Sex, droger och skattesmitning

8702140802 8771373268Det verkar pågå en slags nutidsarkeologisk forskning i Dansk Folkepartis rötter i den danska debatten. Det har kommit flera böcker om Pia Kjaersgaards lärofader Mogens Glistrup, grundare av Fremskridtspartiet, på sistone. Jag har beställt 2 som jag planerar att läsa. Dels ”Glistrup – en biografi om en anarkist” av Flemming Chr. Nielsen som är en uppdatering av en bok som kom redan 2000. Den verkar utmärkt, att döma av de kapitel jag hunnit igenom. Helt ny är däremot en biografi av Glistrups äldsta dotter Anne-Marie Glistrup (”Mogens Glistrup-Fra Bornholm til Folketinget”). Tyvärr har hon åstadkommit ett ganska opersonligt referat, anser danska Politiken. Vilket är lite märkligt med tanke på vilken stor personlighet, på gott och ont, som Glistrup var.

Desto mer tar den nya biograffilmen om Mogens Glistrups relation till resebyråägaren Simon Spies ut svängarna (”Spies & Glistrup” – på engelska har den fått titeln ”Sex, Drugs & Taxation”). Filmen skildrar deras vilda umgänge framför allt under 60- och 70-talen med brudar, droger och allmänt lössläppt leverne (här dominerar Spies) och ett totalt förakt för alla former av skatter och statlig inblandning (vilket snarare var Glistrups paradgrenar).

Recensionerna har varit blandade. Det blir för otroligt, skriver Politiken. Mogens Glistrups son Jørgen säger att filmen bygger på fritt uppfunna händelser, och att flera namngivna personer inte skildras på ett sätt som överensstämmer med deras verkliga karaktärer. Men danskarna har vallfärdat till biograferna, och jag tycker faktiskt också att den var sevärd. Det finns något märkligt med alla filmer som beskriver livsöden som är sannolika men inte till alla delar sanna, som i fallet med Monica Z-filmen. Men ”Spies & Glistrup” beskriver faktiskt ett speciellt skede i Danmarks historia som förtjänar att titta på och diskutera, vad blev kvar och vad försvann? Hur präglade dessa båda män det Danmark vi känner idag?

Jag vet inte om filmen kommer på svenska biografer, och den har inte varit helt lätt att få tag i. Danska sajter vägrade skicka den (de svarar inte ens) och motsvarande svenska DVD-sajter säljer den inte än.

För den som är hyfsat bekväm med danska kommer här en klassisk intervju från 1971 där Glistrup förklarar hur omoraliskt det är att behöva betala skatt. Då hade hans parti ännu inte bildats.

Avslutningsvis ett senare TV-inslag från (osäker på vilket år) där Mogens Glistrup gör klart att ”Muhammedanerna” har inte i Danmark att göra.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sex, droger och skattesmitning

  1. Dan Franck skriver:

    Hej Anna-Lena! Jag kan inte ppna ngon av lnkarna till videorna. Jag kommer i samtliga fall till http://localhost/ Kanske gr jag fel. Jag gr emellertid som jag brukar, klickar p bilden.

    Ha det s bra! Mvh, Dan Franck

    Date: Thu, 27 Feb 2014 11:21:30 +0000 To: dan.franck@hotmail.com

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s