Intressanta politiska samarbeten i debatten om vänstervåld

Debatten om vänstervåldet fortsätter på nätet efter Axess-programmet i söndags. Här kommer en uppdatering med nya källor:

Fredrik Malm tycker det är OK att använda odemokratiska källor när man vill veta något om motståndarsidan. Antar att han även tänker använda nazister för att få veta något om vänstersidan. Mats Deland förklarade i Axess att han inte var främmande för detta, ser fram emot många nya och spännande politiska samarbeten (Fredrik Malm är liberal för er som inte visste).

Motkraft söker i spåren av Niklas Svenssons kartläggning av vänsterextremister vars namn aldrig offentliggjordes i Expressen och vet precis vilka namn han tänkt sig att publicera. Enligt Motkraft ska han också ha använt sig av källor på nazistsidan, verkar populärt (om det nu stämmer).

1915 känner sig kränkt bl a av Magnus Sandelins kritik mot att autonoma vänstern fick använda universitetets lokaler. Motkraft beskrivs som en neutral nyhetstjänst, en beskrivning som jag tror få skulle hålla med om.

Acidtrunk undrar vems ärenden Svensson/Sandelin och Lodenius går och föreslår att det i mitt fall skulle vara sverigdemokraternas. Ska presentera den teorin för sd någon gång, om de inte läser det här. Det lustiga är att jag gör precis det med sd som jag anklagas för att aldrig göra: är ute i verkligheten, pratar med folk, lyssnar, antecknar etc, alltså mycket mer är googlar.

Svensson går ytterligare några varv med Magnus Sandelins bok som han föga förvånande verkar tycka ungefär lika illa om som min, Gatans parlament. Vi träffades en gång för att prata om detta och jag bad om konkreta exempel på felaktigheter. Ett trevligt samtal men mitt block var tomt när vi avslutade det. Tror knappast det är felaktigheter det handlar om utan olika politiska uppfattningar. I min värld är det helt ok, i det fallet är jag lika liberal som någonsin Fredrik Malm (så länge folk inte insisterar på att banka in sina åsikter i huvudet på andra).

Magnus Sandelin kommenterar också debatten på sin blogg och försöker bl a analysera just Anders Svenssons roll och var han står politiskt.

Jonathan polemiserar med Petter Nilsson och för bl a en del intressanta resonemang kring antisemitismen inom vänstern.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, autonoma rörelsen, magnus sandelin, Mats Deland, Niklas Svensson, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

49 kommentarer till Intressanta politiska samarbeten i debatten om vänstervåld

 1. Jag känner ju inte DLand mer än i media, men jag har faktiskt svårt att tro att han är övertygad i det han säger i detta program.Jag har så svårt att tro att en mångsårig AFA:it skulle vara så naiv.Vad säger du Loddan som känner honom mer?

 2. Anonymous skriver:

  det handlar inte om att friskriva, det handlar om att sluta anklaga, när det inte är mer vanligt än i civilsamhället eller i de etablerade partierna i stort. (snarare tvärtom enligt den enda presenterade undersökningen)varför ska den utomparlamentariska vänstern tvingas stå till svars för dylika anklagelser när den är bäst i klassen? därmed inte sagt att det inte kan bli bättre, så klart.

 3. Antisemitism är ett strukturellt problem, den finns överallt i alla grupper men kan se lite olika ut och vara mer eller mindre framträdande. Dessutom förändras det över tid. Den har tidvis varit väldigt framträdande inom öststatskommunismen, vilket bl a går att läsa om i den nyligen utkomna Judehatets svarta bok som jag just läst ut. Rekommenderas! Du är ute efter att friskriva vänster från anklagelser om antisemitism och det kan jag tyvärr inte bjuda på.

 4. Henrik skriver:

  Anna-Lena: Du menar alltså att antisemitism inte är något strukturellt fenomen inom den vänstern idag. Men att de enstaka antisemiter som hypotetiskt finns inom vänstern ”har ju oftast en solidaritet med den palestinska saken och hänfaller ibland på samma sätt som vissa grupper inom arabvärlden, till en antisionism som slår över i antisemitism”.Kan vi inte bara dra ett streck i debatten och konstatera att om ingen kan komma med något konkret så är det både löjligt och ohederligt att skuldbelägga vänstern för antisemitism?

