.

 14. Per skriver:

  Diakonia är inte en biståndsorganisation. På deras hemsida beskriver de sig själva som en politisk påverkansgrupp (lobbyorganisation). Deras utgångspunkt är vänstern, och de är tydligt anti-israeliska och pro-palestinska.Om du inte känner till detta, Anna-Lena, så hoppas jag att du tar en stund och läser in dig på detta.MvhPer

 15. Nu får ni väl ta och ge er, Diakonia är en av många biståndsorganisationer som har rötter i missionen. Kd är Alliansens mest biståndspositiva parti. Ett av de mest biståndspositiva över huvud taget. Diakonia har kritiserats för att ha använt en källa som nu ifrågasatts. Det är förstås tråkigt, men kanske inte århundradets största nyhet. Det finns fläckar i biståndets historia, men du kan inte skåpa ut svenskt bistånd med hänvisning till Kuba och Bai Bang.

 16. z999 skriver:

  Jag trodde att det var allmänt känt sedan åratal att biståndsarbetare var vänstervridna revolutionsromantiker. Kuba var Sveriges största biståndsmottagare under en lång period (även med ”borgerliga” statsministrar). Bai Bang i det kommunistiska Vietnam är väl fortfarande Sveriges största biståndsprojekt genom tiderna?

 17. Niklas skriver:

  Diakonia devalverar israeliska liv.

 18. Niklas skriver:

  Diakonia ÄR en vänsterorganisation! Det behöver man inte vara med i Livets Ord för att konstatera.

 19. Niklas skriver:

  Diakonia ÄR en vänsterorganisation! Det behöver man inte vara med i Livets Ord för att konstatera.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s