Känd dansk antirasist är död

Det är med sorg jag mottar beskedet att Erik Jensen är död. Vi träffades ett flertal gånger genom åren. Jag hade kontakt med honom när jag och Stieg Larsson skrev boken Extremhögern, jag hade huvudansvaret för de kapitel som handlar om nazism i Danmark och Norge. Erik delade generöst med sig av sin rika kunskap och sina kloka analyser. Aldrig en överdrift, alltid sakligt och med en härlig humor och blick för tillvarons absurditet. Han gav interiörer som gjorde den danska extremvärlden begriplig.

Vi kom att ses ytterligare ett antal gånger, två gånger bjöd han ner mig för att föreläsa i Danmark och dessutom lejde jag honom för att skriva de avsnitt som handlade om rasism i Danmark när jag arbetade med Historiska museets sajt Vitt oljud (delar av materialet finns fortfarande hos Levande historia men jag har tyvärr inte hittat just Eriks utmärkta artiklar). Erik, jag och journalisten Finn Sjue som då arbetade på norska tidningen Klassekampen, samarbetade också kring en bilaga för Nordiska Rådets tidning om extremhögern i Norden.

Erik var en slags nestor för unga antifascister inte bara i Danmark, vilket framgår t ex av de artiklar som nu publiceras om honom på svenska sajter som Motkraft. Erik och jag var inte överens i allt, men vi kunde diskutera och utbyta tankar. Han samarbetade med grupper långt ut på vänsterkanten. Men Erik var ingen sekteristisk person, han var öppen och hade en humanistisk grundinställning som gjorde umgänget med honom utomordentligt angenämt. Erik Jensen blev 70 år. (Bild nr 2 ovan är en propagandaaffisch för det danska nazistpartiet DNSAP).

Länkar:
Arbetaren
Demos, den organisation som Erik arbetade för
Motkraft

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Danmark, Demos, Erik Jensen, nazism. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s