 5. Antisemiter inom vänstern, om vi håller oss till de som finns idag, har ju oftast en solidaritet med den palestinska saken och hänfaller ibland på samma sätt som vissa grupper inom arabvärlden, till en antisionism som slår över i antisemitism. Så visst finns det en politisk bakgrund.

 6. Specifik skriver:

  ”Jag har aldrig sagt att antisemitism är lika vanlig på vänsterkanten, tvärtom är det nog rätt ovanligt. Men det förekommer där likväl som på andra håll.” Jo, det är ju sant. Så vi kan lika gärna attackera rörmokare, teaterkritiker, expomedarbetare, riksdagsmän och dagispersonal? Och få lika stor strukturell trovärdighet.På samma sätt finns det ju också antiryska människor inom vänstern, högern och alla dessa grupper. Eller antiafrikanska. Eller antijournalistiska. Eller antiarabiska. Och då kan man komma med lika svepande omdömen där.Blir mest flum av det hela om man inte samtidigt kan peka på att antisemiterna i vänstern är det just för att de är vänster. Och inte rörmokare. Vilket ingen kunnat påvisa.

 7. Anonymous skriver:

  men att vänstern skulle vara förskonad från antisemitism eller sexism eller homofobi osv är det ingen som har påstått. Du tar däremot upp jonatans försök att misskreditera autonoma (och visa på någon sorts vanligt förekommande antisemitism inom rörelsen) som ett seriöst inlägg i debatten, just för att jonatan ”står på samma sida som dig” i sakfrågan. Dvs skeptisk till utomparlamentarisk vänster. Det känns ju genomgående så i hela blogginlägget att du misstänkliggör och raljerar över autonoma och deras argument, det är väl inte något seriöst journalistiskt arbete? Det känns mer som en personlig vendetta från din sida.Om du inte håller med om resonemangen varför skriver du då om dem i positiva ordalag?

 8. Apropå Niklas Svensson så har jag inte läst en rad av hans reportage, innehållet får stå för honom. Jag var redaktör för Publicistklubbens årsbok där han pulicerade en text om diskussionerna kring publiceringen av hans reportage i Expressen och det tyckte jag var intressat eftersom det så sällan läcker ut något kring hur sådana frågor hanteras på stora tidningar. Men det är hans egen subjektivt berättade historia. Vi sökte Joakim Berner och bad honom vid upprepade tillfällen att kommentera, liksom de skribenter på tidningen som han namngav som reagerat. Samtliga läste artikeln i förväg men ansåg ändå inte att de ville korrigera någonting. Hade de haft några allvarliga invändningar hade de väl tagit chansen att berätta det, antar jag.

 9. Jag fattar grejen.Men är ändå generellt skeptisk till undersökningar av det här slaget. Det är få som svarat, vad vet vi om hur representativa de är?Så har vi rågången mellan antisionism och antisemitism som inte alltid är helt klar, kritik av Israel kan inte generellt stämplas som antisemitism.Jag har aldrig sagt att antisemitism är lika vanlig på vänsterkanten, tvärtom är det nog rätt ovanligt. Men det förekommer där likväl som på andra håll. Den som förnekar det ljuger eller är väldigt bra på att blunda.

