Brevik visade sin beundran för andra mördare

Ingen har väl missat att Breivik-rättegången inleddes den här veckan. Har inte haft tid att blogga något om detta. Har pratat med många journalister och dessutom, oturligt nog, har jag mycket annat jag måste göra den här perioden. Idag talar Breivik själv i rätten. TV får inte sända vad han säger, ett direktreferat hittar man bland annat på Expressens hemsida och i DN. Ser att han t ex nämner Peter Mangs, som anklagas för mord i Malmö, som en person som i likhet med han själv tagit sitt ansvar. Även John Ausonius, alias ”Lasermannen”, nämndes.

Jag medverkade i söndagens Agenda då vi pratade inför rättegången, bland annat om det märkliga med de 34 vittnena, varav 29 är personer som Breivik fått tillåtelse att kalla till rätten senare under förhandlingarna (hela listan över vittnena i Aftonbladet).  Jag undrar exempelvis vad Fremskrittspartiets tidigare ledare Carl I Hagen eller Tore Tvedt, ledare för en pytteliten nazistsekt som mig veterligen Breivik aldrig varit medlem i, har att tillföra. Mulla Krekar, terrordömd islamist, väntas också vittna. Har de glömt att de som mördades uteslutande var socialdemokratiska ungdomar, inte muslimer. Förlorar inte rätten lite fokus?

I morse medverkade jag och Expos Alexander Bengtsson i Gomorron Sverige. Vi pratade bland annat om vad Breivik kan väntas säga i rätten (se ovan). Under dagen filar jag på ett debattinlägg för SvD och det blir säkert något ytterligare. En tanke är vilka konsekvenser det kan få att Breivik får så här stora möjligheter att uttrycka sina tankar och åsikter offentligt. Jag vet faktiskt inte, förmodligen har han inte möjlighet att attrahera mer än ett litet fåtal tillräckligt fanatiska personer, vilket kan vara illa nog. Men hade de inte hittat fram till hans dokument och tagit del av vad han tycker ändå?

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Brevik visade sin beundran för andra mördare

  1. NN skriver:

    Mördare lever inte i vaccum. Och om du vill mörda så är det första du gör att studera hur man mördar.

  2. NN skriver:

    Alla sådana där inspireras av varandra.
    Men jag tycker personligen att man borde granska frimureriet lite mer. Vad pågår egentligen där i hemlighet. Om de leker ridare som ska slåss för det goda finns det alltid någon som tror att korståg måste bedivas. Och det inte bara symboliskt.
    Och fy för alla journalister som sedan token Brevik blev känd skrivit om hans nazistuniform och annat. Hitler och hans anhängare har gkor mycket men denna gång är ”nazzarna” oskyldiga. Breivik vill ju åka tillbaka i historien och döda Hitler.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s