 10. Anonymous skriver:

  http://intolerans.levandehistoria.se/article/article_docs/antisemitism_print.pdfJag tycker det känns lite som att du inte vill erkänna att du är överbevisad eftersom det skulle innebära prestigeförlust i förhållande till autonoma.. inte för att vara sådan, jag tycker inte om att tonen mot dig är så hetsk men det är tråkigt att du sprider desinformation.”Skalorna har bildatsenligt följande princip. De femgradiga svarsalternativen till attitydfrågornahar vid inkodningen getts numeriska värden (1–5), där 1 betecknar detminst instämmande svarsalternativet och 5 det mest instämmande.42 Förfrågor med positivt laddade påståenden har poängsättningen kastats omså att det mest instämmande svarsalternativet får värde 1 och det minstinstämmande värde 5. Sedan har svaren till de frågor som ingår i en vissskala summerats och delats med antalet frågor så att det bildas en medelvärdesskala,vilken går från 1–5. Höga värden på skalan innebär att mantenderar att instämma i negativt laddade påståenden respektive ta avståndfrån positivt laddade påståenden och vice versa.43″Angiven partipreferens – Antisemitismindex – Antal svar inom parantesSyndikalisterna 0,31 (66)Kpml(r) 0,61 (80)Vänsterpartiet 0,63 (1203)Miljöpartiet 0,62 (1118)Socialdemokraterna 0,89 (2126)Folkpartiet 0,83 (1124)Centerpartiet 0,90 (393)Kristdemokraterna 0,90 (454)Moderaterna 1,10 (1201)Sverigedemokraterna 2,15 (466)Nationaldemokr. partiet 2,55 (90)Nationalsocialistisk front 2,71 (133)Vet inte 0,96 (1992)Bryr mig inte 1,21 (3073)Samtliga 1,04 (10555)

 11. Att Fredrik Malm gärna arbetar med antidemokrater är väl inget nytt – killen var ju anställd på Expo, det säger väl allt i frågan?

 12. Anonymous skriver:

  Helt klart är NSF och SMR antisemitiska. Intensiteten kan väl variera mellan skilda aktörer liksom strukturen. Det tillhör profilen att hata eller åtminstone hysa agg till judarna. Mest uttalad är denna politiska balast från Tredje Rikets dar hos NSF. Hos Fronten kopierar man på ett osjälvständigt sätt från NSDAP och SSS. Det finns stor likhet med en – från annat håll känd – förstenad marxistisk vänsteraktighet hos denna olustiga hantering. Man härmar något gammalt och tryggt. Högerarmarna upp i vinkel eller knutna nävar – samma skit.

 13. Anonymous skriver:

  Håller med Anna-Lena beträffande Anders Svensson. Han presenterar sig själv och sina åsikter på sin egen Svensson-blogg samt även på annat håll, som exempelvis hos Anna-Lenas. Låt honom hållas. Om nu denne Svensson är oförskämd så bör man väl inte apa efter, vara ännu oförskämdare och sedan kritisera.Det är lyckligtvis inte kriminellt att få ett och annat om bakfoten.

 14. Oroad medborgare skriver:

  Men Anna-Lena, tänker du inte säga något alls om att Niklas Svensson ljugit ihop sin historia? Du lyfte ju själv upp detta som ett exempel på vänsterns täta förgreningar med ”etablissemanget”. Är det inte jobbigt om du vidarefört en lögn?Läs motkrafts intervju där Svensson för ovanlighetens skull säger sanningen, http://www.motkraft.net/nyheter/3113

 15. Anonymous skriver:

  Annalena, testa länken istället. Nu får du hjälp :)Jag tycker det känns lite som att du inte vill erkänna att du är överbevisad eftersom det skulle innebära prestigeförlust i förhållande till autonoma.. inte för att vara sådan, jag tycker inte om att tonen mot dig är så hetsk men det är tråkigt att du sprider desinformation.http://intolerans.levandehistoria.se/article/article_docs/antisemitism_print.pdf”Skalorna har bildatsenligt följande princip. De femgradiga svarsalternativen till attitydfrågornahar vid inkodningen getts numeriska värden (1–5), där 1 betecknar detminst instämmande svarsalternativet och 5 det mest instämmande.42 Förfrågor med positivt laddade påståenden har poängsättningen kastats omså att det mest instämmande svarsalternativet får värde 1 och det minstinstämmande värde 5. Sedan har svaren till de frågor som ingår i en vissskala summerats och delats med antalet frågor så att det bildas en medelvärdesskala,vilken går från 1–5. Höga värden på skalan innebär att mantenderar att instämma i negativt laddade påståenden respektive ta avståndfrån positivt laddade påståenden och vice versa.43”

 16. Anonymous skriver:

  Stryk det för guds skull. Who cares. Svensson AR en totalitär kommunist. Det räcker iofs. En entusiastisk pratkvarn som under andra historiska omständigheter, med liv och lust, skulle ha skjutit sina meningsmoståndare med nackskott.Säfflemannen

 17. Nej, sådana siffror tror jag inte mycket på. Vad frågade de? Hur formulerades det? Är verkligen bara några procent av NSF:arna antisemiter, det är inte möjligt. Håller med om en del av Stikkans invändningar i övrigt.Visst finns det vänsterretorik i åtminstone delar av nazismen. Samtidigt är ju nazismen en skum ideologi som förändrades mycket och styrdes mycket utifrån en persons hjärna, och som aldrig haft makten i mer än ett land (gudskelov). Exemplet Mussolini använder jag också ibland, som en illustration för hur kort steget kan vara från en ytterlighet till en annan om inte annat. Sedan du som skäller på Anders Svensson kan väl tagga ner lite, eller prata med honom direkt. Vet inte om han känner sig för att bemöta men sådana här osakliga påhopp är i gränstrakterna för radering tycker jag. Ska fundera vad jag gör.

 18. Anonymous skriver:

  Anders Svensson är rätt och slätt en av Sverige största i-i-t-e. Det är en kontinuerlig komisk stimulans att konsumera dennes ihåliga blogg! Svensson har helt enkelt lika lite intellektuell självbevarelsedrift som han har IQ. Ren mental lyteskomik. Och herre jädrar vilken apologet för dräggen i Göteborg. Glömmer aldrig vilket mediautrymme de två gapande sekteristerna och ledarna för demonstarationerna, Tord Björk och Anders Svensson fick vid tiden för upploppen…Med Svensson i trotskistpartiets styrelse är Sveige vaccinerat mot kommunismen. Man inser att partiet har gett upp när de måste lyfta fram en figur som Svensson.Säfflemannen

 19. Jo, Anna-Lena, man får ha visst tålamod. Fast jag har lite kortare stubin.När det gäller frågan om nazismen och socialismen är svaret självfallet att den speciella fascistiska inriktning som Hitler förestod var en blandning av höger och vänster och att alla försök att spela över Adolf till motståndarlägret är fåniga. Nazism/fascism är inga konsekventa rörelser utan mixar efter behov. ”Triangulerar” säger vi idag. Det var det många som gjorde på trettiotalet, folkhemmet var ju exempelvis ett högerbegrepp som socialdemokraterna erövrade.Vi kan ju i sammanhanget påminna om Mussolinis socialistiska/syndikalistiska bakgrund.Jag skrev om detta i förordet till den senaste upplagan av Mein Kampf.När det gäller antisemitismen inom vänstern så tror jag inte man kan utgå från mätningar gjorda på väljarnivå, utan det är bland de politiskt mer aktiva som man kan hitta stråk av detta. Frågan är dock vad som är ”antiseministm”. Det finns definitioner som är så stränga att många av oss automatiskt blir antisemiter i samma ögonblick som vi säger något nedlåtande om Israel – och förknippar detta lands framfart med judar eller judendom…..vilket inte är en helt obegriplig koppling, på samma sätt som Iran och islam lätt blandas samman….på så sätt har många av oss automatiskt kvalat in i så väl antisemitism-gänget som islamofobligan…Samma problem finns med det där ”strukturell rasism”. Det har gjort alla majoritetsbefolkningar till rasister.

 20. Anonymous skriver:

  Fint av dig Expert-Anna att du pratar om ”vänsterns krokiga tankar” och i övrigt låtsas som att det regnar när er konspirationsteori sprack och det istället visade sig vara er egen inkompetens som slog tillbaka.

 21. Erik Larsson skriver:

  Angiven partipreferens – Antisemitismindex – Antal svar inom parantesSyndikalisterna 0,31 (66)Kpml(r) 0,61 (80)Vänsterpartiet 0,63 (1203)Miljöpartiet 0,62 (1118)Socialdemokraterna 0,89 (2126)Folkpartiet 0,83 (1124)Centerpartiet 0,90 (393)Kristdemokraterna 0,90 (454)Moderaterna 1,10 (1201)Sverigedemokraterna 2,15 (466)Nationaldemokr. partiet 2,55 (90)Nationalsocialistisk front 2,71 (133)Vet inte 0,96 (1992)Bryr mig inte 1,21 (3073)Samtliga 1,04 (10555)Källa; http://intolerans.levandehistoria.se/article/article_docs/rapport.pdfNu, HÅLL KÄFTEN! 😉

 22. z999 skriver:

  Nim:”Jag skulle inte kalla dem för vänster heller som sagt, men varför just höger då de egentligen har mer gemensamt med vänstern?”Vissa anser att Hitler gjorde upp med vänstern under de långa knivarnas natt (e.g. avlivade vänsterdelen i partiet).Jag tror att han gjorde det för att skapa enighet runt tysk etnicitet som var tänkt att överbrygga allt.

 23. Tack för omtanken, Stigbjörn.Är väl en tålmodig sort kanske. Som du kanske sett har en del andra som debatterar detta stängt av möjligheten att kommentera. Jag är väl också, måste jag erkänna, motvilligt fascinerad över vilka aggressioner som det här ämnet väcker, och vilka ibland krokiga tankar som folk presterar för att försvara vänstern.

 24. Anonymous skriver:

  Har det kommit någon förklaring alls till Nicklas Svenssons användande av nazilistor. Dvs hans pinsamma kopierande av pubertetsnazisters hot mot andra gymnasieungdomar på ett sådant sätt att det lätt gick att upptäcka med offentliga uppgifter. Att ni gör jobbet åt era uppdragsgivare är helt ok, men tycker inte husbonden att det blir lite pinsamt när han gör bort sig så mycket?Personligen förstår jag att man tar hjälp av nassar för att få uppgifter om vänster men i det här fallet blev det lite tokigt va?

 25. nim skriver:

  Som jag förstått det så var Hitlers nazism varken höger eller vänster efter Hindenburg, då Hitler blev diktator. Men innan dess så byggdes ju faktiskt partiet upp som ett arbetarparti genom att stödja just arbetare och iden att höja standarden för atbetarklassen, och dessa stödde partiet, troligtvis mycket pg av depressionen.De anses av många vara faschister, men den definitionen stämmer dåligt på själva partiet, däremot så är det ju sant att de lierade sig med högern mer än vänstern.För att citera Hitler (källa wikipedia)”We are socialists, we are enemies of today’s capitalistic economic system for the exploitation of the economically weak, with its unfair salaries, with its unseemly evaluation of a human being according to wealth and property instead of responsibility and performance.” However, Hitler wrote in 1930, “Our adopted term ‘Socialist’ has nothing to do with Marxian Socialism. Marxism is anti-property; true Socialism is not.”Nazisterna var ju både antikapitalister och kolektivister, vilket är starkt vänsterrelaterat. Det rimmar altså dåligt med att kalla dem höger då de bevisligen hade sina rötter i vänstern och även senare genomförde socialistiska reformer, iaf fram till kriget. Jag skulle inte kalla dem för vänster heller som sagt, men varför just höger då de egentligen har mer gemensamt med vänstern?

 26. Anonymous skriver:

  Jag vet inte vad ”pregnanta” betyder, men det känns ju helt klart som något vi klarar oss fint utan.

 27. Jeeeeses vad besviken jag blir på den sk ”extremvänstern”. Vilken oerhörd dränering på intellektualitet och skärpa sedan den goda tiden. De klarar inte ens av att formulera pregnanta förolämpningar när argumenten tryter – att du står ut Anna-Lena!

 28. 6 av mina 7 böcker handlar om nazistiska eller extremnationalistiska rörelser (typ sd). En enda bok handlar om den autonoma vänstern, men bara ena halvan av boken. Den andra halvan handlar också om nazister. Räcker det som svar?

 29. Anonymous skriver:

  hon missade att människor har dött och att det är nazister som stått för morden. fan annalena är det inte dags att erkänna att nazisterna är människofientliga både som rörelse och ideologi till skillnad från de autonoma.

 30. Anonymous skriver:

  Så här skrev nån: ”Och detta skall alltså vara en så kallad ”expert” i ämnet. En expert som redan glömt bort mordet på Björn Söderberg?” osv, osv, osv.Björn Söderberg var inte socialdemokrat, han var syndikalist. Han blev emellertid mördad av nazister.Varför skulle just Anna-Lena ha glömt detta?

 31. Moa skriver:

  Anders S,du är ju helt otrolig. Ditt inlägg var kanske det dummaste jag läst. ”inom vänstern finnns ingen antisemitism för jag har bott nära en synagoga.”Herregud…DU blir kränkt över att det öht talas om antisemitism inom vänstern. Detta samtidigt som du gladeligen kallar folk för islamofob utan ett enda belägg. Det är en så pinsamt låg nivå på dig att jag skäms lite över att jag lägger tid på att ens bemöta dig.

 32. Det där med socialism kan ju definieras på olika sätt. Men en aspekt är ju att socialismen baseras på klasskampen och den sociala och ekonomiska utjämnningen. Nazismen och fascismen talar ju om nationell enighet och man gick hårt åt facket i Nazi-Tyskland. Det krävdes enighet mellan företag, nation och anställda. Det tycker inte jag är vare sig vänster eller socialism. Det finns också starkt konservativa drag i nazismen som gör att den oftast beskrivs som höger.

 33. NiM skriver:

  Jag har alltid undrat varför man kallar nazister för högerextremister då nazism ju per definition är socialistisk?

 34. Jag har skrivit ett bidrag till en antologi om antisemitism som gavs ut av teatervetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet där jag bl a tar upp problemet med antisemitism inom vänster, Fredrik Malm har skrivit om det, finns en rad andra personer också. Men det man måste ha klart för sig, som jag redan sagt tidigare i den här debatten, är att det handlar om en liten grupp inom vänstern. Inte att det är vanligt och allmänt förekommande. Och självklart kan man kritisera Israel utan att hänfall åt antisemitism. Det mesta av kritiken mot Israel är förstås inte antisemitism, har själv haft en del kontakt med gruppen Judar för fred t ex.

 35. AndersS skriver:

  Isnåg just att jag läst magnsu inlägg på min blogg slarvigt. Han anklagar inet mig och därmed så har jag lite blivit onödigt förbannad. Ber Magnus om ursäkt.

 36. AndersS skriver:

  Min poäng är att jag inte vill bli smmanbalndad med antisemitism. Det är en personlig förolämpning som jag inte ser milt på. Jag ser det som förtal. Sandelin har i en kommentar på min blogg hävdat att jags krivit antisemtisk saker. Jag kommer att anmäla honom för förtal om han inte ber om ursäkt. Sånt gör mig förbannad. Och det märks i mina svar till honom. Han är dessutom oseriös och kommer med massor med felaktiga påståenden om Göteborg 2001 dessutom. Förutom i boken, också på min blogg.

 37. Specifik skriver:

  Jag skulle vilja säga att det alltid finns antiafrikanism bland riksdagsledamöter. Och som vanligt är det bland diskussioner om Afrika som spårar ut.Så, nu har jag sagt något lika konkret som Anna-Lena med precis lika mycket bakgrundsmaterial och fakta bakom.Lika rätt har jag självklart.

 38. Christian skriver:

  Jonathan och Sandelin verkar inte palla att ha kommentatorsfunktion på sina bloggar. Inte så konstigt, med tanke på vilken skit dom skriver.

 39. Erik Larsson skriver:

  Antisemitism i vänstern, på vilket sätt då? Karl Marx var ju till och med jude. Vi kritiserar inte Israel för att det befolkas av judar utan staten Israels behandling av palestinier. Det spelar ingen roll om de är semiter eller inte. Har absolut ingenting med antisemitism att göra, herregud!

 40. Giles skriver:

  Tycka vad man vill om AFA:s Dokumenationsgrupp men de är de bästa experterna som vi har på området.Jag ser faktiskt inte varför det skulle vara fel av Deland att låta dem bidra med sina kunskaper i ämnet. Att göra annorlunda vore snarare fel.

 41. Nana Elan skriver:

  ”[D]et mest är tur att det inte någon dött i t ex kriget mellan nazister och antirasister.” — ”Expert-Anna” [1]Och detta skall alltså vara en så kallad ”expert” i ämnet. En expert som redan glömt bort mordet på Björn Söderberg? En avrättning utförd av nazister, beställd av en nazist, som hämd för att denne nazists infiltrationsförsök av en socialdemokratiskt fackförening avslöjats. Total inkompetens eller en pateologisk oförmåga att hålla sig till verkligheten? Jag tror på en kombination; Jag tror att Expert-Annas indignation över den utomparlamentariska vänstern grundar sig i att vi har mage att ständigt påpeka felaktigheterna, bristerna och slarvet som genomsyrar allt hennes arbete. Självklart är således Expert-Annas handlande fullt förståerligt, då det hotar att rycka undan basen för brödfödan. Jag och mina kamrater försvarar också vår försörjning med näbbar och klor. Då kallas det för strejk eller blockad, och numera bemöts det med hot, misshandel och åtal. Och så klart, långa debattartiklar om ”terrorism” och ”hot mot demokratin”, inte allt för sällan skrivna av ovan nämda Expert-Anna och hennes käcka gossar.[1] – Saxat från kommentarerna på http://www.dagenskonflikt.se/petter/bokladan-extremister-talar-ut/

 42. Det finns väl ingen, hoppas jag, som tror att antisemitism är lika utbrett på vänster- som högersidan – antisemitismen är ju själva grunden i nazismen. Men att det förekommer antisemitism även inom vänstern, om än i mindre omfattning, torde också vara helt klart. Liksom att det nästan alltid handlar om att det spårar ur i Israel-frågan.

 43. AndersS skriver:

  När det gälelr antisemtism kan du ju ta ett snack med Judiska församlingen i Göteborg och fråga vad deras inställning till vänstern är. Om de kan se några tecken på antisemitism inom vänstern i verkligehetens Göteborg.Eller kolla med polisen (som omhändertog 6 nazister + 1 palestinier) i samband med den gångna helgens Israel-firande och motdemo. Nazisterna deltog inte i motdemon utan försökte fotogarfera både vänstern och pro-israeldemon. Du kan ju också försöka ta reda hur nazisterna identifierades och överlämnades till polisen.Det är mycket irriterande hur okunniga i är om hur det faktiskt går till på gatan. Det må ju vara hänt, men när ni utges för att vara experter blir det helt tokigt.

 44. AndersS skriver:

  Jag vet inte om du antecknade fråmn vårt samtal. Men i mina inlägg om din bok pekar jag på fler felaktigheter. Men du avfärdade mina invändingar när vi samtalade med att du hade källor som sa annorlunda och att jag säkert hade rätt om Göteborg, men inte om landet i övrigt.När det gäller Magnus Sandelins bok är han uppenbart lögnaktig vad det gäller Göteborg 2001. Vilket kan bevisas med hjälp av polisers vittnesmål, en doktorsavhandling skriven av en polis samt en mängd aktivisters vittnesmål kring kravallerna på Avenyn.

 45. Fredrik Malm är ju väldigt kritisk till vänstern och AFA. Men han anser att det är ok att ta hjälp av vänstern för att de vet saker om nazisterna och om jag tolkat hans blogg rätt så tycker han att AFA dokumentation mycket väl kunnat skriva i den här antologin om man skrivit att de är en del av våldsvänstern. Märkligt.

 46. Daniel Eriksson skriver:

  Väldigt märkligt resonerat av Malm. Det är en sak att debattera med folk – det kan man göra även med antidemokrater, tycker jag. Men att skriva en bok tillsammans med nån, det är att säga att jag accepterar vad du står för i åtminstone viss utsträckning.Som du skriver hade Malm knappast accepterat att säg Israelkritiker tagit hjälp av nazister för att skriva en bok om judisk makt…

 47. 1915 skriver:

  Tack för länken, men jag skrev inte så. Men det ser man ju när man hoppar in och läser så jag uppskattar det.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s